Ekonomia na talerzu. Głodny ekonomista objaśnia świat
320 str.
5 godz. 20 min.
- Kategoria:
- biznes, finanse
- Tytuł oryginału:
- Edible Economics: A Hungry Economist Explains the World
- Wydawnictwo:
- Krytyka Polityczna
- Data wydania:
- 2023-05-08
- Data 1. wyd. pol.:
- 2023-05-08
- Data 1. wydania:
- 2023-01-17
- Liczba stron:
- 320
- Czas czytania
- 5 godz. 20 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788367075770
- Tłumacz:
- Aleksandra Paszkowska
- Tagi:
- ekonomia globalizacja ubóstwo zmiany klimatyczne
To nie jest książka o „ekonomii jedzenia”, ani książka zestawiająca ekonomię i żywność. To książka o globalizacji, zmianach klimatycznych, migracji, niedostatku, automatyzacji i wielu innych istotnych tematach podanych w lekkostrawnej formie.
Ha-Joon Chang w inteligentny i zabawny sposób łączy opowieści o kuchni i jedzeniu z ekonomią tak, by ambitne idee ekonomiczne stały się nie tylko zjadliwe, ale nawet smaczne.
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 148
- 76
- 10
- 6
- 3
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Ekonomia na talerzu. Głodny ekonomista objaśnia świat
Dodaj cytat
Opinia
Pochwała interwencjonizmu.
Na początku było całkiem ciekawie... a im dalej w las, tym gorzej.
Koncepcja połączenia wątków kulinarnych z ekonomią wyszła całkiem ciekawie. Szkoda tylko, że te wątki kulinarne były najmocniejszą częścią tej książki.
W pewnym momencie poprawność polityczna autora zaczyna przeszkadzać.
Poza tym, dość standardowe lewicujące przedstawienie nowoczesnych teorii ekonomicznych.
Czasami autor zaprzecza samemu sobie, czasami podaje bardzo banalne lub wręcz nietrafione przykłady na potwierdzenie swoich tez.
Żeby nie było, niektóre spostrzeżenia są warte uwagi.
Zdecydowałem się na przeczytanie tej książki głównie ze względu na chęć zapoznania się z czymś spoza mojej bańki światopoglądowej i nie żałuję tego, ale czy autor przekonał mnie do zmiany poglądów? W mikroskopijnym stopniu.
Poza tym, książka bardzo ładnie wydana i sposób jej zaprojektowania sprzyja szybkiemu przeczytaniu.
Pochwała interwencjonizmu.
więcej Pokaż mimo toNa początku było całkiem ciekawie... a im dalej w las, tym gorzej.
Koncepcja połączenia wątków kulinarnych z ekonomią wyszła całkiem ciekawie. Szkoda tylko, że te wątki kulinarne były najmocniejszą częścią tej książki.
W pewnym momencie poprawność polityczna autora zaczyna przeszkadzać.
Poza tym, dość standardowe lewicujące przedstawienie...