Francuski szef kuchni

Okładka książki Francuski szef kuchni
Julia Child Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie kulinaria, przepisy kulinarne
520 str. 8 godz. 40 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Tytuł oryginału:
The French Chef
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Literackie
Data wydania:
2013-10-24
Data 1. wyd. pol.:
2013-10-24
Liczba stron:
520
Czas czytania
8 godz. 40 min.
Język:
polski
ISBN:
9788308052280
Tłumacz:
Małgorzata Hesko-Kołodzińska
Średnia ocen

                7,6 7,6 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oficjalne recenzje i

Kuchnia francuska bez tajemnic!



5772 669 445

Oceny

Średnia ocen
7,6 / 10
54 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
53
37

Na półkach: ,

U większości ludzi Francja wzbudza wiele emocji i przywodzi na myśl mnóstwo skojarzeń - świat mody, intrygująca kultura, romantyczne spacery nad brzegiem Sekwany, niepowtarzalne krajobrazy Prowansji, gorące plaże Saint-Tropez, arcydzieła Luwru, zabytki Paryża, Awinionu. Naturalnie, nikt nie zapomina także o wyjątkowej kuchni francuskiej.

Książka Julii Child to bogaty zbiór przepisów i porad kulinarnych, który powstał w oparciu o cykl programów telewizyjnych Francuski Szef Kuchni, jaki w latach 60. XX wieku uczył Amerykanów podstaw klasycznej kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska jest doskonale znana na całym świecie od wielu już stuleci. Niegdyś, obecność znakomitego mistrza kuchni z Francji świadczyła o zamożności królewskich dworów w całej Europie. Przez lata wytworzył się jednak stereotypowy obraz tej kuchni, słynącej z wyszukanych smaków, majestatycznej formy, ale i z trudnych do przyrządzenia wyrafinowanych potraw. Jednak Francja to nie tylko wykwintne restauracje serwujące żabie udka, ślimaki, suche bagietki czy dziesiątki gatunków spleśniałego sera. Kulinarna potęga Francji tkwi w jej prostocie i różnorodności używanych składników. Do dziś ślady prawdziwej kuchni francuskiej ostały się w tradycyjnych domach, w małych lokalach gastronomicznych, zajazdach, gospodach, a także w książce Julia Child „Francuski Szef Kuchni”.

„Francuski Szef Kuchni” to fenomenalna przygoda pełna smaku i zapachu. Książka Julii Child to obfite źródło prostych i przystępnych przepisów, które stanowią doskonałe źródło inspiracji dla profesjonalnych kucharzy, jak i dla laików, którzy chcą urozmaicić swój codzienny jadłospis. Na szczególną uwagę zasługuje zwłaszcza sposób narracji Julii Child. Opisy przyrządzania potraw są jasne i precyzyjne, co sprawia, że nawet osoba z małym doświadczeniem poradzi sobie z przygotowaniem najbardziej wyszukanych francuskich dań.

Autorka nie tylko przybliża czytelnikowi mało znane przepisy kuchni francuskiej, ale uczy go wręcz sztuki gotowania. Wskazuje, na co zwracać uwagę przy wyborze składników, podpowiada co zrobić, aby uratować danie, a także jak dobierać wina do konkretnych potraw. Julia uczy także kulinarnej elastyczności. Na stronach książki znajdziemy mnóstwo podpowiedzi, np. jak zastępować jedne składniki innymi, a także w jaki sposób je łączyć, aby uzyskać wspaniały rezultat.

czytaj więcej na: http://www.expertkujawski.pl/index.php/kultura/ksiazka/recenzje/98-francuski-szef-kuchni

U większości ludzi Francja wzbudza wiele emocji i przywodzi na myśl mnóstwo skojarzeń - świat mody, intrygująca kultura, romantyczne spacery nad brzegiem Sekwany, niepowtarzalne krajobrazy Prowansji, gorące plaże Saint-Tropez, arcydzieła Luwru, zabytki Paryża, Awinionu. Naturalnie, nikt nie zapomina także o wyjątkowej kuchni francuskiej.

Książka Julii Child to bogaty zbiór...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    196
  • Przeczytane
    79
  • Posiadam
    60
  • Kulinaria
    12
  • Kulinarne
    9
  • Chcę w prezencie
    5
  • Kucharskie
    4
  • Kuchnia
    4
  • Teraz czytam
    4
  • Kuchnia
    3

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Francuski szef kuchni


Podobne książki

Przeczytaj także