Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Zgłosuj na książki roku 2017

Polska kuchnia domowa

Wydawnictwo: Świat Książki
8,29 (7 ocen i 4 opinie) Zobacz oceny
10
2
9
1
8
2
7
1
6
1
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788327301680
słowa kluczowe
Kulinaria
kategoria
poradniki
język
polski
dodała
Różyczka

Gdy barszczyk spotyka tartę... czyli 300 pomysłów tradycyjnych i nowych. Bigos jak u babci, ale nie tak kaloryczny. Pierogi o smaku zapamiętanym z dzieciństwa, ale mniej czasochłonne. Śledzie podane klasycznie, ale z coraz popularniejszym u nas imbirem. Kulinarna wycieczka po polskiej kuchni wzbogaconej o zdania, które polubiliśmy po otwarciu granic. Więcej podróżujemy, w naszych sklepach...

Gdy barszczyk spotyka tartę... czyli 300 pomysłów tradycyjnych i nowych. Bigos jak u babci, ale nie tak kaloryczny. Pierogi o smaku zapamiętanym z dzieciństwa, ale mniej czasochłonne. Śledzie podane klasycznie, ale z coraz popularniejszym u nas imbirem. Kulinarna wycieczka po polskiej kuchni wzbogaconej o zdania, które polubiliśmy po otwarciu granic. Więcej podróżujemy, w naszych sklepach można bez problemu kupić egzotyczne przyprawy. Zadomowiły się u nas spaghetti i pizza, coraz chętniej jadamy ciasta z czekoladą i zupy kremy. Autorka bestsellerów zaprasza na pulpety helsińskie, szaszłyki kaukaskie i bamboszki kurczakowe. Do tego domowe kluseczki, dobra zupa, błyskawiczny deser i kieliszek staropolskiej nalewki. Wszystko szybkie i zdrowe, niewymagające dużych nakładów finansowych.
Najatrakcyjniej wydana książka Małgorzaty Caprari: • duże (także całostronicowe) kolorowe fotografie • twarda oprawa • elegancka czcionka.

 

źródło opisu: Weltbild

źródło okładki: Weltbild

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 1325

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

Za kilka dni święta. Większość z nad już teraz buszuje w kuchni, by móc przygotować świąteczne potrawy. Nic dziwnego, w końcu to jedna z niewielu chwil, gdzie można naprawdę pobyć z rodziną, ale i też poszaleć pod względem kulinarnym. W takim wypadku przydadzą się kuchenni przyjaciele. Mam tutaj na myśli oczywiście rozmaite przepisy i porady na pyszne i niekonwencjonalne dania.

Jednym z takich moich przyjaciół stała się książka pani Małgorzaty Caprari, która w prosty i dość przejrzysty sposób zdradza nam kilkaset wręcz sekretów na wspaniałe dania – zarówno przekąski, dania obiadowe, a nawet słodycze. Ale może po kolei:

Na samym początku powala mnie na kolana cudna okładka – skromna, a zarazem barwna i kolorowa. I ten smaczny barszcz z uszkami – aż chce się zabrać do gotowania. Widać od razu, że szata graficzna zarówno na zewnątrz, jak i w środku jest jak najbardziej dopracowana i smakowita zarazem. Dodatkowym plusem jest fakt, iż poszczególne działy przedstawionych tu potraw mają indywidualną kolorystykę stron, dzięki czemu o wiele łatwiej się odnaleźć. W dodatku fotografie potraw, które zostały tutaj opisane jeszcze bardziej zachęcają do zgłębienia kulinarnych sekretów pani Małgorzaty. Szkoda tylko, że jest ich tak mało w stosunku do liczby przepisów – zwłaszcza, że to wygląd na pierwszym miejscu pomaga nam w wyobrażeniu sobie efektu końcowego.
Ale dość o grafice. Jeśli chodzi o same przepisy, to bardzo podoba mi się sposób ich ukazania. Wszystko jest zgrabne i bardzo przejrzyste. Opisy krótkie, ale wyczerpujące. Idealne dla początkujących kucharzy.

Właściwie to mogę z czystym sercem stwierdzić, że tutaj każdy znajdzie coś dla siebie – zarówno pasjonaci, którzy królują w kuchni, jak i ci, którzy do tej pory przypalali nawet mleko. Małym minusem jest może fakt, iż niektóre nazwy potraw są zbyt wymyślne i wykwintne w odróżnieniu od samych potraw. Niekiedy prostota jest ciekawsza, a w dodatku, jeśli coś ma zbyt wymyślną nazwę może nie traci na wartości, ale wtedy maleje chęć do ich przygotowania z obawy, że się nie uda. A szkoda.

Póki, co z wielką chęcią mogę ę pozycję polecić każdemu – zarówno fanatykom, jak i początkującym kucharzom. Jedyne, co mogę powiedzieć na koniec to, to, że nie należy się zniechęcać – zwłaszcza widząc wymyślne nazwy potraw. Dlaczego? Bowiem w rzeczywistości są one o wiele prostsze, a czasem wręcz banalne. Dlatego też zachęcam każdego do zabawy w kuchni i przygotowywaniu smacznego, co nieco, a mam pewność, że takie potrawy uświetnią niejedno przyjęcie, czy święto – wystarczy chcieć ;)

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Był sobie pies

Jako wielbicielka psów bardzo długo się wzdrygałam przed sięgnięciem po książkę Był sobie pies W. Bruce Camerona, z dwóch prozaicznych powodów. Po pie...

zgłoś błąd zgłoś błąd