Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Zamień chemię na jedzenie

Wydawnictwo: Znak
7,2 (912 ocen i 169 opinii) Zobacz oceny
10
70
9
81
8
214
7
298
6
161
5
48
4
18
3
16
2
4
1
2
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788324020454
liczba stron
200
słowa kluczowe
odżywianie, zdrowie, potrawy, ekologia
kategoria
poradniki
język
polski
dodała
Ag2S

Książka, która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku! Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje...

Książka, która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku!

Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD.
Niewiele przeprowadzono rzetelnych badań dotyczących sztucznych dodatków do żywności. Julita Bator weryfikuje dane od producentów. Ponieważ dzieci autorki wykazują silną alergię na „polepszacze” i konserwanty musiała zmienić styl odżywiania się i życia całej rodziny. Od czterech lat próbuje, nie wydając dużych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych produktów, żyć bez „chemii”. Jej książka może być dla nas przewodnikiem po kuchni, która pachnie tak, jak jedzenie pamiętane z naszego dzieciństwa.

W dwudziestu rozdziałach udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności, ale także jakie naczynia stosować w kuchni, jak przemycać wartościowe produkty w potrawach. Podaje 81 przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność.

 

źródło opisu: http://www.znak.com.pl/

źródło okładki: http://www.znak.com.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 159
Krokodyla | 2016-01-10
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, 2016
Przeczytana: 08 stycznia 2016

Bardzo przydatna życiowo lektura i dostosowana do warunków polskiego konsumenta. Zawiera sporo praktycznych porad na temat zdrowej żywności i żywienia. Autorka podrzuca wiele wskazówek w jaki sposób wybierać bezpieczne i smaczne produkty podczas zakupów. Dzieli się informacjami, gdzie i jak szukać bezpiecznej żywności. Zdradza też jak w dietę dzieci wprowadzać zdrowe produkty, na które maluchy niekoniecznie mają ochotę.
Książka zawiera też wiele przydatnych przepisów, począwszy od prostych przekąsek, przez dania obiadowe, a na przetworach i domowym chlebie na zakwasie kończąc.
Jedyny minus tej książki, to małe tabelki ze szkodliwymi substancjami w poszczególnych produktach zamieszczone w rozdziałach. Myślę, że lepiej by się sprawdziła jedna tabela z substancjami i ich działaniem na samym końcu publikacji, tak by można było z niej łatwo skorzystać np. podczas zakupów.
Wprawdzie podejście autorki jest dość ortodoksyjne, ale nie musicie przecież korzystać ze wszystkich porad. Generalnie bardzo polecam - warto!

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Kryminalistka

Kryminał psychologiczny....który ma się ochotę przeczytać jeszcze raz, wyłapać dodatkowe szczegóły, które pozwolą dokładniej zrozumieć motywy, którymi...

zgłoś błąd zgłoś błąd