Kuchnia bez konserwantów czyli wytwarzanie żywności w domu
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Jedność
- Data wydania:
- 2017-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-01-01
- Liczba stron:
- 200
- Czas czytania
- 3 godz. 20 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788379710423
- Tagi:
- kulinaria przepisy kulinarne jedzenie gotowanie zdrowa żywność
Rewolucyjny przewodnik dotyczący wytwarzania żywności. Uczy, jak odżywiać się zdrowo, bo w sposób w pełni świadomy, i jak jednocześnie zaoszczędzić pieniądze oraz ograniczyć produkcję śmieci. Autorka dzieli się z nami całym swoim doświadczeniem, pokazując, że można samemu wyprodukować każdy rodzaj żywności i że nie jest to wcale trudne. Dzięki jej wskazówkom bez problemu przygotujemy i podstawowe produkty, takie jak mąki, makarony, słodycze, sery, napoje, przetwory, lody, i te nietypowe, jak tofu, miso, tempeh czy seitan.
Korzystając z przepisów z niniejszej książki, z radością będziemy robić domowe pierożki, naturalne jogurty i pachnące pieczywo, zamiast kupować mrożonki, zupki w proszku czy batoniki. Odkryjemy też sposoby długiego przechowywania żywności bez stosowania jakichkolwiek dodatków. Dopełnieniem książki jest rozdział poświęcony zorganizowaniu ogródka warzywnego na balkonie, byśmy mogli w sposób ekologicznie zrównoważony samodzielnie hodować wszystko, co potrzebne do zdrowego odżywiania się.
Lisa Casali prowadzi blog ecocucina.org poświęcony żywności ekologicznej, jest autorką książek kulinarnych. Od wielu lat idealnie łączy świadomość ekologiczną z pasją do gotowania i znajomością zasad zdrowego odżywiania. Prowadzi programy telewizyjne dotyczące samodzielnego wytwarzania żywności oraz alternatywnego stylu życia (Rai 1, Rai 3). Jest konsultantką WWF do spraw kampanii na rzecz zrównoważonego odżywiania. Współpracuje z czasopismami i serwisami internetowymi. Niniejsza książka nawiązuje do reprezentowanej przez nią filozofii ograniczenia szkodliwego wpływu człowieka na środowisko poprzez wzrastającą samowystarczalność w kuchni oraz odżywianie się w sposób coraz bardziej świadomy i zdrowy.
Odbiorcy:
- wszyscy, którzy szukają naprawdę zdrowej żywności i chcą wcielać w życie idee ruchów ekologicznych
- osoby, którym choć raz przemknęło przez myśl, że może warto wrócić do źródeł i zacząć przygotowywać posiłki zupełnie samodzielnie, uwalniając się od gotowych produktów wytwarzanych przemysłowo.
Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę?
- pozycja obowiązkowa dla wszystkich, którzy chcą odżywiać się w pełni świadomie i absolutnie zdrowo dzięki wskazówkom, których udziela niezwykle kompetentna autorka, przekonają się, że w nowoczesnej kuchni można przygotowywać potrawy zupełnie od podstaw i wcale nie jest to trudne.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 18
- 5
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Kuchnia bez konserwantów czyli wytwarzanie żywności w domu
Dodaj cytat
Opinia
W książce "Kuchnia bez konserwantów" znajdziemy proste przepisy na podstawowe potrawy/produkty takie jak makarony, chleb czy nawet nabiał. Dla początkującego kucharza (takiego jak ja) jest to świetny poradnik jak zastąpić gotowe, przetworzone produkty tymi wykonanymi wlasnoręcznie w domowym zaciszu. W kolejnych rozdziałach autorka przedstawia nam przepisy na makarony, pieczywo, nabiał, gotowe półprodukty, domowe przetwory, sosy, mrożonki czy nawet napoje, lody i słodycze. W książce nie brakuje też podstawowych informacji z zakresu samodzielnego wytwarzania żywotności. Dowiemy się jakie są jej zalety, jakie produkty wytwarzać w domu, kiedy jest najlepsza pora roku na konkretne przetwory i w końcu jak wykorzystywać "odpady" żywnościowe. Serdecznie polecam lekturę książki zarówno początkującym jak i doświadczonym w kuchennych bitwach - myślę, że każdy z nas znajdzie w środku coś dla siebie. I uwierzcie, że domowy makaron smakuje nieziemsko i przywołuje najlepsze wspomnienia z dzieciństwa
W książce "Kuchnia bez konserwantów" znajdziemy proste przepisy na podstawowe potrawy/produkty takie jak makarony, chleb czy nawet nabiał. Dla początkującego kucharza (takiego jak ja) jest to świetny poradnik jak zastąpić gotowe, przetworzone produkty tymi wykonanymi wlasnoręcznie w domowym zaciszu. W kolejnych rozdziałach autorka przedstawia nam przepisy na makarony,...
więcej Pokaż mimo to