W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole

Tłumaczenie: Dobromiła Jankowska
Seria: Dolce Vita
Wydawnictwo: Czarne
6,31 (74 ocen i 10 opinii) Zobacz oceny
10
2
9
1
8
12
7
20
6
24
5
6
4
4
3
3
2
1
1
1
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Year in the village of eternity. The lifestyle of longevity in Campodimele
data wydania
ISBN
9788375363746
liczba stron
440
słowa kluczowe
długowieczność, przepisy
kategoria
zdrowie, medycyna
język
polski
dodał
mantra

Il paese della longevità. Miasteczko długowieczności. Campodimele. To właśnie tu, u podnóży gór Aurunci, w samym sercu Włoch średnia długość życia wynosi dziewięćdziesiąt pięć lat. Tracy Lawson trafiła na informacje o tym miejscu, szukając materiałów o naturalnych sposobach zachowania długowieczności. Postanowiła sama sprawdzić, cóż niezwykłego kryje się w tamtejszym trybie życia, klimacie i...

Il paese della longevità. Miasteczko długowieczności. Campodimele. To właśnie tu, u podnóży gór Aurunci, w samym sercu Włoch średnia długość życia wynosi dziewięćdziesiąt pięć lat. Tracy Lawson trafiła na informacje o tym miejscu, szukając materiałów o naturalnych sposobach zachowania długowieczności. Postanowiła sama sprawdzić, cóż niezwykłego kryje się w tamtejszym trybie życia, klimacie i diecie, że miejscowi zachowują sprawność, witalność i radość do późnego wieku. W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole to dwanaście miesięcy z życia Camopdimele. Kalendarz prowadzący przez zmieniające się pory roku, które przynoszą bogactwo warzyw, owoców, ryb i grzybów. Barwni bohaterowie zapraszają autorkę do swoich domów i dzielą się z nią sekretami swej wspaniałej kuchni, która podąża za niezmiennym rytmem natury i tradycji. To fantastyczna książka kulinarna, a zarazem inspirująca opowieść o miejscu, w którym praca i prostota przynoszą długie i szczęśliwe życie.

"Jej miłość do włoskiej kuchni i włoskiego stylu życia jest zaraźliwa. Wspaniała książka dopełniona świetnymi przepisami".
"Image"

"Bogata opowieść prowadząca przez kolejne miesiące wiejskiego kalendarza mieszkańców Campodimele. Lawson pięknie opisuje jedzenie w najprostszym i najlepszym wydaniu".
"Publishers Weekly"

"Świeża, soczysta proza Lawson pobudza wszystkie zmysły. Sprawia, że masz ochotę gotować, i od razu podsuwa dziesiątki przepisów".
"Washington Post"

"Piękne rozmyślania na temat jedzenia, życia, kuchni i tradycji tego regionu Włoch - na pewno spodobają się podróżnikom i smakoszom".
"Library Journal"

 

źródło opisu: http://czarne.com.pl/

źródło okładki: http://czarne.com.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (10)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 581
tofka | 2016-11-02
Na półkach: Przeczytane, 2016
Przeczytana: 01 listopada 2016

Niby czytało się fajnie. Niby autorce zazdroszczę roku takiego życia wg pór roku i czasu danego nam od Boga. Niby ciekawe przepisy. A jednak czegoś mi brakuje... a raczej czegoś jest dla mnie za dużo. Wiem, że koncernowe żarcie to syf... ale bez przesady, że tylko to ma wpływ na długość naszego życia. Ważniejsza jest tu codzienność, stres, nienaturalne godziny pracy, wyścig szczurów i konsumpcyjny styl bycia. W tym wszystkim jest tez i jedzenie, ale nie można składać wszystkiego na karb pożywienia. I to ciągłe zdziwienie, że to się da, choć to tyle pracy. Większość rzeczy robię sama w domu... i da się, mimo że jestem miastowa i pracuję na etacie... Tam emerytki mają po prostu łatwiej. Niby wiec fajnie, ale czasami się po prostu śmiałam, a czasem słowa autorki mnie po prostu drażniły... choć nie ukrywam, ze na taka włoską wieś, chętnie bym wybyła.

książek: 270
przeklam_literacki | 2014-08-06
Na półkach: Przeczytane, Dolcze wita
Przeczytana: 06 sierpnia 2014

Pomimo faktu, że tamat i forma nienowa, książkę oceniam pozytywnie. Przeczytałam z przyjemnością, choć nie brak tu typowych dla gatunku dłużyzn pełnych zachwytów. Częśc przepisów prosta i nadająca się do wykorzystania nawet przez wegetarian. Choć dla Włochów wiele z zawartych tu informacji to oczywistość (wow, cibo genuino!), to jednak u nas, szczególnie wśród mieszczuchów wiejskie życie Włoch wciąż ma posmak czegoś dalekiego i godnego pozazdroszczenia. Jedyne co naprawdę mi przeszkadzało w lekturze, to okropna maniera autorki powtarzania wyrażeń, słów i zdań dwa razy – po włosku i potem w tłumaczeniu. Czy naprawdę to nadaje takiego "czaru" opowieści jeżeli wtrącimy mnóstwo wyrazów kursywą? Dla osób znających włoski to irytujące, dla nieznających go – niepotrzebne. Zwłaszcza, że autorka czasami przeinacza – "antipasti" to nie "przed-pastą", a "przed-posiłkiem" (inaczej byłoby "antipasta" albo "antipaste"), "un altra cosa" to po prostu "inna rzecz", "coś...

książek: 6945
allison | 2014-06-24
Przeczytana: 24 czerwca 2014

Bardzo przyjemna, lekka, ale i interesująca lektura - idealna na każdą porę roku, gratka dla miłośników europejskiego południa.

Opis roku spędzonego wśród mieszkańców tytułowego miasteczka wciągnął mnie i z przyjemnością śledziłam poszczególne miesiące, których upływ wyznacza tryb życia, głównie pracy i rozrywek.
Smakowite okazały się opisy prostych, ale smacznych i zdrowych potraw, lokalnych specjałów oraz produktów, z których przygotowywane są posiłki. Urzekające jest to, że większość składników rośnie w przydomowych ogrodach, więc wystarczy wyjść za próg, by zerwać smakowite warzywa i owoce.

Książka zawiera wiele anegdot oraz ciekawostek historycznych i kulinarnych. Są one połączone z opowieściami o konkretnych ludziach i dlatego nie rażą encyklopedyzmem, jak dość często zdarza się w tego typu literaturze.
Zaletą na pewno są też liczne przepisy, niestety, nie zawsze realne do wykonania w naszych rodzimych warunkach, chociażby dlatego, że nie znajdziemy u nas części...

książek: 1791
chiave | 2014-06-05
Na półkach: Przeczytane, Mam, E-booki
Przeczytana: 05 czerwca 2014

Która to już książka o włoskim jedzeniu? Można zacząć tracić rachubę. Zabawna przez paręnaście pierwszych stron, z każdą następną coraz nudniejsza. Zastanawia mnie upór, z jakim kolejni autorzy podchodzą do tego wyeksploatowanego do cna tematu i ich wiara, że naszpikowanie książki przepisami uchroni ich od porażki.

książek: 602
kroofy | 2014-03-06
Przeczytana: 02 marca 2014

Tracey Lawson nie odkrywa niczego niesamowitego, dla mnie oczywiste jest, że lokalna kuchnia zgodna z porami roku jest dla nas najkorzystniejsza.
Dlatego też dieta z miasteczka długowieczności będzie służyć przede wszystkim lokalnej ludności i co najwyżej włochom, choć anglikom czy polakom z pewnością nie zaszkodzi, jednak dla nas korzystniej będzie wzorować się na naszych babkach czy prababkach.
Niemniej, jak na debiut literacki, całkiem przystępnie napisana. Składa się z wielu krótkich anegdot, z których każda uwieńczona jest zestawem pasujących do nich przepisów.
Jeśli mielibyśmy ochotę ugotować coś wedle jednego z nich, bez nanoszenia zmian, tylko kilka będzie się do tego nadawało.
Niestety ciężko w przeciętnych polskich warunkach zdobyć liście tagne, zieloną cykorię (nie mylić z europejską) czy dzikie szparagi.
Polecam do czytania jako aperitif :)

książek: 95
Oczko | 2013-08-21
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: październik 2012

"Przepis na długowieczność"

Co może robić Brytyjka w Campodimele - małym miasteczku w samym sercu Włoch? Ni mniej, ni więcej - tylko zagląda mieszkańcom do garnków.

Nos dziennikarski doprowadził Tracey Lawson do Campodimele, jednej z wielu urokliwych włoskich wiosek. Z tą małą różnicą, że o jej mieszkańcach mówi się nadspodziewanie dużo i to nie ze względu na ich niezwykłą urodę, czy dostatnie życie, ale ze względu na… ich wiek. 95 lat. Tyle przeciętnie żyją mieszkańcy Campodimele. To z pewnością robi wrażenie, zważywszy na fakt, że w Europie mężczyźni żyją średnio 75 lat, a kobiety - 82.
- Przyjechałam do Campodimele z nadzieją, że dowiem się jak dłużej żyć, ale odkryłam coś znacznie ważniejszego - jak żyć dobrze - pisze autorka. Jej opowieść to zapis 12 miesięcy z życia mieszkańców Campodimele, których niezwykła gościnność pozwoliła odkryć i co ważniejsze - zasmakować w ich kulinariach.
Bogactwo smaku przygotowywanych potraw ma swoje źródło w starannie dobieranych składnikach -...

książek: 262
sapho | 2013-04-20
Przeczytana: wrzesień 2012

Leniwa opowieść o małym włoskim miasteczku przetykana świetnymi przepisami - doskonałymi w swej prostocie i zasadzie "a chi piace", ile ci się podoba. Od razu gotowanie idzie jakoś tak łatwiej:)

książek: 935
czytankianki | 2013-03-18
Na półkach: Przeczytane, 2013
Przeczytana: 16 marca 2013

Tytułowe miasteczko długowieczności to włoskie Campodimele (w rzeczywistości wioska) położone w środkowych Włoszech. Długowieczność i dobre zdrowie mieszkańców nie są chwytem reklamowym - potwierdzone zostały badaniami i zauważone także przez zagranicznych lekarzy. Recepta nie jest zaskakująca: górskie powietrze, spokojny tryb życia i bodaj najważniejsze – odpowiednia dieta. Ta zaś przewiduje: świeże, sezonowe, wolne od chemikaliów owoce i warzywa, niewielką ilość mięsa i ryb oraz proste domowe gotowanie. Proste, prawda?

Lawson dowodzi, że spełnienie powyższych warunków jest możliwe, wymaga jedynie (sic!) pracowitości i dostosowania się do rytmu natury. Okoliczni rolnicy powtarzają, że wszystko ma swój czas i w książce doskonale zostało to pokazane. Styczeń to czas zbioru oliwek i świniobicia, a przy okazji wyrabiania kiełbas. W lutym dojada się dostępne jeszcze rośliny zielone i zajada makaronem, natomiast marzec, z racji zbliżającej się Wielkanocy, pachnie anyżkiem i cynamonem....

książek: 4213
Kaklucha | 2013-01-28
Przeczytana: 28 stycznia 2013

Książka kucharska i zarazem opowieść o dobrym jedzeniu. Zachwyty Tracey chętnie bym skwitowała tak jak włoskie bohaterki jej książki, wzruszeniem ramion, przecież oczywiste jest, że najlepsze jest "w sezonie", prosto z krzaka a najlepiej wyhodowane we własnym ogrodzie.

książek: 594
majkabally | 2012-07-28
Przeczytana: 20 lipca 2012

Rewelacja! Czytam i wiem, że ona czuje Włochy tak jak ja. I jak ja uwielbia gotowanie, tradycje, rozmowy przy stole, niespieszny, włoski styl życia.
Polecam!

Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
zgłoś błąd zgłoś błąd