Eating Animals
- Kategoria:
- reportaż
- Tytuł oryginału:
- Eating Animals
- Wydawnictwo:
- Back Bay Books
- Data wydania:
- 2010-09-01
- Data 1. wydania:
- 2010-09-01
- Liczba stron:
- 368
- Czas czytania
- 6 godz. 8 min.
- Język:
- angielski
- ISBN:
- 9780316069885
- Tagi:
- zwierzęta wegetarianizm weganizm prawa zwierząt okrucieństwo farma USA morderstwo śmierć mięso
Like many others, Jonathan Safran Foer spent his teenage and college years oscillating between omnivore and vegetarian. But on the brink of fatherhood—facing the prospect of having to make dietary choices on a child’s behalf—his casual questioning took on an urgency. This quest ultimately required him to visit factory farms in the middle of the night, dissect the emotional ingredients of meals from his childhood, and probe some of his most primal instincts about right and wrong.
This book is what he found. Brilliantly synthesizing philosophy, literature, science, memoir, and his own detective work, Eating Animals explores the many stories we use to justify our eating habits—folklore and pop culture, family traditions and national myth, apparent facts and inherent fictions—and how such tales can lull us into a brutal forgetting.
Marked by Foer’s moral ferocity and unvarying generosity, as well as the humor and style that made his previous books, Everything Is Illuminated and Extremely Loud and Incredibly Close, widely loved, Foer’s latest tour de force informs and delights, challenging us to explore what is too often conveniently brushed aside. A celebration and a reckoning, Eating Animals is a story about the stories we’ve told—and the stories we now need to tell.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 1 704
- 1 092
- 220
- 60
- 44
- 20
- 17
- 15
- 13
- 13
Opinia
Po przesycie literaturą kobiecą zdecydowałam się sięgnąć po coś bardziej wymagającego. Foer to prozaik, oglądałam nawet ekranizację jego książki Strasznie głośno i ogólnie jego książki przypadły mi do gustu. Tym razem mamy pozycję dość osobistą. Otóż wyznaje autor że po narodzinach syna postanowił skontrolować świat przemysłu mięsnego i dowiedzieć się, co tak naprawdę jemy i czy jest to właściwa dieta dla jego potomka. W przystępny sposób opisuje zasady funkcjonowania chowu przemysłowego. Mrożące krew w żyłach obrazki z ferm powodują że każdemu odchodzi ochota na spożywanie mięsa. Nie twierdzę że Foer stał się jakimś strasznym fanatykiem, po prostu podaje bez upiększania fakty o cierpieniu zwierząt hodowlanych. Nie tylko interesują go indyki kurczaki świnie i krowy, sięga dalej i pisze o o połowach ryb oraz przyłowach, które oznaczają śmierć w męczarniach wielu zagrożonych gatunków zwierząt nie będących celem połowu. Przytacza też w erudycyjny sposób różne artykuły, monografie i studia nad psychologią zwierząt, odczuwaniem przez nich bólu, kondycją przetwórstwa mięsnego w Stanach. Wylicza też podobieństwa między ludźmi a świniami żeby lepiej trafić do serc i mózgów czytelników.
najciekawsze wypowiedzi tom.in. wywiad z weganką prowadzącą tradycyjną farmę w której ideą jest niezadawanie niepotrzebnego cierpienia i humanitarne traktowanie zwierząt przeznaczonych do uboju. Jest też relacja tradycyjnego hodowcy indyków, który oferuje im wolny wybieg, możliwość latania po drzewach i wydłużone życie, nie zmodyfikowane przez inżynierię genetyczną.
Przeraża fakt, że drób jest faszerowany antybiotykami i sterydami, że dopuszcza się modyfikację i manipulację genomami tych stworzeń by np. szybko dojrzewały lub znosiły jaj cały rok lub - w przypadku świń- szybko osiągały pożądaną masę ciała. Obraz ohydnych okrutnych praktyk pracowników ferm też na długo pozostanie w mojej pamięci. Polecam wszystkim świadomym konsumentom, ludziom którzy rozważają przejście na wegetarianizm. Po lekturze na pewno inaczej patrzę na "zwłoki", które spożywam, chciałabym by mięso powstawało przy minimalnym nakładzie cierpienia naszych ofiar. Polecam bo to kawał rzetelnej publicystyki, niepoprawnej politycznie, rzucającej nowe światło na ważne zagadnienia jak np. czy w rzeczywistości mamy jakiekolwiek organiczne jedzenie i kury z wolnego wybiegu. Bez nachalnego narzucania swojego zdania i zbędnego moralizowania.
Po przesycie literaturą kobiecą zdecydowałam się sięgnąć po coś bardziej wymagającego. Foer to prozaik, oglądałam nawet ekranizację jego książki Strasznie głośno i ogólnie jego książki przypadły mi do gustu. Tym razem mamy pozycję dość osobistą. Otóż wyznaje autor że po narodzinach syna postanowił skontrolować świat przemysłu mięsnego i dowiedzieć się, co tak naprawdę jemy...
więcej Pokaż mimo to