Tost. Historia chłopięcego głodu
- Kategoria:
- biografia, autobiografia, pamiętnik
- Tytuł oryginału:
- Toast
- Wydawnictwo:
- Carta Blanca
- Data wydania:
- 2011-10-19
- Data 1. wyd. pol.:
- 2011-10-19
- Data 1. wydania:
- 2004-01-01
- Liczba stron:
- 300
- Czas czytania
- 5 godz. 0 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788377051351
- Tłumacz:
- Ewa Kleszcz
- Tagi:
- Nigel Slater dojrzewanie kuchnia
Porywająca opowieść o chłopięcym dojrzewaniu w bestsellerowej książce jednej z gwiazd angielskich programów kulinarnych – Nigela Slatera.
Zaskakująca, zabawna i wzruszająca – książka, od której trudno się oderwać!
Nigela Slatera Anglicy obwołali skarbem narodowym, a „The Independent on Sunday” nazwał Proustem ery Nesquicka. Z pewnością to nie tylko jeden z najbardziej popularnych na Wyspach autorów poradników i programów kulinarnych, ale także niezwykle błyskotliwy pisarz.
W autobiograficznej opowieści Toast Slater otwiera przed czytelnikami drzwi swojego dziecinnego pokoju i domowej spiżarni, a jednocześnie opisuje niezwykłe korzenie sukcesu w świecie kuchennych ingrediencji. Bohaterami książki są matka, kucharka niewymagająca, wcześnie owdowiały ojciec oraz wkraczająca w progi domu po śmierci matki gosposia. Wprowadza ona opuszczonych mężczyzn w świat nowych doznań, przede wszystkim kuchennych, i za pomocą swych zdolności kulinarnych pragnie zdobyć serce pana domu. A w tle nagminnie przypalane tosty, grillowany grejpfrut, pudding ryżowy i… w finale kulinarny wyścig o uczucia osamotnionego ojca.
Toast szybko stał się w Wielkiej Brytanii bestsellerem (ponad 200 tys. sprzedanych egzemplarzy), zdobył liczne nagrody, a w 2011 r. na jego podstawie nakręcono film, który podbił serca brytyjskich widzów, a w Polsce zostanie wyemitowany w kanale Kuchnia.TV i telewizji Canal+ .
Nigel Slater jest autorem kilku klasycznych książek kucharskich, w tym Real Fast Food oraz uhonorowanej nagrodą André Simon Award for Cookbook of the Year Appetite. Twórca popularnego programu „Proste dania” emitowanego m.in. przez BBC1 i Kuchnia.TV. Felietonista „Observera”.
Jego pisarstwo oczyszcza podniebienie... Jego kwaśne frazy przywodzą na myśl Nicka Hornby'ego, Martina Amisa i Philipa Larkina jednocześnie.
„New York Times”
Nigel to geniusz.
Jamie Oliver
Prawdziwy bankiet pełen nieprawdopodobnych przyjemności... Angielska odpowiedź na Kill Grill Anthony'ego Bourdaina.
„Daily Telegraph”
Przejmująca... bezpośrednia... rzeczowa... Fenomenalne wspomnienia, w najdrobniejszych szczegółach opisujące mody jedzeniowe lat 60.
„Observer”
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 173
- 149
- 70
- 10
- 8
- 5
- 4
- 2
- 2
- 2
Cytaty
Jedzeniu batoników Mars i Topic towarzyszył jakiś dziwny protokół postępowania. Ojciec kroił swój batonik na plasterki, kładł je na talerzu w równej linii i zjadał każdy kawałek, jakby to była luksusowa czekoladka. Dzięki temu jeden Mars starczał mu na cały odcinek serialu "Rewolwer i melonik". Wkładanie całości prosto do ust było zakazane, z wyjątkiem (z jakiegoś tajemniczego ...
Rozwiń
Opinia
Nie pamiętam, żebym kiedykolwiek w swoim życiu czytała gorszą książkę...
Napiszę tę opinię w stylu samego pana Slatera:
Flaki z olejem
Prawdopodobnie nigdy nie zabrałabym się za tę powieść, gdyby nie to że książkę dostałam w nagrodę. Cóż, chciał nie chciał trzeba było zobaczyć, co też się kryje na tych zadrukowanych stronach. Historia miała być wciągająca, ciekawa i zabawna. Była żałosna, śmierdziała tanim żartem i stęchlizną wylewającego swoje żale gościa, który nigdy nie powinien zabrać się za pisanie książki. Przekoloryzowana opowieść, w której autor na siłę próbował wcisnąć co raz to więcej odrażających anegdot, prawdopodobnie kierując się zamysłem, że będzie to prześmieszne. A może w ten sposób chciał wzbudzić w czytelniku litość nad biednym, pokrzywdzonym przez los chłopcem, który pragnie tylko realizować swoje kulinarne marzenia? Nieważne, tak czy tak nie wyszło mu ani jedno, ani drugie. Co więcej cała powieść jest obrzydliwie nudna i przyprawia o mdłości jak niedoprawiona potrawa. Jak flaki z olejem. Lub jak sam olej. W żołądku się przewraca, kiedy to czytam, brr...
Nie pamiętam, żebym kiedykolwiek w swoim życiu czytała gorszą książkę...
więcej Pokaż mimo toNapiszę tę opinię w stylu samego pana Slatera:
Flaki z olejem
Prawdopodobnie nigdy nie zabrałabym się za tę powieść, gdyby nie to że książkę dostałam w nagrodę. Cóż, chciał nie chciał trzeba było zobaczyć, co też się kryje na tych zadrukowanych stronach. Historia miała być wciągająca, ciekawa i...