Zwierzęta na wojnie

Okładka książki Zwierzęta na wojnie autora Teresa Kowalik, Przemysław Słowiński, 9788380799011
Okładka książki Zwierzęta na wojnie
Przemysław SłowińskiTeresa Kowalik Wydawnictwo: Fronda historia
historia
2023-08-25
2023-08-25

Kup Zwierzęta na wojnie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zwierzęta na wojnie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zwierzęta na wojnie

Publikacja wylistowywuje historyczne przypadki użycia zwierząt w działaniach wojennych i ogólnomilitarnych - czasami trochę zapędza się w historię ogólną. Od samego początku książka przytłacza ilością szczegółów, do tego sporo powtórzeń, wymieniania elementów zbioru po kolei, lub całe linijki cytatów. Zaskakujące jak bardzo zanudziła mnie w porównaniu do tego jak byłem napalony i głodny wiedzy na ten temat.

Rozdział o koniach bardzo spoko, zanudziłem się przy słoniach.

Nie polecam pozycji ani osobom delikatnie zainteresowanym tematem ani poszukiwaczom informacji do dalszych celów. Sprawdźcie jedynie sobie źródła bo i tak cytowane jest od cholery treści.

Posiada lepsze i gorsze rozdziały. Najbardziej wciągająco napisane historie to te dotyczące psów. Natomiast najgorzej mi się czytało (o dziwo) te o koniach - duża część była tam napisana cytatami. Rozumiem wplecenie kilku cytatów ale tam było dla mnie za dużo.
W tekście zdarzyły się też pomyłki, które można wyłapać bez bliższej znajomości tematu (np. film opublikowany w Internecie w 1914 roku - rozumiem że miał być 2014 😅).
Natomiast naprawdę duży plus za sporo ciekawostek i szerokie ujęcie tematu.

Ciekawe ujecie problemu, zjawiska zwierząt na wojnie. O badaniach Japończyków nad wszami i pchłami czytałem, słownie w imperium także, ale większość historii opowiedziana jest świeżo i odkrywczo.

117 użytkowników ma tytuł Zwierzęta na wojnie na półkach głównych
20 użytkowników ma tytuł Zwierzęta na wojnie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zwierzęta na wojnie

Przemysław Słowiński
Przemysław Słowiński
Urodził się 4 kwietnia 1959 r. we Wrocławiu. Z wykształcenia jest prawnikiem chociaż z powodu chronicznej awersji do prawników nie przepracował w wymienionym zawodzie nawet jednego dnia. Pracował natomiast jako górnik, protokolant, kierowca, barman i robotnik rolny. Był malarzem, ochroniarzem, kick-bokserem, prezesem przedsiębiorstwa turystycznego, współwłaścicielem jednej z największych w Polsce firm handlowych, agentem ubezpieczeniowym, sprzątał ulice, mył okna i wykonywał jeszcze wiele innych ciekawych oraz mniej ciekawych zawodów. Mieszkał na stałe we Wrocławiu, Eindhoven, Czelabińsku, a obecnie w Katowicach. W rubryce stan cywilny wpisuje: żonaty (na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej),a rozwiedziony (poza obszarem R.P). Współpracuje stale z warszawskim magazynem „Top Biografie”.

Cytaty z książki Zwierzęta na wojnie

Dodaj cytat z książki Zwierzęta na wojnie

Ciekawostki historyczne