Prowincja pełna smaków
- Kategoria:
- literatura piękna
- Cykl:
- Prowincja pełna... (tom 4)
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo MG
- Data wydania:
- 2013-03-06
- Data 1. wyd. pol.:
- 2013-03-06
- Liczba stron:
- 300
- Czas czytania
- 5 godz. 0 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788377791233
- Tagi:
- Mazury smaki
W książce Prowincja pełna smaków Katarzyna Enerlich prowadzi nas drogami i bezdrożami polskiej prowincji, proponując skosztować jej smaków. Pisze o ludziach i spotkaniach, które choć przypadkowe, okazują się zawsze znaczące. Snuje opowieść pełną smaków, zapachów i barw. Opisuje naszą polską prowincję pięknymi słowami: Moja prowincja pełna marzeń, gwiazd i słońca… Miejsce na ziemi, w którym mogę robić rzeczy ważne dla mnie i żyć w zgodzie z zegarem natury. Żyję tu i teraz i chcę być szczęśliwa. Lubię swoją wiejską samotność. W samotności tworzy się bowiem rzeczy piękne. Od paru tygodni zamykam się więc wieczorami w swoim drewnianym domu i piszę powieść, w której znajdzie się miejsce na miłość, czułość, modlitwę dotyku.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 271
- 232
- 57
- 17
- 15
- 6
- 6
- 5
- 4
- 3
Opinia
Kuchnia to dusza i serce domu, to miejsce, gdzie wszyscy się spotykamy i ucinamy długie pogaduchy. Nie ma znaczenia, czy jest to wielka kuchnia, ze stołem i krzesłami, czy maciupeńka kliteczka w bloku. Najwyżej niewygodnie nam stać pomiędzy lodówką a zlewem.
Kuchnia z zapachem potraw tworzy atmosferę domu, bezpiecznej przystani, miejsca, gdzie ktoś dba o nas, czeka, kocha. Nie bez przyczyny, gdy wspominamy rodzinny dom, od razu pojawiają się zapachy świątecznych ciast, ulubione przysmaki, specjały, które robiła tylko mama lub tylko babcia. Dopiero gdy zaspokoimy głód, możemy myśleć o innych sprawach, potrzebach, pasjach.
Kuchnia to także źródło niewyczerpanej przyjemności, rozkoszy nawet, która dla niektórych bywa równie ważna jak seks.
Ludmiła weszła w czas stabilizacji, życie układa jej się w zgodzie z byłym mężem i nowym kochankiem. Spełnia się w kobiecej roli matki i gospodyni, strażniczki domowego ogniska. Po kobiecemu tworzy atmosferę domu takiego, do którego chce się wracać, w którym chce się być i ogrzać przy ogniu oraz talerzu rosołu.
Co najważniejsze dla mnie, to ten tom znowu pięknie opowiada historie z przeszłości Mazur. Historie prawdziwe, którymi podzielili się z autorką różni ludzie. Niektóre opowieści znamy z pierwszego tomu, to ucieczka pod koniec wojny rodziny małego Hansa i wydarzenia, które spowodowały, że wraz z matką i siostrą nie zdążyli wsiąść na statek Gustloff. Ten sam, który zatonął.
To opowieść o dworku w Jełmuniu, który prowadzi pani Basia jako pensjonat, a w którym powieściowa Ludmiła spotyka Juttę. Ta wiekowa już Niemka, która urodziła się przed wojną w Sensburgu, czyli obecnym Mrągowie, jest dawną znajomą Hansa. Jej historia jest prawdziwa, prawdziwa bohaterka rzecz jasna miała inne imię i mężczyzna, o którego chodziło, także. W pensjonacie, obecna właścicielka przygotowuje tradycyjne, regionalne potrawy takie jak kuch ziemniaczany i ryby. Podobnie Ludmiła z zamiłowaniem gotuje lokalne dania, wyszukuje przepisy, które jej teściowi przypominają dzieciństwo.
Sztuka kulinarna jest elementem dziedzictwa kulturowego i należy o nią dbać tak, jak o każdą inną dziedzinę sztuki, jak o jedną z najcenniejszych wartości.
Cieszę się, że znowu pani Katarzyna napisała część, w której tak, jak w tomie pierwszym, jest dużo historii Mazur. Dla mnie, to właśnie ten wątek jest najważniejszy i najcenniejszy. To dla tych skrawków minionych czasów, ocalonych od zapomnienia, czytam tę serię.
Kuchnia to dusza i serce domu, to miejsce, gdzie wszyscy się spotykamy i ucinamy długie pogaduchy. Nie ma znaczenia, czy jest to wielka kuchnia, ze stołem i krzesłami, czy maciupeńka kliteczka w bloku. Najwyżej niewygodnie nam stać pomiędzy lodówką a zlewem.
więcej Pokaż mimo toKuchnia z zapachem potraw tworzy atmosferę domu, bezpiecznej przystani, miejsca, gdzie ktoś dba o nas, czeka, kocha....