Cukier, sól, tłuszcz. Jak uzależniają nas koncerny spożywcze

Wydawnictwo: Galaktyka
7,03 (118 ocen i 19 opinii) Zobacz oceny
10
3
9
7
8
35
7
40
6
20
5
8
4
2
3
2
2
1
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Salt Sugar Fat: How the Food Giants Hooked Us
data wydania
ISBN
9788375793000
liczba stron
456
słowa kluczowe
dieta, odżywianie, zdrowie, jedzenie
kategoria
zdrowie, medycyna
język
polski
dodał
herco1981

Jesteśmy uzależnieni od soli, cukru i tłuszczu. Najwięksi producenci żywności używają tych trzech prostych składników do tworzenia jak najbardziej kuszących produktów jak najmniejszym kosztem. W książce Cukier,sól,tłuszcz, wyróżniony Nagrodą Pulitzera dziennikarz śledczy Michael Moss opisuje, w jaki sposób doszło do takiej sytuacji. Jego sugestywna, barwna opowieść, przeplatana jest historiami...

Jesteśmy uzależnieni od soli, cukru i tłuszczu. Najwięksi producenci żywności używają tych trzech prostych składników do tworzenia jak najbardziej kuszących produktów jak najmniejszym kosztem.
W książce Cukier,sól,tłuszcz, wyróżniony Nagrodą Pulitzera dziennikarz śledczy Michael Moss opisuje, w jaki sposób doszło do takiej sytuacji. Jego sugestywna, barwna opowieść, przeplatana jest historiami zaczerpniętymi z poczynań niektórych spośród najbardziej znanych (i dochodowych) przedsiębiorstw i marek ostatniego półwiecza. Drobiazgowe i wnikliwe badania mocno osadzają tę pozycję w realiach i pozwalają spojrzeć na problem z innej perspektywy.
To otwierająca oczy, zdumiewająca podróż za kulisy świata producentów wysoko przetworzonej żywności. Po jej odbyciu możesz zmienić swoje nawyki żywieniowe. Na zawsze.Czy jesteś gotowy na poznanie prawdy o tym, co wkładasz do koszyka?

 

źródło opisu: www.galaktyka.com.pl

źródło okładki: www.galaktyka.com.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 379
GZal | 2017-01-16
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 16 stycznia 2017

Myślałem, że dostanę przeideologizowaną batalię o tym, jak to złe koncerny we współczesnym świecie robią z nas niewolników. Coś w rodzaju "Ducha równości". Tymczasem dostałem fantastyczną pozycję o tym, jak zwykli ludzie pracujący w koncernach we współczesnym świecie robią z nas niewolników.

Z punktu widzenia korporacji sprawa jest prosta – firma musi osiągać zysk. Żeby ten zysk osiągnąć musi sprzedawać coraz więcej i więcej i więcej. Stąd mnogość marek, produktów, odmian tego samego w innych opakowaniach. Plus oczywiście zalety. Smaczne, słodkie, wciągające. Wiemy o tym wszystkim doskonale. Kupimy paczkę chipsów, na której będzie napisane, że paczka zawiera 3-4 porcje, ale i tak zjemy ją na raz. Popijając to słodzonym napojem, w którego szklance mieści się kilka łyżeczek cukru. Ponieważ w promocji była butelka litrowa, wypijemy też od razu. Przecież następnego dnia nie będzie smaczne. Mamy wolną wolę, powinniśmy nad sobą panować. W teorii. Jak mawiał Yogi Berra, “Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią i praktyką. W praktyce jednak jest”.
[...]
więcej:
http://www.speculatio.pl/cukier-sol-tluszcz/

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Crème de la Kreml. 172 opowieści o Rosji

Książka, która budzi różne, czasem skrajne uczucia. Przede wszystkim szok i zdumienie, że takie rzeczy, jak tu opisywane, są możliwe w dzisiejszych cz...

zgłoś błąd zgłoś błąd