Pomidor. Przepisy na każdą porę roku

Okładka książki Pomidor. Przepisy na każdą porę roku Beata Śniechowska
Okładka książki Pomidor. Przepisy na każdą porę roku
Beata Śniechowska Wydawnictwo: Znak kulinaria, przepisy kulinarne
304 str. 5 godz. 4 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Znak
Data wydania:
2023-10-09
Data 1. wyd. pol.:
2023-10-09
Liczba stron:
304
Czas czytania
5 godz. 4 min.
Język:
polski
ISBN:
9788324067671
Średnia ocen

8,6 8,6 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
8,6 / 10
15 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
1000
423

Na półkach:

„.. Addio pomidory addio ulubione
Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół
Nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej
Tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół…”


Jaki jest Wasz ulubiony składnik w kuchni? Ja , podobnie jak autorka książki nie wyobrażam sobie jej bez pomidorów , zwłaszcza w okresie wiosenno- letnim , gdy mama przyrządza pyszne i wonne leczo albo po prostu bierze tego czerwonego jegomościa i polewa go sosem czosnkowym .. po prostu pyszota.
W swojej książce Pani Beata udowadnia, że jeden składnik może być podany w wielu inspirujących odsłonach.
Przede wszystkim szefowa kuchni z pasją opowiada o tym czym dla niej są soczyste słodkie owoce , o tym jak zakochała się w ich smaku i aromacie , gdy była dzieckiem. Książka zawiera niemal sto receptur na dania z pomidorem w roli głównej , prezentując różnorodne ich odmiany występujące w poszczególnych porach roku.
Całość podzielona jest na rozdziały w których znajdują się przepisy odpowiadające konkretnej porze dnia . Znajdziemy tam więc śniadania, dania główne, sałatki, zupy czy koktajle.
Co więcej autorka do dzielenia się kulinarną pasją i miłością do gotowania oraz oczywiście głównego bohatera zachęciła znanych szefów kuchni czy pisarzy, a ci z sentymentem opisują to , co im najbardziej smakuje.
Dodatkowo apetyt pobudzają smakowicie wyglądające fotografie.
Coś cudownego, nie mogłam się oprzeć i już zaczęłam testować przepisy zawarte w tym pełnym ciepła przewodniku kulinarnym.
Polecam, bon apetit❤️🍅

„.. Addio pomidory addio ulubione
Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół
Nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej
Tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół…”


Jaki jest Wasz ulubiony składnik w kuchni? Ja , podobnie jak autorka książki nie wyobrażam sobie jej bez pomidorów , zwłaszcza w okresie wiosenno- letnim , gdy mama przyrządza pyszne i wonne leczo albo po...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
1118
557

Na półkach: ,

Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem razem z babcią zbierałyśmy pomidory, które były jej oczkiem w głowie. Jako ukochana wnuczka zawsze dostawałam te najpiękniejsze. Moimi ulubionymi i przeznaczonym tylko i wyłącznie dla mnie były malinowe ❤️. Właśnie wtedy zaczęła się moja miłość do pomidorów 🍅.

Pewnego słonecznego dnia dostałam propozycję od Wydawnictwa Znak z propozycją zrecenzowania książki kucharskiej "Pomidor. Przepisy na każdą porę roku" zgodziłam się bez wahania. Pomidory to moje ukochane warzywa i nie wyobrażam sobie życia bez nich.
"Pomidor" Beaty Śniechowskiej to książka z której bije miłość do gotowania i odkrywania nowych, ciekawych smaków. Autorka przedstawia pomidora jako ósmy cud świata (w pełni się z nią zgadzam)serwując nam przepisy na dania z nim w roli głównej. Jest podzielona na sekcje: śniadania, talerzyki, sałatki, zupy, dania główne, wypieki, przetwory, koktajle i goście czyli przepisy od innych kucharzy. Najbardziej zaciekawiły mnie przepisy na śniadania, bo z pomyślał i na nie zawsze jest problem 😉 Razem z mężem robiliśmy bruschette, sałatkę grecką 2.0 (która jest o wiele lepsza niż ta tradycyjna) i krem z pieczonych warzyw. Zaintrygowały mnie koktajle pomidorowe, nie myślałam że coś takiego istnieje.
Jestem pewna, że jeszcze nie raz sięgniemy po tę książkę.
Bardzo Wam ją polecam, bo są tu zarówno te łatwe, jak i te trudniejsze przepisy. Każdy znajdzie coś dla siebie 😉

Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem razem z babcią zbierałyśmy pomidory, które były jej oczkiem w głowie. Jako ukochana wnuczka zawsze dostawałam te najpiękniejsze. Moimi ulubionymi i przeznaczonym tylko i wyłącznie dla mnie były malinowe ❤️. Właśnie wtedy zaczęła się moja miłość do pomidorów 🍅.

Pewnego słonecznego dnia dostałam propozycję od Wydawnictwa Znak z propozycją...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
1165
1107

Na półkach: ,

„…Pomidory nie tylko świetnie smakują w najróżniejszych wariacjach…”

Ta książka aż pachnie. Czym? Zaangażowaniem, pasją, ciepłem i dokładnością. To idealna publikacja dla osób, które kochają gotować. Autorka podkreśla, że miłość - do pomidora 😉 pojawiła się już w dzieciństwie. Ten odmienia się przez wszystkie przypadki. Sprawdzone połączenia przyczynią się do poprawy jakości naszego zdrowia. Zdradzę Wam z uśmiechem, że już trzy przepisy zostały przetestowane w mojej kuchni.

Od razu na myśli mam słowa tej piosenki i postać Pana Wiesława Michnikowskiego – siła skojarzeń jest wielka: 😊

„.. Addio pomidory addio ulubione
Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół
Nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej
Tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół…”

Czy król w kuchni jest tylko jeden? Pomidor! – Na pewno. Ta odwieczna walka – czy to owoc czy warzywo … Wiemy jedno - jest smaczny, aromatyczny, czerwony, jak serce i zawsze przepyszny. Wejdziemy do świata śniadań, zup, dań głównych, przetworów, koktajli itp.

Jego geniusz tkwi w uniwersalności i nieograniczonych możliwościach, które daje, a rozkoszować się nim można przez 365 dni w roku. Pozornie zwyczajny, a wszystko z nim smakuje doskonale – najprostsza kromka chleba z masłem, gęsty aromatyczny sos czy pełna orientalnych aromatów szakszuka - to połączenie jajek i pomidorów w najlepszym wydaniu.

Słodki czy kwaśny… Można go jeść na surowo, gotować, dusić, konfitować, wędzić, smażyć, piec i grillować. I zawsze jest dobry bez względu na okoliczności i spotkania w gronie przyjaciół i rodziny. Ja w szczególności zwróciłam uwagę na złoty chłodnik z brzoskwiniami, sznycel z halibuta z pomidorami i pyszny koktajl gin basil tomato smash. W tym ostatnim łączymy truskawki, pomidory oraz bazylię. 😉

Odbiorca dostaje coś fajnego. To niemal 100 przepisów, w których pomidor gra rolę główną. Skomponowała je Beata Śniechowska, jedna z topowych szefowych kuchni, zwyciężczyni II edycji programu MasterChef. Z miłości od „pierwszego wgryzienia” sięga do smaków pachnących dzieciństwem, dobrze znanych receptur z nowoczesnym twistem, comfortfoodowych dań w intrygującej odsłonie.

Płomiennym jak czerwień bawolego serca uczuciem do pomidora podzielili się w książce wybitni szefowie kuchni i znakomite postaci świata kultury: Małgosia Minta, Michał Rusinek, Tomek Czechowski, Paco Roncero, Izabela Iskierka, Piotr Ciemny, Mati Pichci, Przemysław Klima, Olga Tokarczuk, Hans Neuner, Zizi Hattab, Kuba Karaś, Adrian Bogdan Bęben, Diego Rossi, Anda Rottenberg, James Lowe i Darek Barański.

Fotografie wykonane zostały przez Małgosię Mintę a te fajne teksty, które pomagają dotrzeć nie tylko do wyobraźni czytelnika, ale i serca napisał Michał Rusinek. Czego chcieć więcej?

„Kuchnia - to serce domu”, tak mawia moja Mama. Ona jako kobieta z charakterem wie, co mówi. 😉 Gorąco polecam i najważniejsze – życzę sobie i Wam – SMACZNEGO 😉 Pozdrawiam 😉

Katarzyna Żarska
https://zarska18.blogspot.com/

Wydawnictwo: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak
Wydanie I
Projekt okładki i layoutu: Michał Pawłowski
Oprawa: twarda
Liczba stron: 304
(nowość wydawnicza) w mojej biblioteczce

„…Pomidory nie tylko świetnie smakują w najróżniejszych wariacjach…”

Ta książka aż pachnie. Czym? Zaangażowaniem, pasją, ciepłem i dokładnością. To idealna publikacja dla osób, które kochają gotować. Autorka podkreśla, że miłość - do pomidora 😉 pojawiła się już w dzieciństwie. Ten odmienia się przez wszystkie przypadki. Sprawdzone połączenia przyczynią się do poprawy...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
1551
1539

Na półkach: , , , ,

"[...] Miłość do pomidorów w najprostszej formie pojawiła się u mnie już w dzieciństwie. Było to uczucie szczere i od pierwszego wejrzenia (czy raczej wgryzienia się). [...]"

Czy kiedykolwiek zastanowiliście się nad tym, czy pomidor, to owoc, czy raczej warzywo? Jest to dość trudne i podchwytliwe pytanie. Dla mnie jest to warzywo, które uwielbiam. Zjadam je w prawie każdej postaci. Nie wiem dlaczego, ale nie lubię tylko samego z nich soku. Najlepiej smakują mi, jedzone prosto z krzaczka. W tym roku jakoś przegapiła sianie i niestety nie mam własnych. Często pomidory kupione z supermarketów, nie smakują jak pomidor. Też to zauważyliście? Ja kupuję je razem z gałązkami, wtedy mam pewność, że poczuje ten znakomity smak. Beata Śniechowska zabiera nas w świat pełny pomidorów. Poznacie jej historię miłości do tego warzywa. Dzięki niej powstał ten niezwykły poradnik pod tytuł "Pomidor. Przepisy na każdą porę roku". Autorka dała nam ściągę, jak możemy czytać tę lekturę. Ja zaczęłam od samego początku, aż do końca. Nie pominęłam ani jednej strony. Doceniłam jej ciężką pracę. Jestem zachwycona pięknymi zdjęciami, które tutaj otrzymałam.
Cieszę się, że autorka opisała, które pomidory, do czego najlepiej się nadają. Będzie to dla mnie idealną ściągawką.
W tej książce znalazłam mnóstwo świetnych przepisów. Chętnie z nich skorzystam. Mam ogromną chrapkę na "Labneh z pomidorowym furikake", "Nie-hummus..." i "Tatar z pieczonych pomidorów". Brzmi pysznie, prawda?
Oprócz przepisów autorki otrzymałam tutaj ciekawe kulinarne propozycje jej gości oraz ich historie związane z pomidorami. Dla dobra autorki nie zdradzę wam ich personaliów.
Na niektórych stronach tej książki możecie przeczytać autorskie teksty Michała Rusinka. Bardzo oryginalny pomysł, a teksty wyśmienite.
Na uwagę zasługuje również okładka. Jest piękna, cudowna i apetyczna. Sztywna oprawa i zszywane kartki nadają tej książce dodatkowego charakteru.
Jak dla mnie "Pomidor. Przepisy na każdą porę roku" Beaty Śniechowskiej, jest idealną książką kucharską, która powinna znaleźć się w każdym domu. Wszystkie przepisy są bardzo dobrze opisane, co znacznie ułatwi ich przyrządzanie, a zdjęcia pokarzą, czy wszystko wyszło idealnie.
Jeżeli tak jak ja uwielbiacie pomidory, to nie powinniście przegapić tego tytułu.
Pamiętajcie! Warto jeść pomidory, ponieważ są bogate w między innymi: potas, błonnik, beta-karoten i witaminy: A, E i C.
Jeżeli nadal się wahacie, czy warto jeść pomidory, to poradnik Beaty Śniechowskiej was przekona.
Życzę wam dobrej zabawy z pomidorem. Smacznego!
Czy macie swoje ulubione odmiany pomidorów? Dla mnie najlepsze są malinowe i koktajlowe.

Ps.

Obiecuję, że moja książka będzie miała pozaginane rogi, zakreślone przepisy i pewnie umazana będzie sokiem z pomidorów.

"[...] Miłość do pomidorów w najprostszej formie pojawiła się u mnie już w dzieciństwie. Było to uczucie szczere i od pierwszego wejrzenia (czy raczej wgryzienia się). [...]"

Czy kiedykolwiek zastanowiliście się nad tym, czy pomidor, to owoc, czy raczej warzywo? Jest to dość trudne i podchwytliwe pytanie. Dla mnie jest to warzywo, które uwielbiam. Zjadam je w prawie każdej...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
780
779

Na półkach: , , , , ,

Pomidor jest bardzo wartościowym i zdrowym warzywem, który smakuje wybornie pod każdym możliwym kulinarnym względem. To nie tylko, że prezentuje się znakomicie w konfiturze, zupie, sosie, smażeniu, grillowaniu w zastosowaniu jako główny składnik przygotowanego dania. Dzięki niemu poprawia, nam się nastrój i możemy, poczuć się wyjątkowość jedząc go.

Jest to miłe wówczas, kiedy ulubione warzywo smakuje wielu osobom znanym w świecie kulinarnym i kulturalnym.

Zależało mi na tym, aby poznać twórczość Pani Beaty Śniechowskiej w pomysłowości na nowe przepisy z użyciem pomidorów, jakie ma podejście do gotowania, na co zwraca szczególną uwagę w trakcie przyrządzania dań, czy zaproponowane dania są proste, czy składniki do nich są ogólnie dostępne, czy potrafi zachęcić do tego, aby móc z uśmiechem wykonać odpowiednie dania, w których pomidory odgrywają bazową główną kulinarną rolę.

Książka pt.''Pomidor. Przepisy na każdą porę roku'' autorstwa Pani Beaty Śniechowskiej została wydana w twardej oprawie na czerwonym tle, w którym znajduje się pomidor.

Nie został zamieszczony w książce wstęp, lecz zamiast wstępu, w którym to autorka wyjaśnia, kim jest, o jej zainteresowaniach kulinarnych, czym jest dla niej pomidor i jak ona go odbiera w znaczeniu rodzaju smakowym. Podpowiada, od czego można rozpocząć przygodę z książką, co należy pominąć, a na co można zwrócić większą uwagę. Dla czujnych czytelników przygotowane zostały skonstruowane ciekawostki w postaci tekstów Pana Michała Rusinka w formie wierszy odnoszących się do treści zawartych w przepisach. Całość książki zamykają zaproszone osoby ze świata kultury, kulinarni, którym smak pomidora nie jest obojętny, lubią go stosować od strony praktycznej i teoretycznej w potrawach z jego użyciem oraz piękne fotografie autorstwa Pani Małgorzaty Minty.

Uważam, że obowiązkowo powinno się zapoznać z garścią wiedzy i informacjami na temat pomidora.

Jest to ciekawie, zilustrowany pomysł autorki, bo opisuje od strony praktycznej, jaką ma wiedzę o pomidorach i w jaki sposób wykorzystuje ją w praktyce.

Każdy czytelnik niezależnie od tego, czy jest weganinem bądź wegetarianinem lubiącym jeść warzywa, a w szczególności pomidora będzie mógł wybrać dla siebie odpowiedni dla siebie przepis, który z łatwością wykona.

W książce tej została umieszczona mała czcionka i to stanowiło dla mnie utrudnienie.

Wydawnictwu Znak dziękuje za możliwość przeczytania książki autorstwa Pani Beaty Śniechowskiej pt.'' Pomidor. Przepisy na każdą porę roku''.

Polecam przeczytać tę książkę.

Pomidor jest bardzo wartościowym i zdrowym warzywem, który smakuje wybornie pod każdym możliwym kulinarnym względem. To nie tylko, że prezentuje się znakomicie w konfiturze, zupie, sosie, smażeniu, grillowaniu w zastosowaniu jako główny składnik przygotowanego dania. Dzięki niemu poprawia, nam się nastrój i możemy, poczuć się wyjątkowość jedząc go.

Jest to miłe wówczas,...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
2614
2039

Na półkach:

Czy kocham pomidory? Jasne! Ba, nie tylko jestem ich zjadaczem, ale również małym, miejskim hodowcą. W moim ogródku mam 10 krzaczków.
Na surowo? Pycha. A jeszcze lepiej kiedy są przetworzone. Z makaronem? Z ryżem? W formie zupy? Jako danie główne, czy przystawka? Biorę w ciemno!
Ta książka jest niesamowicie apetyczna, pokazuje nowe pomysły, na zdaje się ograne warzywo. Nie da się zrobić głodnym na widok tych pyszności, które proponuje nam autorka! Ja od razu zapragnęłam wypróbować kilka pozycji, a z każdą kolejną stronę, miałam ochotę na więcej i więcej.
To nie tylko jednak książka kucharska, ot przepis i tylko. Pozycja kusi apetycznymi zdjęciami, i pięknym słowem. Zarówno w formie wstawek Michała Rusinka, jak i słowem od gości.
Tę książkę czyta się wspaniale i z pewnością warto ją mieć na swojej kuchennej półce!

Czy kocham pomidory? Jasne! Ba, nie tylko jestem ich zjadaczem, ale również małym, miejskim hodowcą. W moim ogródku mam 10 krzaczków.
Na surowo? Pycha. A jeszcze lepiej kiedy są przetworzone. Z makaronem? Z ryżem? W formie zupy? Jako danie główne, czy przystawka? Biorę w ciemno!
Ta książka jest niesamowicie apetyczna, pokazuje nowe pomysły, na zdaje się ograne warzywo. Nie...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
401
401

Na półkach:

„Ta książka to oda do pomidora, która pokazuje, jak bardzo jest wielowymiarowy”.

Czy pomidor, takie sobie zwykłe warzywo (kwestia sporna, bo, jak wyczytałam w internetach, że jeśli roślina powstaje z kwiatów i ma pestki, to jest owocem) może być wielowymiarowy? Nie myślałam nigdy o pomidorze w kategoriach wielowymiarowości, ale wiem na pewno, że poza walorami smakowymi, jest to roślina charakteryzująca się mnóstwem odmian i bardzo szerokim zastosowaniem w kuchni. Pominę fakt, że pomidor to bogactwo witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika, który ma zbawienny wpływ na nasze jelitka. Są niskokaloryczne, z niskim indeksem glikemicznym.

Powiedziałabym, że jest to w jakimś sensie dzieło monumentalne, bo stanowi swoiste kompendium pomidorowej wiedzy. Beata Śniechowska – zwyciężczyni II edycji MasterChef Polska – opracowała książkę w sposób niezwykle barwny i przystępny. Oprócz charakterystyki pomidora, jego odmian i możliwości zastosowania, książka zawiera mnóstwo przepisów z pomidorami w roli głównej. Co ważne, nie są to jakieś wydumane przepisy, do których potrzeba egzotycznych, niedostępnych w Polsce składników, nie potrzebujemy też wiele czasu na ich przyrządzenie potrawy. Myślę, że każdy smakosz pomidorów znajdzie w książce coś dla siebie.

Książka zawiera przepiękne, smakowite zdjęcia, które pobudzają do działania nasze kubki smakowe. W pomidorach maczał też palce Michał Rusinek, dzięki czemu każdy pomidorowy rozdział możemy zacząć od zabawnej rymowanki jego autorstwa.

Dla mnie dzień bez pomidora jest dniem kulinarnie straconym, Was też zachęcam: jedzcie pomidory, bo po pierwsze o tej porze roku są najlepsze i dostępne są w wielu ciekawych odmianach, a poza tym, przecież każdy z nas potrzebuje potasu :)))

Wydawnictwu Znak dziękuję za pomidorowy egzemplarz, którego pozazdrościła mi sąsiadka :)

„Ta książka to oda do pomidora, która pokazuje, jak bardzo jest wielowymiarowy”.

Czy pomidor, takie sobie zwykłe warzywo (kwestia sporna, bo, jak wyczytałam w internetach, że jeśli roślina powstaje z kwiatów i ma pestki, to jest owocem) może być wielowymiarowy? Nie myślałam nigdy o pomidorze w kategoriach wielowymiarowości, ale wiem na pewno, że poza walorami smakowymi,...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
739
736

Na półkach: , , , , , , ,

MasterChefa oglądałam od pierwszej edycji zawsze z wypiekami na twarzy i potem zainspirowana gotowaniem uczestników sama wymyślałam przepisy na potrawy, Uczestniczką II edycji programu była Beata Śniechowska i właśnie to ona zdobyła statuetkę zwycięzcy. Zaraz po zakończeniu programu zakupiłam sobie książkę Beaty Śniechowskiej i ugotowałam niejedno. Teraz wyszła nowa książka autorki.
"Pomidor. Przepisy na każdą porę roku"
Książka jest powiedziałbym hołdem dla pomidora jednego z najczęściej używanych warzyw w naszych kuchniach.
No właśnie, czy pomidor to owoc czy warzywo? o tym autorka opowie każdemu czytelnikowi na kartach książki.
Książka jest pięknie wydana ze zdjęciami Małgosi Minty a swoją uwagą uświetnił także książkę sam Michał Rusinek.
Na początku same przydatne informacje typu jak już pisałam czy pomidor to owoc czy warzywo? oraz dlaczego warto jeść pomidory co one robią w naszym organizmie? i czy w ogóle warto jeść.
Pamiętacie tę zabawę w "pomidora"? pewnie większość z was tak i tą właśnie zabawą rozpoczyna się w książce przygoda z pomidorem.
Jest tu 12 rozdziałów o pomidorze ale za to jakich.
Na początku to oczywiście coś zamiast wstępu, potem poczytamy o pomidorze jako o ósmych cudzie świata.
Teraz zaczynają się przepisy i mamy ucztę pomidorową.
Najpierw na śniadanie, potem na talerzu, w sałatkach i oczywiście jako danie główne.
A czy pomidora można używać w deserach? o tym w następnym rozdziale dużo ciekawostek.
W kolejnym rozdziale autorka zajęła się przetworami z pomidora a jest ich jak wiecie nie mało.
Jest tu dużo informacji na temat jak zrobić przetwory aby bezpiecznie przetrwały zimę bez uszczerbku na składzie i wartościach odżywczych.
Michał Rusinek uświetnia swoimi wierszami tę znakomitą książkę, posłuchajcie sami"
Uwaga! Promocja na lata
Od dziś do każdego passata
jest gratis pyszna PASSATA
w porcjach. To znaczy" w ratach.
Robiliście konfitowane pomidory? są przepyszne i przepis na nie też jest uwzględniony.
Następny rozdział to koktajle i pyszne przepisy co dodać do pomidora aby wydobyć jego cudny smak a jeszcze go pogłębić.
Kolejnym działem jest przyjmowanie gości i jak przyrządzić zwykłego acz niezwykłym pomidora.
Kolejnym działem jest kwintesencja pomidorowa czyli zaproszenie gości którzy przedstawiają swoje najlepsze pomidorowe cuda.
Beata Śniechowska zaprosiła tutaj między innymi Olgę Tokarczuk, Diego Rossi, Przemysława Klimę czy Małgosię Mintę.
I jak to na końcu zawsze są podziękowania.
Dodam jeszcze że Beata Śniechowska prowadzi na IG swój profil gdzie dzieli się przepisami z cyklu #choczrobimy i te przepisy cieszą się sporą popularnością.
Autorka książki prowadzi także restauracje Młoda Polska bistro & pianino i jest to jedno z najważniejszych miejsc na mapie kulinarnej Polski.
Ja ze swojej strony dodam że uwielbiam jej przepisy i chętnie po nie sięgam.
Polecam gorąco do czytania i sięgania po przepisy z pomidorowymi przepisami.
Tytuł: Pomidor. Przepisy na każdą porę roku
Autor: Beata Śniechowska
Wydana w roku 2023
Wydawnictwo: Znak
320 stron
Książkę recenzowałam dzięki Wydawnictwo Znak
Recenzja ze zdjęciami na blogu
https://www.mojemaleczarowanie.pl/2024/07/pomidor-przepisy-na-kazda-pore-roku.html

MasterChefa oglądałam od pierwszej edycji zawsze z wypiekami na twarzy i potem zainspirowana gotowaniem uczestników sama wymyślałam przepisy na potrawy, Uczestniczką II edycji programu była Beata Śniechowska i właśnie to ona zdobyła statuetkę zwycięzcy. Zaraz po zakończeniu programu zakupiłam sobie książkę Beaty Śniechowskiej i ugotowałam niejedno. Teraz wyszła nowa książka...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
757
297

Na półkach: ,

"Pomidor. Przepisy na każdą porę roku", autor: Beata Śniechowska

W prezentowanej książce znajdziecie niemal 100 wybornych przepisów w których pomidor gra główną rolę. Epickie tofu z salsą z palonych pomidorów; ostrygi z pomidorowym sosem mignonette; pomidorowe ceviche z "leche de tigre", melonem i kokosem; kwiaty cukinii na pomidorach czy sałatka pomidorowa z mango i imbirem oraz wiele innych. Przepisy nie są trudne, tak więc są idealne dla każdego 👍 Jeśli macie ochotę poznać sposób przyrządzania wybornych śniadań, sałatek, zup, dań głównych, wypieków, koktajli czy przetworów z pomidorami, to koniecznie sięgnijcie po ten tytuł 👍

Książka jest bardzo ładnie wydana, tak więc może być również świetnym pomysłem na prezent 👍

Szczerze polecam 👍

#współpracarecenzencka

"Pomidor. Przepisy na każdą porę roku", autor: Beata Śniechowska

W prezentowanej książce znajdziecie niemal 100 wybornych przepisów w których pomidor gra główną rolę. Epickie tofu z salsą z palonych pomidorów; ostrygi z pomidorowym sosem mignonette; pomidorowe ceviche z "leche de tigre", melonem i kokosem; kwiaty cukinii na pomidorach czy sałatka pomidorowa z mango i...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
788
384

Na półkach:

Książka "Pomidor. Przepisy na każdą porę roku" to prawdziwa uczta nie tylko dla podniebienia, ale również dla oczu.
.
Wydana w pięknej twardej okładce, z doskonałym doborem zdjęć, zachęca do odkrywania różnorodnych przepisów, które można przygotować z tego wyjątkowego składnika — pomidora.
.
Książka jest podzielona na kilka rozdziałów tematycznych, co ułatwia odnalezienie interesujących nas przepisów. Znajdziemy tu sekcje poświęcone śniadaniom, sałatkom, zupom, daniom głównym, przetworom, napojom oraz wypiekom, co czyni ją wszechstronnym przewodnikiem kulinarnym.
.
Na początku autorka przybliża czytelnikom historię pomidora, jego pochodzenie, a także właściwości zdrowotne, przez co możemy lepiej zrozumieć, w zasadzie tak dobrze nam znanego pomidora.
.
Każdy przepis jest starannie opracowany. Zawiera listę składników oraz informację o porcji, co jest bardzo wygodne dla osób gotujących na różne okazje. Opis wykonania jest jasny i przejrzysty, co sprzyja zarówno początkującym kucharzom, jak i tym bardziej doświadczonym. Co więcej, w książce znalazły się zarówno szybkie, proste w wykonaniu dania, jak i te wymagające większego zaangażowania, co czyni ją idealną propozycją dla każdego, niezależnie od umiejętności kulinarnych. Jest też coś dla wegetarian i wegan.
.
Mocną stroną tej publikacji jest różnorodność przepisów. Od lekkich, orzeźwiających sałatek po sycące dania główne — każdy znajdzie coś dla siebie. Przetwory z pomidorów to dodatkowy atut, który pozwala na cieszenie się smakiem tego warzywa przez cały rok. U mnie w domu przetworów z pomidorów nigdy się nie robiło, ale na pewno kiedyś spróbuję sama.
.
Warto także zwrócić uwagę na sekcję z napojami, gdzie pomidor w roli głównej zaskakuje niecodziennymi połączeniami smakowymi.
.
"Pomidor" zachwyca zarówno estetyką, jak i zawartością. To pozycja, która z pewnością zainspiruje do kulinarnych eksperymentów i odkrywania bogactwa smaków, jakie oferuje pomidor w różnych porach roku.

Książka "Pomidor. Przepisy na każdą porę roku" to prawdziwa uczta nie tylko dla podniebienia, ale również dla oczu.
.
Wydana w pięknej twardej okładce, z doskonałym doborem zdjęć, zachęca do odkrywania różnorodnych przepisów, które można przygotować z tego wyjątkowego składnika — pomidora.
.
Książka jest podzielona na kilka rozdziałów tematycznych, co ułatwia odnalezienie...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    32
  • Przeczytane
    15
  • Posiadam
    8
  • Wydawnictwo Znak
    3
  • Egzemplarz recenzencki
    2
  • Kuchnia
    2
  • Poradniki
    2
  • Oczekujące na półce
    1
  • Xxx - Kulinaria - xxx
    1
  • Ulubione
    1

Cytaty

Więcej
Beata Śniechowska Pomidor. Przepisy na każdą porę roku Zobacz więcej
Beata Śniechowska Pomidor. Przepisy na każdą porę roku Zobacz więcej
Beata Śniechowska Pomidor. Przepisy na każdą porę roku Zobacz więcej
Więcej

Podobne książki

Przeczytaj także