Bóg urojony

- 2007-05-01
- 2007-05-01
- 2006-01-01
- Piotr J. Szwajcer
- religia filozofia Bóg wiara racjonalizm ateizm
W „Bogu urojonym” Dawkins nie pisze (przynajmniej nie bezpośrednio) o biologii. Bohaterem jego książki jest religia i relacje między nauką a wiarą. Dawkins z całą mocą swojej wiedzy, talentu i intelektu wprost i bezpośrednio odrzuca religię i wszelkie jej roszczenia (między innymi, a może przede wszystkim, urojenie teistów, że to religia jest źródłem moralności).
Zaczyna od tego, że ukazuje fałsz założeń logicznych wierzeń religijnych, a potem między innymi pisze o ewolucyjnych korzeniach teizmu. Dawkins nie oszczędza bogów we wszelkich ich postaciach – kieruje ostrze swej krytyki zarówno przeciw cierpiącemu na obsesję seksualną krwawemu tyranowi Starego Testamentu, jak i przeciw znacznie łagodniejszemu (acz wciąż nielogicznemu) „Boskiemu Zegarmistrzowi”, odkryciu oświeceniowych myślicieli. Rozpoczyna swą krytykę od logicznej wiwisekcji najczęściej przywoływanych argumentów za istnieniem Boga i na ich podstawie wykazuje, że jakakolwiek Istota Najwyższa jest bytem w najwyższym stopniu nieprawdopodobnym.
W kolejnych rozdziałach możemy przeczytać o tym, w jaki sposób religia – a raczej wszelkie religie (rozróżnienie między krzyżem, gwiazdą Dawida a półksiężycem ma dla Dawkinsa znaczenie drugorzędne) staje się obfitą pożywką dla wojen, niewyczerpanym źródłem bigoterii i dyskryminacji oraz narzędziem upośledzenia dzieci. Fascynującą lekturę stanowią rozdziały, w których Dawkins – tym razem jako biolog – poddaje miażdżącej krytyce dorobek nowych kreacjonistów, czyli (pseudo)naukowe ataki na ewolucjonizm.
Wniosek Dawkinsa jest jednoznaczny – religia (której kreacjonizm i różne teorie „inteligentnego projektu” są nieodrodnymi dziećmi) jest nie tylko nielogiczna. Jest szkodliwa, czasem wręcz śmiertelnie niebezpieczna, a obowiązkiem uczonego i humanisty jest zwrócić na ten fakt uwagę. Religie dość już narobiły zła, konkluduje Richard Dawkins, pora by wreszcie nauka zajęła należne jej miejsce.
- 5 521
- 5 212
- 1 476
Intelektualny beton. Argumentacja na poziomie dziecka z przedszkola.
Intelektualny beton. Argumentacja na poziomie dziecka z przedszkola.
Pokaż mimo toWspaniała lektura, która jest skuteczną odtrutką na obcowanie z polską ortodoksję religijną. Poczucie humoru Dawkinsa bardzo pokrywa się z moim.
Pokaż mimo toFenomenalna! Każdy powinien ją przeczytać
Fenomenalna! Każdy powinien ją przeczytać
Pokaż mimo toŚwietna, dająca do myślenia i refleksyjna...
Świetna, dająca do myślenia i refleksyjna...
Pokaż mimo toGeneralnie ok, tylko za dużo powtórzeń i lania wody. Naszła mnie taka myśl w trakcie czytania, że nie zależy mi na przekonywaniu ludzi o innych przekonaniach tym bardziej jeżeli są okopani w swoich przekonaniach. Wtedy nawet fakty podane czarno na białym nie będą w stanie takiej osoby przekonać jeżeli umysł zamknięty.
Pokaż mimo toDoskonale napisany przewodnik po mechanice działania wiary (nie tylko religijnej),ukazuje przydatność wierzeń w aspekcie ewolucyjnym. Bardzo ciekawa i dobrze napisana. Świetna pozycja dla ludzi poszukujących i umysłów sceptycznych.
Pokaż mimo toGdy podchodziłam do tej lektury, byłam już ateistką. Ale chciałam poszerzyć swoje horyzonty, poczytać o tych rzeczach, o których jeszcze nie wiem. I książka Pana Dawkinsa zdecydowanie mi to dostarczyła, i to z nawiązką :)
Niektóre rozdziały może nie były dla mnie najłatwiejsze, ale starałam się wynieść z nich najwięcej jak tylko mogę. Najbardziej fascynujące były te, poruszające tematy kosmosu i wszechświata/wszechświatów. Nagle zmienia się perspektywa, czujemy jakby nasz umysł zyskał kilka kolejnych pięter. Wspaniałe uczucie!
Polecam agnostykom i ateistom. Ton książki jest raczej zbyt ostry dla osoby wierzącej. Jest dużo innych pozycji, które opisując naturę wszechświata, nie podejmują się dyskusji w kwestii istnienia Boga i stanowią lepsze wprowadzenie dla tych, którzy zaczynają troszkę wątpić w to istnienie.
więcej Pokaż mimo toNiektóre rozdziały może nie były dla mnie najłatwiejsze, ale starałam się wynieść z nich najwięcej jak tylko mogę. Najbardziej fascynujące były te,...
Nie wytrwałam. Może kiedyś wrócę. Na razie porzucam.
Nie wytrwałam. Może kiedyś wrócę. Na razie porzucam.
Pokaż mimo toWszystko spoko, fajnie, wpływ religii na społeczeństwa bardzo dobrze ujęty. Lekko zabrakło skupienia uwagi na innych religiach niż chrześcijaństwo. Niby autor przeprowadza tu "dowód" na brak siły wyższej a jednak w jednym fragmencie sam sobie zaprzecza, jawnie pomijając wątek pamiętania wcześniejszych wcieleń przez niektóre osoby i w tym momencie autora teorie są u mnie tylko domysłami, "czar (tą książką) prysł".
Wszystko spoko, fajnie, wpływ religii na społeczeństwa bardzo dobrze ujęty. Lekko zabrakło skupienia uwagi na innych religiach niż chrześcijaństwo. Niby autor przeprowadza tu "dowód" na brak siły wyższej a jednak w jednym fragmencie sam sobie zaprzecza, jawnie pomijając wątek pamiętania wcześniejszych wcieleń przez niektóre osoby i w tym momencie autora teorie są u mnie...
więcej Pokaż mimo toDawkins świetnie balansuje między przykładami naukowymi a odniesieniami do kultury. Czasami jednak powołując się na badania statystyczne razi brak wspomnienia o metodologii, grupie testowej, kontrolnej etc. Równocześnie nie mogę wyjść z podziwu jak osoba dobrze obeznana z logiką, rozumiejąca różnice między sylogizmem a pętlą, jest w stanie podawać tyle przykładów (głównie z biologii i fizyki) z których nie wynika absolutnie nic dla sporu o istnienie Boga. Życzyłbym sobie w tak ważnej debacie większego nacisku na inne religie niż Chrześcijaństwo ale rozumiem chęć uniknięcia fałszywego symetryzmu z perspektywy naszej kultury/cywilizacji. Mimo tych wszystkich zastrzeżeń książkę serdecznie polecam wszystkim - wierzącym, niewierzącym i niezdecydowanym gdyż w mojej opinii jest życzliwą i rzeczową polemiką której tak próżno szukać w dyskursie publicznym.
Dawkins świetnie balansuje między przykładami naukowymi a odniesieniami do kultury. Czasami jednak powołując się na badania statystyczne razi brak wspomnienia o metodologii, grupie testowej, kontrolnej etc. Równocześnie nie mogę wyjść z podziwu jak osoba dobrze obeznana z logiką, rozumiejąca różnice między sylogizmem a pętlą, jest w stanie podawać tyle przykładów (głównie z...
więcej Pokaż mimo to