Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

4-godzinny mistrz kuchni. Prosty sposób na to, aby gotować jak profesjonalista, nauczyć się wszystkiego i prowadzić dobre życie.

Tłumaczenie: Bartosz Sałbut
Wydawnictwo: Laurum
6,43 (14 ocen i 4 opinie) Zobacz oceny
10
1
9
0
8
3
7
2
6
2
5
6
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
The 4-Hour Chef: The Simple Path to Cooking Like a Pro, Learning Anything, and Living the Good Life.
data wydania
ISBN
9788377466056
liczba stron
672
kategoria
poradniki
język
polski
dodał
trycha

ak by to było, gdybyś mógł osiągnąć światowy poziom w dowolnej dziedzinie w ciągu 6 miesięcy lub nawet w krótszym czasie? 4-godzinny szef kuchni to coś więcej niż książka kucharska. To podręcznik po świecie szybkiego uczenia się, dzięki któremu każdy może sam nakreślić schemat własnej przygody. Tim Ferriss, autor bestsellerowych książek, który przez całe swoje życie stronił od zajęć...

ak by to było, gdybyś mógł osiągnąć światowy poziom w dowolnej dziedzinie w ciągu 6 miesięcy lub nawet w krótszym czasie?

4-godzinny szef kuchni to coś więcej niż książka kucharska. To podręcznik po świecie szybkiego uczenia się, dzięki któremu każdy może sam nakreślić schemat własnej przygody.

Tim Ferriss, autor bestsellerowych książek, który przez całe swoje życie stronił od zajęć kuchennych, zabiera czytelników w podróż z Manhattanu na Okinawę i z Doliny Krzemowej do Kalkuty. Odkrywa przed nimi sekrety ludzi zdolnych przyswajać wiedzę w najszybszym tempie oraz najlepszych szefów kuchni. Gotowanie staje się dla niego przyczynkiem do zgłębiania istoty procesu uczenia się na poziomie meta, czyli do zapoznawania się z zasadami, dzięki którym można opanować każdą umiejętność – od smażenia steków począwszy, a na rzutach za trzy w koszykówce skończywszy. Taki właśnie „przepis” można znaleźć w książce 4-godzinny szef kuchni.

Czytelnik ma okazję ćwiczyć w kuchni różne umiejętności, które przydadzą się poza kuchnią. Przywołując wskazówki i sztuczki zaczerpnięte od szachowych mistrzów, znanych szefów kuchni, profesjonalnych sportowców, sommelierów, supermodelek i wielu innych osób, ta książka – „książka kucharska dla ludzi, którzy nie kupują książek kucharskich” – stanowi przewodnik po sztuce gotowania i po życiu.

Przede wszystkim nauczysz się, jak:

Przyswoić sobie wiedzę z 6-miesięcznego kursu gotowania w ciągu 48 godzin
Naśladować geniuszy, którzy stworzyli restauracje takie jak Alinea, ABC Kitchen, Saison, Hearth czy Riverpark
Ugotować niesamowitego okonia morskiego w umywalce w ciągu 20 minut
Wykorzystywać jedzenie jako afrodyzjak, tak podczas pierwszej randki, jak i podczas obchodów 10. rocznicy związku.
Tworzyć niesamowite napoje, takie jak burbon aromatyzowany bekonem oraz gorącą czekoladę z tequilą o dymnym aromacie Przyrządzić niesamowitą ucztę clambake w kuble na śmieci.
Zapewnić sobie traktowanie godne VIP-a w barach i restauracjach.
Zdobyć pożywienie w miejskim parku, a także łapać i jeść gołębie.
Do końca życia gotować bez konieczności odwoływania się do przepisów.

Te same zasady pozwolą ci również:

Nauczyć się płynnie mówić po hiszpańsku w ciągu 8 tygodni (s. 40).
Zdobyć rekord świata w tango w ciągu 5 miesięcy (s. 60).
Zapamiętać układ talii kart w ciągu niespełna 60 sekund (s. 606).
Zrzucić od 10 do nawet 70 kilogramów dzięki diecie Slow-Carb® (s. 74).

A to dopiero początek…

4-godzinny szef kuchni to pięcioetapowa podróż po sztuce i nauce uczenia się:

Proces uczenia się w ujęciu meta. Zanim nauczysz się gotować, musisz nauczyć się uczyć. Część „Meta” wytycza ścieżkę, która ma cię doprowadzić do podwojenia twojego standardowego potencjału.
„Amator” . W tej części poznasz podstawy gotowania. To swego rodzaju abecadło technik, dzięki któremu można przejść od Dr. Seussa do Shakespeare’a.
„Śmiałek”. Postęp w nauce wymaga samodzielności w każdej dziedzinie. W tej części lepiej poznasz różne składniki, będziesz też zgłębiać tajniki polowania, zbierania pożywienia i przetrwania w trudnych warunkach.
„Naukowiec”. W tej części spotykają się szalony naukowiec i malarz współczesny. To część poświęcona kaprysom i rzeczom naprawdę niesamowitym.
„Zawodowiec”. Swaraj, pojęcie kojarzone często z osobą Mahatmy Gandhiego, można by przetłumaczyć jako „panowanie nad sobą”. Ta część poświęcona została poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób najwybitniejsi ludzie świata zdobyli swój status i pozycję. Dowiesz się z niej również, jak możesz nakreślić swoją ścieżkę w obszarze wykraczającym poza zakres tej książki.

 

źródło opisu: http://www.laurum.pl/b1492-4-godzinny-mistrz-kuchni.htm

źródło okładki: http://www.laurum.pl/b1492-4-godzinny-mistrz-kuchni.htm

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 317
Reesh | 2016-01-31
Na półkach: Przeczytane

Zakochałam się
Odnalazłam książkę kucharską swojej generacji!!

Kiedyś zaczytywałam się w Maminej obdartusce o gotowaniu teraz przez przypadek trafiłam na swoją!!

Cudo!

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Nie pozwól mi odejść

Grace - dziewięcioletnia dziewczynka - ma matkę narkomankę. Od kilku dni zaczęła przesiadywać przed domem, czym wzbudziła zainteresowanie sąsiadków. M...

zgłoś błąd zgłoś błąd