Kuchnia wegetariańska

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
5,63 (8 ocen i 2 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
0
7
3
6
1
5
3
4
0
3
1
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Kuchnia wegetariańska
data wydania
ISBN
837469212X
liczba stron
184
słowa kluczowe
Marek Łebkowski
język
polski

W książce przedstawiono główne zasady i zalety kuchni, która opiera się na produktach roślinnych, warzywach, owocach i nabiale. Prawidłowe zestawienie tych składników jest nie tylko podstawą zdrowego żywienia, ale też zapobiega wielu chorobom, a szczególnie miażdżycy. Autor zebrał przepisy potraw dostosowane do naszej strefy klimatycznej, zawierające taki zestaw produktów, który zaspokaja...

W książce przedstawiono główne zasady i zalety kuchni, która opiera się na produktach roślinnych, warzywach, owocach i nabiale. Prawidłowe zestawienie tych składników jest nie tylko podstawą zdrowego żywienia, ale też zapobiega wielu chorobom, a szczególnie miażdżycy.

Autor zebrał przepisy potraw dostosowane do naszej strefy klimatycznej, zawierające taki zestaw produktów, który zaspokaja wszystkie potrzeby organizmu człowieka. Czytelnicy, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, będą mile zaskoczeni tym, ile wspaniałych, a przy tym prostych w przygotowaniu dań jarskich, można przyrządzić korzystając z przepisów kuchni wegetariańskiej.

W mojej rodzinie, która pochodzi z południowych Indii, wegetarianizm ma ponad tysiącletnią tradycję. Wielu moich krewnych - są wśród nich znani muzycy, pisarze i filozofowie - kierowało się i kieruje zasadą, że "jesteśmy tym, co jemy". Gorąco polecam książkę o kuchni wegetariańskiej wszystkim, którzy chcą żyć zdrowo i jeść smacznie, chroniąc zarazem miliony zwierzęcych istnień obok nas.
Akumal Ramachander.

 

źródło opisu: http://www.proszynski.pl/Kuchnia_wegetarianska-p-908-.html

źródło okładki: http://www.proszynski.pl/Kuchnia_wegetarianska-p-908-.html

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (2)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 1314
Dociekliwy_Kotek | 2018-01-21
Przeczytana: styczeń 2018

Ciekawa książka: z jednej strony zawiera sporą ilość przepisów na dania codzienne i wykwintne, odpowiednie na każdą okazję - od szybkiego śniadania do wege przekąsek na przyjęcie, od sycących dań obiadowych do deserów. Wszystko to ze składnikami na miarę realiów niedługo po zmianie ustrojowej, więc można odpuścić sobie szukanie pasty z tamaryndowca albo mąki z topinamburu.

Z drugiej strony część z przepisami zajmuje tylko połowę objętości. Pierwsza część to bowiem przewodnik dla początkujących wegetarian. Dla tych, którzy są zainteresowani prostym przemytem warzyw do codziennej diety, może być nawet ważniejsza niż same przepisy. Łepkowski odpowiada na pytanie "co w zasadzie jedzą wegetarianie" i jak się do tego zabrać: opisuje dokładnie grupy warzyw, podpowiada, jak je doprawiać i jak przyrządzać. Pod koniec książki znajdziecie też zestawienie składników i substancji odżywczych, witamin i mikroelementów wraz z produktami, które zawierają ich najwięcej.

Nie daje mi spokoju tylko...

książek: 423
Ka_Ha | 2014-03-01
Na półkach: Przeczytane, Kuchnia

Wydanie zdecydowanie zbędne. Przepisy, jakich wszędzie wiele, szata graficzna paskudna, rozmiar A4 psuje harmonię.

Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd