Cukier, sól, tłuszcz. Jak uzależniają nas koncerny spożywcze

Michael Moss Wydawnictwo: Galaktyka zdrowie, medycyna
456 str.
Tytuł oryginału:
Salt Sugar Fat: How the Food Giants Hooked Us
Data wydania:
2014-03-19
Data 1. wyd. pol.:
2014-03-19
Liczba stron:
456
Język:
polski
ISBN:
9788375793000
Wydawnictwo:
Galaktyka
Tagi:
dieta odżywianie zdrowie jedzenie
Tytuł oryginału:
Salt Sugar Fat: How the Food Giants Hooked Us
Kategoria:
zdrowie, medycyna
Data wydania:
2014-03-19
Liczba stron:
456
Język:
polski
ISBN:
9788375793000
Tagi:
dieta odżywianie zdrowie jedzenie
Średnia ocen
6,9 / 10
164 ocen 25 opinii

Oceń przeczytaną książkę
i
Dodaj książkę do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Poczekaj, szukamy dla Ciebie najlepszych ofert

Pozostałe księgarnie

Informacja

Reklama
Reklama

Podobne książki

Więcej
więcej

Oceny

Średnia ocen
6,9 / 10
164 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinie [25]

Sortuj:
408
151

Na półkach:

Ciekawa książka, na pewno warto przeczytać. Oparta na dogłębnym researchu, wielokrotnych rozmowach z ludźmi zaangażowanymi w biznes spożywczy, w różnych jego miejscach (produkcja, zbyt, badania, innowacje), pokazująca mechanizmy działania korporacji.
Minusy, które jednak w przypadku tak dużego projektu są chyba nie do uniknięcia:
- ograniczenie materiału do USA...

więcej Pokaż mimo to

375
296

Na półkach:

Apetycznie wyglądające jedzenie - hamburgery, lody śmietankowe, pizze, ciastka, oblane pyszną, tłustą polewą słodkie batony, słone wędliny, mięsa. Ilu nie potrafi powstrzymać się przed takim jedzeniem, dla których takowe składniki stanowią pokaźne źródło diety. W zamian postępujące choroby cywilizacyjne (choroby układu krążenia, cukrzyce), czy poważniejsze schorzenia,...

więcej Pokaż mimo to

173
17

Na półkach:

Autor obnaża strategie działania wielkich koncernów spożywczych. Wykorzystują oni tytułowe cukier, sól i tłuszcz (znacznie przekraczając normy) żeby uzależnić nas od swoich produktów. Książka otwiera oczy i uświadamia co stoi za wygodnymi gotowcami do spożycia. Po jej lekturze znacznie rozważniej dokonuję zakupów.

Pokaż mimo to

Reklama
77
27

Na półkach:

Na wstępnie zaznaczę, że wiele stron pominąłem.
Książka ma naprawdę obiecujący początek. Jednak wraz z kolejnymi rozdziałami, autor serwuje nam historię poszczególnych koncernów, które w połączeniu z opisem skomplikowanych badań skutecznie zniechęcają do czytania. Niemniej opis naukowy i to jak historycznie koncerny wpływają na to, by cukier, soł i tłuszcz zawładnęły nasze...

więcej Pokaż mimo to

77
20

Na półkach:

Jeszcze do niej wrócę, bo warto

Pokaż mimo to

309
51

Na półkach:

Świetna lektura pokazująca jak działają koncerny spożywcze.
Jeśli ktoś się jeszcze łudził to nie zależy im na zdrowiu konsumentów. Jedyne co je interesje to zysk.
Nierówna walka toczy się między firmami, które mają budżety większe niż niektóre kraje z armią naukowców, technologów, marketingowców, prawników i handlowców a niedofinansowanymi, skorumpowanymi instytucjami...

więcej Pokaż mimo to

763
202

Na półkach: ,

Niestety jestem rozczarowana tą książką. Dlaczego? dlatego, że na dłuższą metę jest męcząca. Spodziewałam się czegoś co ja jako konsument mogę przeczytać i dowiedzieć się czegoś na temat cukru, soli i tłuszczu. A tymczasem poznaję strategię wielkich amerykańskich firm spożywczych. Niestety z punktu widzenia konsumenta nic nie wnoszących do tematu tytułowych...

więcej Pokaż mimo to

1128
76

Na półkach:

Od momentu rozpoczęcia tej książki ciężko jest tak samo patrzeć na żywność wysoko przetworzoną. Rzetelnie napisana.

Pokaż mimo to

268
47

Na półkach:

Jeśli szukasz poradnika jak schudnąć, to nie jest właściwa książka. Jednak otworzy Ci ona oczy, będzie silny bodźcem i dzięki niej dowiesz się jak bezwzględny jest przemysł spożywczy w pozyskiwaniu klientów. Nie cofnie się przed niczym, a zdrowie dzieci w tym wyścigu się nie liczy. Warto przeczytać, ot tak żeby być świadomym konsumentem.

Pokaż mimo to

900
268

Na półkach: , ,

Świetna książka o tym, jak koncerny spożywcze ładują różne świństwa do jedzenia, a marketingowcy ubierają te produkty w gładkie słówka sugerując, że to wszystko takie zdrowe.
Po lekturze zainstalowałam sobie w telefonie apkę skanującą kody produktów pod kątem składu - jak autor sugeruje, trzeba mieć świadomość, co się je, bo na pewno koncernom nie można ufać.

Pokaż mimo to

Dyskusje

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    476
  • Przeczytane
    204
  • Posiadam
    62
  • Teraz czytam
    43
  • 2018
    6
  • Zdrowie
    6
  • Dietetyka
    6
  • Chcę w prezencie
    4
  • Reportaż
    4
  • 2014
    3
więcej mniej

Reklama
Reklama

Tu pojawią się rekomendacje dla ciebie

Aby zobaczyć rekomendacje oceń 30 książek w serwisie

Oceń

Wypożycz z biblioteki

Reklama

Cytaty

Mogą Cię również zainteresować

Reklama

Przeczytaj także

zgłoś błąd