Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Publicat
- Data wydania:
- 2016-11-23
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-11-23
- Liczba stron:
- 168
- Czas czytania
- 2 godz. 48 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324522040
Kuchnia polska TO JEST TO! Różnorodna, arcysmaczna, coraz bardziej nowoczesna. Zmienia się tak samo dynamicznie jak nasz kraj i bez kompleksów wytrzymuje konkurencję najbardziej znanych kuchni europejskich.
W ostatnich latach wydano wiele książek znakomitych szefów kuchni propagujących nowoczesną kuchnię polską, ale często są to propozycje nie dla kucharzy amatorów ale dla zaawansowanych, wyposażonych w kosmiczny sprzęt. Trudno w przeciętnym polskim M3 operować ciekłym azotem, pistoletem wędzarniczym, strzelającym cukrem czy maszyną sous vide. Moja książka jest dla tych wszystkich, którzy mają w kuchni sprzęt podstawowy - nóż, deskę do krojenia, garnek i blender. Którzy kochają tradycyjną kuchnię polską, ale chcą zaskoczyć siebie i gości dobrze znanymi daniami przyrządzonymi i podanymi inaczej. Zatem noże w dłoń, para buch, wyobraźnia w ruch! Witajcie w świecie kolorowych pierogów, tatara z lubczykiem i śledzi z kawiorem. Niech smak pstrąga w maku i tęczowych gołabków będzie z Wami!
Kasia Bosacka
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 13
- 11
- 9
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej
Dodaj cytat
Opinia
Bosacka po polsku… Patrząc na okładkę widzimy uśmiechniętą Panią Katarzynę, trzymającą w ręku talerz z 4 różnymi wersjami pierogów.
Chciałbym zobaczyć uśmiechniętą panią domu, która przed chwilą ugniotła 4 różne ciasta, przygotowała 4 różne nadzienia i ulepiła ponad 100 pierogów… Albo będzie to zdjęcie do wykorzystanie w social media, albo przyjechała kochana teściowa. W innych warunkach po takiej mordędze – grymas rozdrażnienia a nie radosny uśmiech. Kolejny element – po takich ewolucjach potrzebne jest zatrudnienie kogoś „na zmywaku”, gdyż ta góra naczynia żadnemu porządnemu Kopciuszkowi nie da szansy zdążyć na królewski bal.
Teraz do brzegu i odnoszę się do treści. Bosacka sięgnęła po dania, znane w większości polskich domów, przedstawiając je w sposób bardziej nowoczesny, dodając, podkręcając i wykorzystując nowe trendy kucharskie. W rozumieniu Pani Kasi smaczne nie zawsze oznacza tłuste, zdrowie nie musi być kojarzone z niesmacznym. Udało jej się na tyle, że z przyjemnością korzystam z kolejnych przepisów urastając na rangę master chefa dla domowników i wprawiając ich w podziw. Chociaż przyznam, że pierogi w 4 kolorach są wciąż przede mną.
Atutem przepisów, które spotykamy w „Bosackiej po polsku”, jest korzystanie ze składników ogólnodostępnych, będących zazwyczaj w większości kuchni lub dostępnych w większości sklepów. Nie kupujesz butelki czegoś, czego nigdy więcej nie wykorzystasz, dla 2 łyżeczek do wymyślnego przepisu. Uwierzcie, dla mnie jest to zaleta nie do przecenienia po tym, jak w szafce stoi kilkanaście butelek z różnymi olejami… O innych słoikach nie wspomnę.
Przemyślenie na koniec? W kuchni zaczynają coraz bardziej rządzić zupy krem, wypierając klasyczną ogórkową, kapuśniak, krupnik. Nad zupami ubolewam, gdyż jedzenie zup wyniosłem z domu rodzinnego i nadal chętnie korzystam z tego dania, które w mojej kuchni urasta do rangi głównego. Tak się porobiło.
Polecam książkę, jeden z najbardziej adekwatnych zbiorów przepisów z którymi się zetknąłem. Bosacka idealnie łączy dania powszednie z kuchnią wystawną. Smacznego.
Bosacka po polsku… Patrząc na okładkę widzimy uśmiechniętą Panią Katarzynę, trzymającą w ręku talerz z 4 różnymi wersjami pierogów.
więcej Pokaż mimo toChciałbym zobaczyć uśmiechniętą panią domu, która przed chwilą ugniotła 4 różne ciasta, przygotowała 4 różne nadzienia i ulepiła ponad 100 pierogów… Albo będzie to zdjęcie do wykorzystanie w social media, albo przyjechała kochana teściowa. W...