Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Nowoczesne zasady odżywiania. Przełomowe badanie wpływu żywienia na zdrowie

Tłumaczenie: Marta Paciorkowska
Wydawnictwo: Galaktyka
8,3 (301 ocen i 46 opinii) Zobacz oceny
10
74
9
70
8
80
7
46
6
19
5
6
4
4
3
2
2
0
1
0
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
The China Study
data wydania
ISBN
9788375791778
liczba stron
382
słowa kluczowe
odżywianie, higiena
kategoria
zdrowie, medycyna
język
polski
dodała
estr

W swojej książce Campbell, który ma za sobą 40 lat bycia biochemikiem żywienia, przywołuje i interpretuje wyniki największego na świecie badania dotyczącego odżywiania, jakie kiedykolwiek przeprowadzono - autor przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich i tajskich prowincjach. Następnie porównuje opartą głównie na roślinach dietę badanych osób z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu....

W swojej książce Campbell, który ma za sobą 40 lat bycia biochemikiem żywienia, przywołuje i interpretuje wyniki największego na świecie badania dotyczącego odżywiania, jakie kiedykolwiek przeprowadzono - autor przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich i tajskich prowincjach. Następnie porównuje opartą głównie na roślinach dietę badanych osób z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu. Campbell zachęca czytelników i czytelniczki do wykluczenia z diety produktów odzwierzęcych, gdyż - jak dowodzi - będą mogli w ten sposób cieszyć się zdrowszym i dłuższym życiem. W przekonujący sposób dowodzi, że żywność pochodzenia zwierzęcego jest odpowiedzialna za coraz częstsze występowanie chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, nowotwory, otyłość czy choroba Alzheimera. Swoją pracą kontruje panujące od dawna przekonanie o korzyściach płynących ze spożywania produktów odzwierzęcych i wykazuje ogrom mylących, nierzadko sprzecznych ze sobą informacji, jakimi żywi konsumentów przemysł spożywczy.

 

źródło opisu: http://www.galaktyka.com.pl/product,,497.html

źródło okładki: http://www.galaktyka.com.pl/product,,497.html

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 134
rabpop | 2013-02-07
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, Dokument

Dobra pozycja dla zatwardziałych konsumentów nabiałów i mięsiwa. Dobra dla fanów fastfoodów. Dobra dla ludzi na wiecznych dietach. Dobra dla zatwardziałych konsumentów zachodniej tradycji żywieniowej. Zapewne mało których z wyżej wymienionych sięgnie po tą pozycję ale jeśli już się to stanie na pewno zrobi wrażenie. Ponad 40 lat badań nad wpływem diety na zdrowie człowieka czyli raka, choroby cywilizacyjne czy autoimmunologiczne które przeprowadzał autor nie może pozostawić obojętnym. Gorąco polecam do przemyślania nieprzekonanym do diet wege a przekonanym do poszerzenia wiedzy.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Wiatrodziej

"Czasem najmądrzejsze wyjście wydaje się tym najgłupszym" - "Wiatrodziej" "Wiatrodziej" to drugi tom powieści cyklu &q...

zgłoś błąd zgłoś błąd