Zamień chemię na jedzenie
Książka, która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku!
Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD.
Niewiele przeprowadzono rzetelnych badań dotyczących sztucznych dodatków do żywności. Julita Bator weryfikuje dane od producentów. Ponieważ dzieci autorki wykazują silną alergię na „polepszacze” i konserwanty musiała zmienić styl odżywiania się i życia całej rodziny. Od czterech lat próbuje, nie wydając dużych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych produktów, żyć bez „chemii”. Jej książka może być dla nas przewodnikiem po kuchni, która pachnie tak, jak jedzenie pamiętane z naszego dzieciństwa.
W dwudziestu rozdziałach udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności, ale także jakie naczynia stosować w kuchni, jak przemycać wartościowe produkty w potrawach. Podaje 81 przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 1 557
- 1 333
- 635
- 108
- 60
- 47
- 44
- 28
- 22
- 18
Opinia
Bardzo przydatna życiowo lektura i dostosowana do warunków polskiego konsumenta. Zawiera sporo praktycznych porad na temat zdrowej żywności i żywienia. Autorka podrzuca wiele wskazówek w jaki sposób wybierać bezpieczne i smaczne produkty podczas zakupów. Dzieli się informacjami, gdzie i jak szukać bezpiecznej żywności. Zdradza też jak w dietę dzieci wprowadzać zdrowe produkty, na które maluchy niekoniecznie mają ochotę.
Książka zawiera też wiele przydatnych przepisów, począwszy od prostych przekąsek, przez dania obiadowe, a na przetworach i domowym chlebie na zakwasie kończąc.
Jedyny minus tej książki, to małe tabelki ze szkodliwymi substancjami w poszczególnych produktach zamieszczone w rozdziałach. Myślę, że lepiej by się sprawdziła jedna tabela z substancjami i ich działaniem na samym końcu publikacji, tak by można było z niej łatwo skorzystać np. podczas zakupów.
Wprawdzie podejście autorki jest dość ortodoksyjne, ale nie musicie przecież korzystać ze wszystkich porad. Generalnie bardzo polecam - warto!
Bardzo przydatna życiowo lektura i dostosowana do warunków polskiego konsumenta. Zawiera sporo praktycznych porad na temat zdrowej żywności i żywienia. Autorka podrzuca wiele wskazówek w jaki sposób wybierać bezpieczne i smaczne produkty podczas zakupów. Dzieli się informacjami, gdzie i jak szukać bezpiecznej żywności. Zdradza też jak w dietę dzieci wprowadzać zdrowe...
więcej Pokaż mimo to