Kwiaty dla Algernona

Okładka książki Kwiaty dla Algernona Daniel Keyes
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Kwiaty dla Algernona
Daniel Keyes Wydawnictwo: Rebis Ekranizacje: Charly (1968) Kwiaty dla Algernona (2000) Seria: Wehikuł czasu [Rebis] fantasy, science fiction
Wehikuł czasu [Rebis]
1996-01-01
1966-01-01
Krzysztof Sokołowski
Ekranizacje:
Charly (1968) Kwiaty dla Algernona (2000)
Tagi:
fantastyka amerykańska fantastyka akceleracja umysłu eksperyment medyczny

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Droga do science fiction. Od dzisiaj do wieczności Gregory Benford, Michael Bishop, Jorge Luis Borges, Edward Bryant, Algis Budrys, Avram Davidson, Gardner Raymond Dozois, George Alec Effinger, Frank Herbert, Daniel Keyes, Stanisław Lem, Barry N. Malzberg, George R.R. Martin, Richard Matheson, Vonda N. McIntyre, Walter Miller, Bob Shaw, James Tiptree, Jack Vance, John Varley, Joan D. Vinge, Ian Watson, Kate Wilhelm, Gene Wolfe
Droga do scien... Gregory Benford, Mi...
Okładka książki Kroki w nieznane. Almanach fantastyczno-naukowy 6 J.G. Ballard, James Blish, John Brunner, Konrad Fiałkowski, Daniel Keyes, Krzysztof Wiesław Malinowski, Bob Shaw
Kroki w niezna... J.G. Ballard, James...
Okładka książki Science Fiction Hall of Fame: Volume One Isaac Asimov, Alfred Bester, Jerome Bixby, James Blish, Anthony Boucher, Ray Bradbury, Frederic Brown, John W. Campbell, Arthur C. Clarke, Tom Godwin, Robert A. Heinlein, Daniel Keyes, Damon Knight, Cyril M. Kornbluth, Henry Kuttner, Fritz Leiber, Murray Leinster, Richard Matheson, Judith Merril, C. L. Moore, Lester del Rey, Robert Silverberg, Clifford D. Simak, Cordwainer Smith, Theodore Sturgeon, Stanley G. Weinbaum, Roger Zelazny, Alfred Elton van Vogt
Science Fictio... Isaac Asimov, Alfre...

Oficjalne recenzje i

Życie jest labiryntem

1730 370 270

Mówi się, że ludzie głupi żyją szczęśliwiej. Jednak Charlie nie jest szczęśliwy. Marzy, by być mądry i inteligentny, bo wtedy inni będą go lubić i akceptować. Marzenie Charliego się spełnia, ale czy przynosi mu to szczęście i przyjaciół, których tak pragnął?

Piękna i smutna opowieść. O poznawaniu siebie i świata, odkrywaniu tego, co jest w życiu ważne, o podróży do najgłębszych zakamarków swojej własnej duszy. Dzięki formie pamiętnika i my możemy wyruszyć w tę podróż razem z Charliem. Możemy towarzyszyć mu w najlepszych i najgorszych momentach jego życia.
Ta książka pozostawiła mnie w głębokiej zadumie nad moim własnym życiem. Jestem zachwycona i poruszona do głębi.

W poszukiwaniu istoty człowieczeństwa. Czy eksperyment naukowy może podnieść inteligencję osoby ludzkiej? I jak ją to zmieni?

„Kwiaty dla Algernona” to piękna i prosta, a jednocześnie bardzo ludzka powieść, która pokazuje relacje rozumu z emocjami, która zadaje pytania o to kim właściwie jesteśmy i co się może z nami stać w efekcie nieprzewidywalnych zmian. Niby SF, a w rzeczywistości przypowieść o ludzkim wnętrzu. Czytając nie mogłem się nadziwić jakie to prawdziwe.

Jeśli miałbym określić gatunek tej powieści to klasyfikowałbym ją jaki psychologiczną z elementami SF. Głównym bohaterem jest Charlie Gordon - chłopak po trzydziestce z upośledzeniem umysłowym. Za pomocą zabiegu chirurgicznego zostaje zwiększone jego IQ i możemy śledzić jego rozwój z dnia na dzień. Książka jest pisana w formie dziennika co jest nietuzinkowym rozwiązaniem, ale świetnie się sprawdzającym. Powieść porusza tematy naszego stosunku do osób niepełnosprawnych umysłowo, pojawia się też kwestia do jakiej granicy może/ powinna sięgać medycyna. Końcówka mocno poruszająca.
A kim jest tytułowy Algernon? tego można dowiedzieć się z lektury do czego zachęcam :)

Nie umiem ocenić tej książki i jest mi z tego powodu bardzo przykro, bo "Człowiek o 24 twarzach" wyrył się we mnie na zawsze. Po prostu nic mnie nie zaskoczyło. Obiektywnie ją doceniam za obraz relacji szczęście-inteligencja. To wszystko.

Na półkach: , , , ,

By być inteligentnym...

Ponad trzydziestoletni, niepełnosprawny umysłowo Charlie Gordon z IQ rzędu niecałych 70 pkt zostaje poddany zabiegowi operacyjnemu, mającego na celu podwyższyć jego iloraz inteligencji. Prekursorowe badania na myszach dały obiecujące wyniki, a tytułowy Algernon stał się pierwszym gryzoniem o rewelacyjnych wynikach pomiaru inteligencji. W jaki sposób życie Charliego odmieni operacja?

„Kwiaty dla Algernona” to powieść dotykająca najczulszych strun ludzkiej duszy. Przedstawiona w postaci wpisów do dziennika głównego bohatera Charliego ukazuje niesamowity postęp w podnoszeniu inteligencji mężczyzny. Początkowe wpisy czyta się ciężko. Są pełne błędów gramatycznych, językowych, ortograficznych i interpunkcyjnych. Jednak w miarę postępu rekonwalescencji bohatera widać ogromny postęp. Postęp objawiający się w minimalizacji błędów, bogactwie słownictwa i poruszanej w dzienniku tematyce naukowej. Aż do pewnego krytycznego momentu... Zabieg ten jest rewelacyjny! Dzięki niemu czytelnik może ‘wejść’ niejako w umysł Charliego, poczuć to co on czuje, doświadczyć obaw, nadziei, beztroski, ale również rozczarowań życiem...

Historia Charliego to historia, w której emocjach się przepada… Autor przedstawia niejako dwa oblicza tej historii. Z perspektywy niepełnosprawnego Charliego to opowieść przepełniona nadzieją na lepsze jutro, pełna determinacji do podniesienia swojego poziomu inteligencji oraz ufności do ludzi… Z punktu widzenia Charliego po operacji to historia o ludzkim okrucieństwie względem słabszych i nierozumiejących, o krzywdzie tych najbardziej bezbronnych , strachu i… ciągłych obawach.

I choć zakończenie można z łatwością przewidzieć to pomimo tego strzaskuje ono serce…

Czy ludzie inteligentni są ludźmi szczęśliwymi? Czy lepiej być mniej inteligentnym i cieszącym się ze wszystkiego czy mieć wysokie IQ i być nieszczęśliwym? Czy autorytety faktycznie posiadają taki ogrom wiedzy jak ludzie mniej obeznani w danych dziedzinach sądzą? „Kwiaty dla Algernona” skłaniają do szeregu refleksji na temat życia, inteligencji, szczęścia i traktowania jednostek niepełnosprawnych przez innych...

To opowieść nie do zapomnienia. Jedna z tych, co trafiają do serca na całe życie...

By być inteligentnym...

Po skończeniu tej książki płakałem dwa dni, tak wczułem się w jej świat i to co się działo z bohaterami. Fenomenalna lektura.

Niesamowita w tej historii jest nie tylko jej treść/fabuła ale sposób w jaki autor przedstawił proces przemiany intelektualnej i emocjonalnej głównego bohatera. Warto przeczytać i zastanowić się nad traktowaniem przez nas innych z pozoru gorszych/głupszych ludzi. To tylko tak przy okazji, bo nie o tym jest ta powieść. Gorąca polecam każdemu!

Prosta historia o poważnych implikacjach. Szczegółów opisywać nie będę, nie lubię zabierać innym własnych odkryć.

Ważniejsze wydają mi się pytania zawarte w książce. Czym jest inteligencja? Godność osobista? Co daje nam szczęście? Po co właściwie żyjemy?

I jeszcze forma. Pamiętnik daje nam bezpośredni wgląd w czyjś umysł. I albo autora pamiętnika polubimy, albo nie.

Mój dystans do Charlie'go Gordona wynosi zero. Jego ból jest moim bólem. Jego radości moimi. Jego dramat rozwala mi mózg.

Mój...

Całkowicie czego innego się spodziewałem, jak na polecaną książkę z serii klasyki S-F. Niesamowite studium psychologiczne, dające do myślenia o życiu każdego z nas, priorytetach, szacunku do bliźnich i siebie samego. Każdy myślący powinien nauczyć się z niej coś o sobie i wyciągnąć dla siebie na przyszłość. Forma pamiętnika to po prostu majstersztyk. Zdecydowanie warto.

Nic dodać nic ująć, ponadczasowa i wzruszająca opowieść, ryczałam przy niej jak bóbr. Polecam lekturę.

• Przeczytane
    7 161