rozwińzwiń

Cukier, sól, tłuszcz. Jak uzależniają nas koncerny spożywcze

Okładka książki Cukier, sól, tłuszcz. Jak uzależniają nas koncerny spożywcze Michael Moss
Okładka książki Cukier, sól, tłuszcz. Jak uzależniają nas koncerny spożywcze
Michael Moss Wydawnictwo: Galaktyka zdrowie, medycyna
456 str. 7 godz. 36 min.
Kategoria:
zdrowie, medycyna
Tytuł oryginału:
Salt Sugar Fat: How the Food Giants Hooked Us
Wydawnictwo:
Galaktyka
Data wydania:
2014-03-19
Data 1. wyd. pol.:
2014-03-19
Liczba stron:
456
Czas czytania
7 godz. 36 min.
Język:
polski
ISBN:
9788375793000
Tagi:
dieta odżywianie zdrowie jedzenie
Średnia ocen

6,9 6,9 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,9 / 10
199 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
38
29

Na półkach:

Książka bardzo dobra, napisana przez dziennikarza, co przekłada się na przystępność treści. Warto przeczytać, żeby zobaczyć coś, co z jednej strony wydaje się oczywiste: przetworzona żywność jest niezdrowa, a producenci zrobią wszystko, żeby jak najwięcej zarobić, a z drugiej, skala i sposób w jaki działa rynek żywności może nieco przerażać.

Autor niestety skupia się niemal wyłącznie na rynku amerykańskim, gdzie regulacje są mniej odczuwalne niż w Europie. Wprawdzie i u nas cukier i sól stosowane są nagminnie i w dużych ilościach, ale nie aż tak jak za oceanem (np. nie widziałem jeszcze płatków śniadaniowych o zawartości cukru ponad 50%, co dotyczy około 1/3 płatków w USA). Oczywiście gonimy pod tym względem Amerykę (przykładowo: w Polsce odsetek cukrzyków dobija 9% i rośnie),ale wciąż jest nieco lepiej.
I może warto się zastanowić, czy możemy coś w naszej diecie zmienić. Polecam tę lekturę. Skłania do refleksji.

Książka bardzo dobra, napisana przez dziennikarza, co przekłada się na przystępność treści. Warto przeczytać, żeby zobaczyć coś, co z jednej strony wydaje się oczywiste: przetworzona żywność jest niezdrowa, a producenci zrobią wszystko, żeby jak najwięcej zarobić, a z drugiej, skala i sposób w jaki działa rynek żywności może nieco przerażać.

Autor niestety skupia się...

więcej Pokaż mimo to

avatar
337
302

Na półkach:

Świetna książka, zarówno ukazująca jak "zdrowe" jedzenie serwują nam firmy oraz ciekawy aspekt tego jak to wszystko ze sobą jest połączone.
Polecam dla osób zainteresowanych odżywianiem

Świetna książka, zarówno ukazująca jak "zdrowe" jedzenie serwują nam firmy oraz ciekawy aspekt tego jak to wszystko ze sobą jest połączone.
Polecam dla osób zainteresowanych odżywianiem

Pokaż mimo to

avatar
273
33

Na półkach: ,

Domowa solniczka odpowiada zaledwie na 6% zużytej dziennej dawki Soli.
Cukier + tłuszcz wyłącza hamulce w mózgu, który nie potrafi oszacować ilość spozytego pożywienia.
i wiele innych ciekawostek

Opisany rynek amerykański

Domowa solniczka odpowiada zaledwie na 6% zużytej dziennej dawki Soli.
Cukier + tłuszcz wyłącza hamulce w mózgu, który nie potrafi oszacować ilość spozytego pożywienia.
i wiele innych ciekawostek

Opisany rynek amerykański

Pokaż mimo to

avatar
573
517

Na półkach:

Bardzo dobra książka. Mimo, że znane mi kwestie zdrowego żywienia i mechanizmy oddziaływania korporacji na klienta uważam, że jest ciekawa. Dla człowieka, który nie interesuje się tematem biznesu żywienia, może okazać się nużąca. Nie jest łatwa powierzchowna opowieść.

Bardzo dobra książka. Mimo, że znane mi kwestie zdrowego żywienia i mechanizmy oddziaływania korporacji na klienta uważam, że jest ciekawa. Dla człowieka, który nie interesuje się tematem biznesu żywienia, może okazać się nużąca. Nie jest łatwa powierzchowna opowieść.

Pokaż mimo to

avatar
451
33

Na półkach: ,

Przeczytałem 1/4. Książka nie jest tak zła jak wynikałoby z mojej oceny, ale mnie zmęczyła. Za dużo szczegółowych danych z rynku amerykańskiego. Prawdopodobnie dla pasjonata tej branży lub osoby znającej realia amerykańskie to może być niezła książka!

Przeczytałem 1/4. Książka nie jest tak zła jak wynikałoby z mojej oceny, ale mnie zmęczyła. Za dużo szczegółowych danych z rynku amerykańskiego. Prawdopodobnie dla pasjonata tej branży lub osoby znającej realia amerykańskie to może być niezła książka!

Pokaż mimo to

avatar
462
407

Na półkach:

Dieta ma ogromne znaczenie dla zdrowia i samopoczucia. Tylko kto regularnie sprawdza ilość kalorii i wartość odżywczą jedzenia, po które sięga? Żyjemy w czasach kiedy pośpiech związany z nauką i pracą narzuca ludziom mnóstwo ograniczeń związanych z odżywianiem. Niezdrowe jedzenie jest tanie i łatwo dostępne, więc częściej się po nie sięga. Producenci żywności wysokoprzetworzonej od najmłodszych lat manipulą najmłodszymi, by uzależnić ich od swoich produktów, wydając bajońskie sumy na reklamy i receptury.

Kto nie lubi słodkości? Nawet noworodki lubią, bo tacy się rodzimy, a z kolei do lubienia soli trzeba się przyzwyczaić. Tłuszcz nie sposób wyczuć kubkami smakowymi, więc tym samym nie sposób go ograniczyć, bez sprawdzania tabelek na opakowaniach. Niby otyłość w naszym kraju nie wydaje się dużym problemem, lecz z kolei jest i szereg innych dolegliwości jak cukrzyca, nadciśnienie, nowotwory czy zawały, które powinny ludzi motywować, by zaczęli zwracać uwagę na to, co jedzą.

Książka bardzo inspirująca. Zachęciła mnie do sprawdzania kaloryczności jedzenia, wartości cukru, soli i tłuszczu w produkcie oraz ile porcji jest w opakowaniu. Wiem już, że 'zagęszczony sok owocowy' to sam cukier, opisany w bardzo niewłaściwych słowach. Mam nadzieję, że świadomość społeczeństwa będzie się zwiększać, na co najlepiej by wpłynęło dodanie dietetyki jako przedmiotu już w szkołach średnich czy gimnazjalnych. Bardzo polecam książkę.

Dieta ma ogromne znaczenie dla zdrowia i samopoczucia. Tylko kto regularnie sprawdza ilość kalorii i wartość odżywczą jedzenia, po które sięga? Żyjemy w czasach kiedy pośpiech związany z nauką i pracą narzuca ludziom mnóstwo ograniczeń związanych z odżywianiem. Niezdrowe jedzenie jest tanie i łatwo dostępne, więc częściej się po nie sięga. Producenci żywności...

więcej Pokaż mimo to

avatar
264
203

Na półkach: ,

Bardzo ciekawa i pouczająca, Uważam, że warto przeczytać. Niestety przyklady i historie z rynku amerykanskiego a nie naszego bezposrednio ale mimo wszystko bardzo interesujaca pozycja mowiaca o tym jak rynek spozywczy walczy o klientow.

Bardzo ciekawa i pouczająca, Uważam, że warto przeczytać. Niestety przyklady i historie z rynku amerykanskiego a nie naszego bezposrednio ale mimo wszystko bardzo interesujaca pozycja mowiaca o tym jak rynek spozywczy walczy o klientow.

Pokaż mimo to

avatar
374
308

Na półkach:

Ciekawa książka, na pewno warto przeczytać. Oparta na dogłębnym researchu, wielokrotnych rozmowach z ludźmi zaangażowanymi w biznes spożywczy, w różnych jego miejscach (produkcja, zbyt, badania, innowacje),pokazująca mechanizmy działania korporacji.

Minusy, które jednak w przypadku tak dużego projektu są chyba nie do uniknięcia:
- ograniczenie materiału do USA (napomknięcie o Nestle, które ma siedzibę w Szwajcarii i wspomnienie o konsumentach w Wielkiej Brytanii nie zmienia tego specjalnie),
- "obcięte" tematów pobocznych, jak np. szkodliwość słodzików stosowanych w produktach typu light, szkodliwość hodowania ziwerząt na mięso, etyka rzezi setek tysięcy zwierząt w ramach programu zmiejszenia pogłowia krów mlecznych,
- kulejący przekład, głównie chodzi o kwestie badań (szukanie polskiej nazwy na conjoint analysis, podczas gdy chyba wszyscy w biznesie mówią "conjoint"; podejrzewam też, że w jednym miejscu tłumacz stworzył jakąś hybrydę nazwy na "cluster analysis").

Podawanie przykładowych amerykańskich hitów sprzedażowych i rozpływanie się nad ich "legendarnym smakiem" brzmiało dla mnie mocno dziwnie, gdyż miałam okazję mieszkać w USA i żywić się lokalnym jedzeniem. Większość z tego była dla mnie okropna - chleb jak plastelina, napoje jak chemia, z pomidorowa z puszki Campbell (ta od Warhola) - nadawała się tylko do wyplucia i wylania. Dopiero produkty z ciut wyższej półki były smaczne - ale może zbyt jestem przyzwyczajona do gotowania w domu, teraz nazywanego "slow food"?

Czy to koncerny nas uzależniają, czy też sami sięgamy po śmieciowe jedzenie zwiedzeni sprytnie konstruowanymi chwytami marketingowymi i podstępną reklamą? Nie wiem. Nie lubię McDo, colę pijam dwa razy do roku, nie znoszę tłuszczu. Nadużywam za to cukru i soli - świadomie i celowo, bo lubię.

Polecam, jeśli jesteś pasjonatem rynku żywności, USA, chemii spożywczej lub nie wiesz, jak wygląda dobrze oparty na faktach reportaż.

Edit: dwa lata po tej recenzji zmieniam ocenę z 6 na 8/10, bo ta książka została głęboko w mojej pamięci i to w pozytywny sposób. Mam nadzieję trafić na więcej tak dobrze przeprowadzonych badań.

Ciekawa książka, na pewno warto przeczytać. Oparta na dogłębnym researchu, wielokrotnych rozmowach z ludźmi zaangażowanymi w biznes spożywczy, w różnych jego miejscach (produkcja, zbyt, badania, innowacje),pokazująca mechanizmy działania korporacji.

Minusy, które jednak w przypadku tak dużego projektu są chyba nie do uniknięcia:
- ograniczenie materiału do USA...

więcej Pokaż mimo to

avatar
493
350

Na półkach:

Apetycznie wyglądające jedzenie - hamburgery, lody śmietankowe, pizze, ciastka, oblane pyszną, tłustą polewą słodkie batony, słone wędliny, mięsa. Ilu nie potrafi powstrzymać się przed takim jedzeniem, dla których takowe składniki stanowią pokaźne źródło diety. W zamian postępujące choroby cywilizacyjne (choroby układu krążenia, cukrzyce),czy poważniejsze schorzenia, pchające ludzi nawet na skraj grobu. Niniejsze efekty takiej diety są poważnym zagrożeniem dla porządku społecznego w dobie postępującej na skalę światową otyłości. Oby podobne, wartościowe prace trafiły pod strzechy jak największej grupy ludzi, zmieniły ich nastawienie do żywności jako naszego swoistego paliwa, które pomaga organizmowi w rozwoju oraz walce z zewnętrznymi i wewnętrznymi przeciwnikami. Wszak zdrowe jedzenie też może być dobre, doprawdy!

Apetycznie wyglądające jedzenie - hamburgery, lody śmietankowe, pizze, ciastka, oblane pyszną, tłustą polewą słodkie batony, słone wędliny, mięsa. Ilu nie potrafi powstrzymać się przed takim jedzeniem, dla których takowe składniki stanowią pokaźne źródło diety. W zamian postępujące choroby cywilizacyjne (choroby układu krążenia, cukrzyce),czy poważniejsze schorzenia,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
226
41

Na półkach:

Autor obnaża strategie działania wielkich koncernów spożywczych. Wykorzystują oni tytułowe cukier, sól i tłuszcz (znacznie przekraczając normy) żeby uzależnić nas od swoich produktów. Książka otwiera oczy i uświadamia co stoi za wygodnymi gotowcami do spożycia. Po jej lekturze znacznie rozważniej dokonuję zakupów.

Autor obnaża strategie działania wielkich koncernów spożywczych. Wykorzystują oni tytułowe cukier, sól i tłuszcz (znacznie przekraczając normy) żeby uzależnić nas od swoich produktów. Książka otwiera oczy i uświadamia co stoi za wygodnymi gotowcami do spożycia. Po jej lekturze znacznie rozważniej dokonuję zakupów.

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    530
  • Przeczytane
    253
  • Posiadam
    63
  • Teraz czytam
    37
  • Zdrowie
    8
  • 2018
    6
  • Reportaż
    5
  • Chcę w prezencie
    4
  • Kindle
    4
  • Dietetyka
    4

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Cukier, sól, tłuszcz. Jak uzależniają nas koncerny spożywcze


Podobne książki

Przeczytaj także