Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Cztery strony smaku

Tłumaczenie: Marta Czub
Seria: Z różą wiatrów
Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie
5 (25 ocen i 7 opinii) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
1
7
2
6
7
5
7
4
5
3
1
2
1
1
1
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788324592722
liczba stron
328
słowa kluczowe
podróże, jedzenie
język
polski
dodał
Matacz

Opowieści znanych podróżników, pisarzy i krytyków kulinarnych ukazują całą gamę niezwykłych doznań umysłu, serca i podniebienia. Od nietoperza na wyspie Fais przez baraninę w mongolskiej jurcie aż po tacos w Tijuanie – na wszystkich szerokościach geograficznych jedzenie karmi nie tylko ciało, ale i duszę. Posiłek może być podarunkiem, który pozwala podróżnikowi przetrwać, nicią, będącą...

Opowieści znanych podróżników, pisarzy i krytyków kulinarnych ukazują całą gamę niezwykłych doznań umysłu, serca i podniebienia.

Od nietoperza na wyspie Fais przez baraninę w mongolskiej jurcie aż po tacos w Tijuanie – na wszystkich szerokościach geograficznych jedzenie karmi nie tylko ciało, ale i duszę. Posiłek może być podarunkiem, który pozwala podróżnikowi przetrwać, nicią, będącą zaczątkiem nierozerwalnej więzi, kluczem do poznania innych kultur. Odkryj bogactwo jedzenia podczas literackiej uczty złożonej z trzydziestu ośmiu dań – niezapomnianych podróży kulinarnych z całego świata.

 

źródło opisu: http://www.najlepszyprezent.pl/

źródło okładki: http://www.najlepszyprezent.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (82)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 320

Zbiór opowiadań, felietonów, krótkich relacji z podróży, napisanych w różnych latach, które łączy w tej książce praktycznie tylko jeden temat (czasem śladowo) - pożywienie.
A nie. Jest jeszcze jeden "łącznik". Brak tu treści napisanych przez jakiegokolwiek polskiego podróżnika - smakosza. Widać nie doceniani jesteśmy pod tym względem.
Treści, które znajdziemy wewnątrz są napisane tak różnymi stylami, że nie każdemu mogą przypaść do gustu - no ale w końcu nie konsumujemy wszystkich dań z karty w danej restauracji (jeśli potraktować tę książkę jak swego rodzaju "kartę dań"). I tak jak w restauracji, jedne dania zamawiamy i się nimi delektujemy, a inne tylko "przelatujemy" wzrokiem w menu, tak i tutaj każdy może znaleźć coś dla siebie, jakieś opowiadanie, które na dłużej zapamięta wśród tych co to pozostaną tylko tytułami.
Jak dla mnie, znalazłem tu teksty (spora część), które mnie porwały, zaintrygowały lub zaciekawiły, po przeczytaniu których miałem żal, iż tak szybko się...

książek: 36511
Muminka | 2017-08-24
Na półkach: Przeczytane, 2017
Przeczytana: 24 sierpnia 2017

Niekóre teksty są pełne polotu, fascynują, odkrywają sekrety kuchni świata i promują nowe doznania kulinarne, inne zaś totalnie chybione, nudne i nijakie. Tom bardzo nieróny, przydałaby się dobra selekcja najlepszych kawałków. Zapamiętam ucztę z nietoperza, psie kotleciki, zapach Mongolii, tadżiny z Tangeru. Jerozolima, Włochy, stary Manhattan, owoce morza w niezwykłym anturażu, tybetańskie klasztory, Indie, daleka Mikronezja, Afryka. Do wyboru do koloru. No i śmieszne peany na cześć duriana.
Jakoś nie pasowały tu fragmenty niemające nic wspólnego z wymyślnymi potrawami, a traktujące o gościnności, zwyczajach innych ludzi, krążkach wkładanych do ust kobiet z pewnego plemienia. Miejsca jednogwiazdkowe i epatujące luksusem przez duże L. Cudowny charakter couacu, który ddodaje smaku nawet niesmacznemu mięsu aguti czy warana. Dla ciekawskich.

książek: 3500

Po wcześniejszym przeczytaniu "Historii smaku" Bryan'a Bruce'a mialam już pewne wyobrażenie na temat literatury opisującej smaki. I przyznam,że tamto zetknięcie było smakowite poprzez rys historyczny,opis miejsc,z których pochodziły dane składniki. Tutaj mamy do czynienia z czymś zupełnie innym. Niestety ten odmienny charakter bynajmniej nie pomaga w rozsmakowaniu się w krótkich tekstach pisanych przez różne osoby. Don George zebrał w jednym tomie opowieści znanych podróżników, pisarzy, krytyków kulinarnych bo pragnął zabrać czytelnika w magiczną podróż kulinarną. Niestety jakoś trudno wczuć się w atmosferę przy takich króciutkich historyjkach, nie do końca udanych, bo o ile w każdym jest mniej lub bardziej opisane jedzenie to podejście do tematu jest różne. Czasami to tylko opis gościnności z jaką autor wątku gdzieś się spotkał, czasem ma to związek z miejscowymi obrzędami,kulturą, innym razem z panującymi lokalnymi warunkami i rosnącymi tam warzywami,owocami.
Ogólnie chodzi o...

książek: 549
Kama86 | 2013-09-24
Przeczytana: 20 września 2013

Praca zbiorowa to złe określenie. To raczej zbieranina różnych opowiadań, których elementem wspólnym jest poruszany temat. Niestety teksty zebrane w tej książce są bardzo nierówne, zarówno pod względem jakości, jak i długości.
Poprzedzające każde z opowiadań sylwetki autorów mają przekonać czytelnika, z jak dobrym tekściarzem ma do czynienia, ale ilość odebranych nagród i wydanych książek wydaje się nie współgrać z jakością tekstów. Niektóre są nudne, inne kiepsko napisane.
Na tle tych słabych opowiadań wyróżnia się kilka perełek, które są nie tylko interesująco napisane, ale i poruszają tematykę kuchni w niebanalny sposób.
Jest to jedna ze słabszych pozycji w serii wydawnictwa, więc poleciłabym ją tylko kolekcjonerom.

książek: 457
yllla | 2013-06-23
Przeczytana: 23 czerwca 2013

"Cztery strony smaku" to książka z serii Z Różą Wiatrów. Jest to zbiór opowiadań napisanych przez podróżników, krytyków kulinarnych, autorów książek i tekstów w czasopismach.

Opowiadań jest 38, a przed każdym z nich znajdziemy krótką notkę biograficzną o autorze

Z tymi opowiadaniami jest jak z jedzeniem. Jednemu bardziej do gustu przypadnie opowiadanie "Niech żyje król", innemu "Wisienka na japońskim torcie", czy to z powodu stylu w jakim zostało napisane, czy ze względu na historię, którą opisuje. To tak jak z konkretną potrawą, która jednym owszem bardzo smakuje, proszą o dokładkę, a innym ... no cóż. Ja również wśród tych 38 opowiadań jedne uznałam za lepsze inne za gorsze. Właściwie to po pierwszym opowiadaniu już nie chciało mi się czytać dalej, ale każdą książkę czytam do końca, więc i tą przeczytałam :) Okazało się, że im dalej, tym lepiej było :)

Zaczynałam czytać książkę nie licząc na to, że zrobi na mnie dobre wrażenie. W końcu to opowieści o jedzeniu miały być. Ta...

książek: 49
Marek | 2016-01-07
Na półkach: Przeczytane

Książka dość nierówna. Zawiera zarówno wciągające jak i nużące historie. Te pierwsze kończą się zdecydowanie za szybko. Człowiek się ledwo zdąży wciągnąć, a tu koniec, po czym następuje nowa opowieść w innej narracji i w innym miejscu.

książek: 1792
Tinkerbelle | 2016-09-07
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 07 września 2016

Ta książka to jakieś wydawnicze nieporozumienie. Ciekawe "opowiadania" policzyć można na palcach u jednej ręki. Reszta to jakiś mdły bełkot, do tego nudny.

książek: 158
starapucha | 2017-04-04
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: styczeń 2017
książek: 154
Olga Zajaczkowska | 2017-02-02
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 2014 rok
książek: 6
kesil | 2017-01-17
Na półkach: Przeczytane
zobacz kolejne z 72 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
zgłoś błąd zgłoś błąd