Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków
- Kategoria:
- historia
- Wydawnictwo:
- Nasza Księgarnia
- Data wydania:
- 2023-06-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2015-06-17
- Liczba stron:
- 320
- Czas czytania
- 5 godz. 20 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788310140654
- Tagi:
- Słowianie
Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian!
Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone!
Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast.
Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie.
Książka nagrodzona w kategorii Prix de la Littérature Gastronomique – przyznawanej autorom wybitnych pozycji literackich o tematyce gastronomicznej przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.
Ciekawość nie zawsze prowadzi do piekła. Czasem udaje się go uniknąć i zdobyć porcję interesującej wiedzy. Tak było i tym razem. Im bardziej zagłębiałem się w tę księgę, z tym większym zainteresowaniem ją czytałem. Zyskałem też wiele, gotując według podanych w niej przepisów. Ale na ten temat mogą się wypowiadać przede wszystkim moi liczni goście…
Piotr Adamczewski, krytyk kulinarny "Polityki"
Lisów poznałam od kuchni i wiem, że stanowią połączenie idealne – gotują równie znakomicie, jak opowiadają! To dwoje pasjonatów z ogromną wiedzą archeologiczną i zdobytym przy ogniu doświadczeniem.
Na tę książkę czekałam niecierpliwie, z głodem, i się nie zawiodłam. Oto dostajemy przyprawioną przepisami pyszną opowieść o tym, skąd nasz ród, a w miarę czytania apetyt rośnie! Dzisiaj, gdy zdrowa i nieprzetworzona żywność wróciła na salony, nadszedł czas na Kuchnię Słowian. Po lekturze pójdziemy na łąkę jak do spiżarni!
Elżbieta Cherezińska, autorka powieści historycznych
Zdobyte nagrody:
Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej 2016
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 328
- 99
- 49
- 12
- 10
- 8
- 7
- 7
- 5
- 4
OPINIE i DYSKUSJE
Lepsze niż się spodziewałem.
Miłe, przepraszam za wyrażenie "bobrowanie" w możliwych przepisach (staro)słowiańskich. Jak mogło być ?
Odnośnie strony 21 - to dodałbym jeszcze - nożyce !
Odnośnie garnków w studni - to przecież w studniach chłodziło się też napoje ! Łosina, bobrzyna ? Nie ma.
Może więcej sałatek ? Piszę o tym, czego nie ma. Młode liście mniszka lub pokrzywy? Pokrzywa z twarogiem etc. Oczywiście soczewica ze smażonym czosnkiem ?
Mogli też jadać sympatyczne skądinąd jeże - też pieczone w glinie ?
Na deser dodam swoją osobistą kolekcję lokalnych "przysmaków". Kiedyś je sobie spisywałem:
świńskie uszy a la Litwa (podobno)
pieczone na fajerkach od kuchni kaflowej grzyby - żółte gąski - zupełnie inny smak niż z patelni
skóra z pieczonego boczku
placek z "krochmalu" powstałego po wyciskaniu ziemniaków (oczywiście to nie czasy starosłowiańskie) na pyzy
dudki - barszcz ze świńskich płuc - nie cierpię
zupa z głogu - całkiem całkiem
placki buraczaki :) i marchwiaki :(
smażony w cieście kapelusz grzyba - jadalnego muchomora - kani
smażony móżdżek
młode (podobno szkodliwe) olszówki - kiszone i duszone w śmietanie
żeberka trzymane w solance, w kamionce zamiast lodówki
"sójki" z kapustą - dość popularne
Smacznego.
Lepsze niż się spodziewałem.
więcej Pokaż mimo toMiłe, przepraszam za wyrażenie "bobrowanie" w możliwych przepisach (staro)słowiańskich. Jak mogło być ?
Odnośnie strony 21 - to dodałbym jeszcze - nożyce !
Odnośnie garnków w studni - to przecież w studniach chłodziło się też napoje ! Łosina, bobrzyna ? Nie ma.
Może więcej sałatek ? Piszę o tym, czego nie ma. Młode liście mniszka lub...
Bardzo ciekawa pozycja. Łączy w sobie książkę z przepisami kulinarynymi z opisami pasji ludzi starających się odtwarzać zycie naszych przodków. Atutem książki są zdjecia: ludzi wykonujących prace zwiazane z gotowaniem, przygotowywaniem jedzenia i pracami gospodarskimi, zdjęcia potraw gotowanych np w glinianych garnkach, lub pieczonych w ognisku lub na kamieniach. Można powiedzieć że to uproszczony kurs przetrwania (i przygotowania posiłku) w wydaniu Słowian. Wiele potraw jest znajomych lub bardzo prosta do wykonania, co zachęca by poeksperymentować. Pozycja dla osób które interesują się historią lub nietypowym podejściem do znanych przepisów.
Bardzo ciekawa pozycja. Łączy w sobie książkę z przepisami kulinarynymi z opisami pasji ludzi starających się odtwarzać zycie naszych przodków. Atutem książki są zdjecia: ludzi wykonujących prace zwiazane z gotowaniem, przygotowywaniem jedzenia i pracami gospodarskimi, zdjęcia potraw gotowanych np w glinianych garnkach, lub pieczonych w ognisku lub na kamieniach. Można...
więcej Pokaż mimo toŚwietna, pięknie zilustrowana książka zarówno jako książka kucharska jak i źródło informacji o diecie i kulinarnych zwyczajach naszych przodków. Przepisy naprawdę smaczne i często bardzo proste, poza tym przy niektórych podane są sposoby przygotowania tradycyjne oraz bardziej nowoczesne, dostępne w naszych domach. Autorzy są pasjonatami o ogromnym doświadczeniu, dzięki czemu porywają czytelnika w podróż w czasie.
Mój ulubiony przepis to placki-chwaściaki, czyli jak zmienić niby nic w smaczną przekąskę.
Polecam!
Świetna, pięknie zilustrowana książka zarówno jako książka kucharska jak i źródło informacji o diecie i kulinarnych zwyczajach naszych przodków. Przepisy naprawdę smaczne i często bardzo proste, poza tym przy niektórych podane są sposoby przygotowania tradycyjne oraz bardziej nowoczesne, dostępne w naszych domach. Autorzy są pasjonatami o ogromnym doświadczeniu, dzięki...
więcej Pokaż mimo toŚwietnie napisana, w angażujący sposób wyjaśnia dietę i dania przodków oraz proponuje ciekawe i wykonalne przepisy. Napisana z pasją i znawstwem. Dla każdego, kto interesuje się kuchnią lokalną i swojska. Dwie gwiazdki odejmuje za brak fotograficznego przewodnika po świeżych składnikach i wskazówek, gdzie i jak ich szukać.
Świetnie napisana, w angażujący sposób wyjaśnia dietę i dania przodków oraz proponuje ciekawe i wykonalne przepisy. Napisana z pasją i znawstwem. Dla każdego, kto interesuje się kuchnią lokalną i swojska. Dwie gwiazdki odejmuje za brak fotograficznego przewodnika po świeżych składnikach i wskazówek, gdzie i jak ich szukać.
Pokaż mimo toPowróciłem do tej ksiazki po latach i powiem tyle, ze przepisy sa smacze
+fajne i ciekawe przepisy
+bezposredni ton - mialem wrazenie jakby czytal opowiesci babki wiejskiej o gotowaniu
+wstep i opowiesci o sztukach gotowania potraw
+ciekawostki
-dla niektorych brak podanych konkretnych miar i wag (ale na obrone autorow odsylam do wstepu - podrozdzial o wagach i miarach)
-za malo przepisow:)
Powróciłem do tej ksiazki po latach i powiem tyle, ze przepisy sa smacze
więcej Pokaż mimo to+fajne i ciekawe przepisy
+bezposredni ton - mialem wrazenie jakby czytal opowiesci babki wiejskiej o gotowaniu
+wstep i opowiesci o sztukach gotowania potraw
+ciekawostki
-dla niektorych brak podanych konkretnych miar i wag (ale na obrone autorow odsylam do wstepu - podrozdzial o wagach i...
Daje 10 gwiazdek bo książka na to zasługuje. Wydanie jej to był fantastyczny pomysł. Publikacja pięknie dopracowana, dobrze skomponowana :-) sielskie i klimatyczne zdjęcia są jak wisienka na torcie. Można ja czytać od końca lub początku i od środka. Można przygotować świetne jedzenie i odnajdywać ślady dawnego życia. Książka idealna do odbycia sentymentalnej podróży w przeszłość. Genialna!
Daje 10 gwiazdek bo książka na to zasługuje. Wydanie jej to był fantastyczny pomysł. Publikacja pięknie dopracowana, dobrze skomponowana :-) sielskie i klimatyczne zdjęcia są jak wisienka na torcie. Można ja czytać od końca lub początku i od środka. Można przygotować świetne jedzenie i odnajdywać ślady dawnego życia. Książka idealna do odbycia sentymentalnej podróży w...
więcej Pokaż mimo toBardzo wartościowa pozycja zarówno dla miłośników kuchni jak i historii. Pięknie wydana, ciekawa i apetyczna pozycja wzbogacona felietonami.
Bardzo wartościowa pozycja zarówno dla miłośników kuchni jak i historii. Pięknie wydana, ciekawa i apetyczna pozycja wzbogacona felietonami.
Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka. Cenne informacje na podstawie rzetelnie zbadanych źródeł historycznych. Piękne zdjęcia kulinarne i proste przepisy pozwalają wczuć w się w ducha dawnych czasów. Polecam. Świetnie się nadaje na wartościowy prezent.
Bardzo ciekawa książka. Cenne informacje na podstawie rzetelnie zbadanych źródeł historycznych. Piękne zdjęcia kulinarne i proste przepisy pozwalają wczuć w się w ducha dawnych czasów. Polecam. Świetnie się nadaje na wartościowy prezent.
Pokaż mimo toCiągle "chcę przeczytać" i mam zamiar. Gwiazdek nie daję na razie. Książkę jednak przekartkowałem i... kochani, są wpadki. Na początek ryby. U Słowian były pokarmem zakazanym pochodzącym od Welesa (pana ciemności, podziemi i... wody). Szkielety ryb wykopane w Ostrowie Lednickim (pozostałości biesiad z czasów Chrobrego, gdy do Polski weszło chrześcijaństwo) wskazują, że rybki (rzeczne) mogły mieć nawet po 150 kg. Co pokazuje, że ryb wcześniej nie odławiano.
Może jeszcze się "powymądrzam", gdy przeczytam całość, ale i tak gratulacje za podjęcie tematu. :)
Ciągle "chcę przeczytać" i mam zamiar. Gwiazdek nie daję na razie. Książkę jednak przekartkowałem i... kochani, są wpadki. Na początek ryby. U Słowian były pokarmem zakazanym pochodzącym od Welesa (pana ciemności, podziemi i... wody). Szkielety ryb wykopane w Ostrowie Lednickim (pozostałości biesiad z czasów Chrobrego, gdy do Polski weszło chrześcijaństwo) wskazują, że...
więcej Pokaż mimo toPyszna lektura!
POLECAM!
Pyszna lektura!
Pokaż mimo toPOLECAM!