rozwińzwiń

Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków

Okładka książki Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków Hanna Lis, Paweł Lis
Okładka książki Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków
Hanna LisPaweł Lis Wydawnictwo: Nasza Księgarnia historia
320 str. 5 godz. 20 min.
Kategoria:
historia
Wydawnictwo:
Nasza Księgarnia
Data wydania:
2015-06-17
Data 1. wyd. pol.:
2015-06-17
Liczba stron:
320
Czas czytania
5 godz. 20 min.
Język:
polski
ISBN:
9788310126528
Średnia ocen

7,8 7,8 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków Hanna Lis, Paweł Lis
Ocena 7,9
Kuchnia Słowia... Hanna Lis, Paweł Li...
Okładka książki Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków Hanna Lis, Paweł Lis
Ocena 7,7
Kuchnia Słowia... Hanna Lis, Paweł Li...

Mogą Cię zainteresować

Okładka książki Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje Maja Łozińska, Jan Łoziński
Ocena 7,6
Historia polsk... Maja Łozińska, Jan ...
Okładka książki Mądrość i cuda świata roślin Jane Goodall, Gail Hudson
Ocena 7,0
Mądrość i cuda... Jane Goodall, Gail ...
Okładka książki Duchy polskich miast i zamków Witold Vargas, Paweł Zych
Ocena 7,4
Duchy polskich... Witold Vargas, Pawe...
Okładka książki Wielka księga demonów polskich. Leksykon i antologia demonologii ludowej Barbara Podgórska, Adam Podgórski
Ocena 7,9
Wielka księga ... Barbara Podgórska,&...

Oficjalne recenzje i

Słowiański slow food



2618 117 64

Oceny

Średnia ocen
7,8 / 10
76 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
507
507

Na półkach: ,

Lepsze niż się spodziewałem.
Miłe, przepraszam za wyrażenie "bobrowanie" w możliwych przepisach (staro)słowiańskich. Jak mogło być ?
Odnośnie strony 21 - to dodałbym jeszcze - nożyce !
Odnośnie garnków w studni - to przecież w studniach chłodziło się też napoje ! Łosina, bobrzyna ? Nie ma.
Może więcej sałatek ? Piszę o tym, czego nie ma. Młode liście mniszka lub pokrzywy? Pokrzywa z twarogiem etc. Oczywiście soczewica ze smażonym czosnkiem ?
Mogli też jadać sympatyczne skądinąd jeże - też pieczone w glinie ?
Na deser dodam swoją osobistą kolekcję lokalnych "przysmaków". Kiedyś je sobie spisywałem:
świńskie uszy a la Litwa (podobno)
pieczone na fajerkach od kuchni kaflowej grzyby - żółte gąski - zupełnie inny smak niż z patelni
skóra z pieczonego boczku
placek z "krochmalu" powstałego po wyciskaniu ziemniaków (oczywiście to nie czasy starosłowiańskie) na pyzy
dudki - barszcz ze świńskich płuc - nie cierpię
zupa z głogu - całkiem całkiem
placki buraczaki :) i marchwiaki :(
smażony w cieście kapelusz grzyba - jadalnego muchomora - kani
smażony móżdżek
młode (podobno szkodliwe) olszówki - kiszone i duszone w śmietanie
żeberka trzymane w solance, w kamionce zamiast lodówki
"sójki" z kapustą - dość popularne
Smacznego.

Lepsze niż się spodziewałem.
Miłe, przepraszam za wyrażenie "bobrowanie" w możliwych przepisach (staro)słowiańskich. Jak mogło być ?
Odnośnie strony 21 - to dodałbym jeszcze - nożyce !
Odnośnie garnków w studni - to przecież w studniach chłodziło się też napoje ! Łosina, bobrzyna ? Nie ma.
Może więcej sałatek ? Piszę o tym, czego nie ma. Młode liście mniszka lub...

więcej Pokaż mimo to

avatar
570
272

Na półkach:

Bardzo ciekawa pozycja. Łączy w sobie książkę z przepisami kulinarynymi z opisami pasji ludzi starających się odtwarzać zycie naszych przodków. Atutem książki są zdjecia: ludzi wykonujących prace zwiazane z gotowaniem, przygotowywaniem jedzenia i pracami gospodarskimi, zdjęcia potraw gotowanych np w glinianych garnkach, lub pieczonych w ognisku lub na kamieniach. Można powiedzieć że to uproszczony kurs przetrwania (i przygotowania posiłku) w wydaniu Słowian. Wiele potraw jest znajomych lub bardzo prosta do wykonania, co zachęca by poeksperymentować. Pozycja dla osób które interesują się historią lub nietypowym podejściem do znanych przepisów.

Bardzo ciekawa pozycja. Łączy w sobie książkę z przepisami kulinarynymi z opisami pasji ludzi starających się odtwarzać zycie naszych przodków. Atutem książki są zdjecia: ludzi wykonujących prace zwiazane z gotowaniem, przygotowywaniem jedzenia i pracami gospodarskimi, zdjęcia potraw gotowanych np w glinianych garnkach, lub pieczonych w ognisku lub na kamieniach. Można...

więcej Pokaż mimo to

avatar
383
210

Na półkach: ,

Świetna, pięknie zilustrowana książka zarówno jako książka kucharska jak i źródło informacji o diecie i kulinarnych zwyczajach naszych przodków. Przepisy naprawdę smaczne i często bardzo proste, poza tym przy niektórych podane są sposoby przygotowania tradycyjne oraz bardziej nowoczesne, dostępne w naszych domach. Autorzy są pasjonatami o ogromnym doświadczeniu, dzięki czemu porywają czytelnika w podróż w czasie.
Mój ulubiony przepis to placki-chwaściaki, czyli jak zmienić niby nic w smaczną przekąskę.
Polecam!

Świetna, pięknie zilustrowana książka zarówno jako książka kucharska jak i źródło informacji o diecie i kulinarnych zwyczajach naszych przodków. Przepisy naprawdę smaczne i często bardzo proste, poza tym przy niektórych podane są sposoby przygotowania tradycyjne oraz bardziej nowoczesne, dostępne w naszych domach. Autorzy są pasjonatami o ogromnym doświadczeniu, dzięki...

więcej Pokaż mimo to

avatar
4
4

Na półkach:

Świetnie napisana, w angażujący sposób wyjaśnia dietę i dania przodków oraz proponuje ciekawe i wykonalne przepisy. Napisana z pasją i znawstwem. Dla każdego, kto interesuje się kuchnią lokalną i swojska. Dwie gwiazdki odejmuje za brak fotograficznego przewodnika po świeżych składnikach i wskazówek, gdzie i jak ich szukać.

Świetnie napisana, w angażujący sposób wyjaśnia dietę i dania przodków oraz proponuje ciekawe i wykonalne przepisy. Napisana z pasją i znawstwem. Dla każdego, kto interesuje się kuchnią lokalną i swojska. Dwie gwiazdki odejmuje za brak fotograficznego przewodnika po świeżych składnikach i wskazówek, gdzie i jak ich szukać.

Pokaż mimo to

avatar
197
31

Na półkach: ,

Powróciłem do tej ksiazki po latach i powiem tyle, ze przepisy sa smacze

+fajne i ciekawe przepisy
+bezposredni ton - mialem wrazenie jakby czytal opowiesci babki wiejskiej o gotowaniu
+wstep i opowiesci o sztukach gotowania potraw
+ciekawostki

-dla niektorych brak podanych konkretnych miar i wag (ale na obrone autorow odsylam do wstepu - podrozdzial o wagach i miarach)
-za malo przepisow:)

Powróciłem do tej ksiazki po latach i powiem tyle, ze przepisy sa smacze

+fajne i ciekawe przepisy
+bezposredni ton - mialem wrazenie jakby czytal opowiesci babki wiejskiej o gotowaniu
+wstep i opowiesci o sztukach gotowania potraw
+ciekawostki

-dla niektorych brak podanych konkretnych miar i wag (ale na obrone autorow odsylam do wstepu - podrozdzial o wagach i...

więcej Pokaż mimo to

avatar
20
20

Na półkach: ,

Daje 10 gwiazdek bo książka na to zasługuje. Wydanie jej to był fantastyczny pomysł. Publikacja pięknie dopracowana, dobrze skomponowana :-) sielskie i klimatyczne zdjęcia są jak wisienka na torcie. Można ja czytać od końca lub początku i od środka. Można przygotować świetne jedzenie i odnajdywać ślady dawnego życia. Książka idealna do odbycia sentymentalnej podróży w przeszłość. Genialna!

Daje 10 gwiazdek bo książka na to zasługuje. Wydanie jej to był fantastyczny pomysł. Publikacja pięknie dopracowana, dobrze skomponowana :-) sielskie i klimatyczne zdjęcia są jak wisienka na torcie. Można ja czytać od końca lub początku i od środka. Można przygotować świetne jedzenie i odnajdywać ślady dawnego życia. Książka idealna do odbycia sentymentalnej podróży w...

więcej Pokaż mimo to

avatar
39
5

Na półkach:

Bardzo wartościowa pozycja zarówno dla miłośników kuchni jak i historii. Pięknie wydana, ciekawa i apetyczna pozycja wzbogacona felietonami.

Bardzo wartościowa pozycja zarówno dla miłośników kuchni jak i historii. Pięknie wydana, ciekawa i apetyczna pozycja wzbogacona felietonami.

Pokaż mimo to

avatar
28
22

Na półkach:

Bardzo ciekawa książka. Cenne informacje na podstawie rzetelnie zbadanych źródeł historycznych. Piękne zdjęcia kulinarne i proste przepisy pozwalają wczuć w się w ducha dawnych czasów. Polecam. Świetnie się nadaje na wartościowy prezent.

Bardzo ciekawa książka. Cenne informacje na podstawie rzetelnie zbadanych źródeł historycznych. Piękne zdjęcia kulinarne i proste przepisy pozwalają wczuć w się w ducha dawnych czasów. Polecam. Świetnie się nadaje na wartościowy prezent.

Pokaż mimo to

avatar
87
80

Na półkach:

Ciągle "chcę przeczytać" i mam zamiar. Gwiazdek nie daję na razie. Książkę jednak przekartkowałem i... kochani, są wpadki. Na początek ryby. U Słowian były pokarmem zakazanym pochodzącym od Welesa (pana ciemności, podziemi i... wody). Szkielety ryb wykopane w Ostrowie Lednickim (pozostałości biesiad z czasów Chrobrego, gdy do Polski weszło chrześcijaństwo) wskazują, że rybki (rzeczne) mogły mieć nawet po 150 kg. Co pokazuje, że ryb wcześniej nie odławiano.
Może jeszcze się "powymądrzam", gdy przeczytam całość, ale i tak gratulacje za podjęcie tematu. :)

Ciągle "chcę przeczytać" i mam zamiar. Gwiazdek nie daję na razie. Książkę jednak przekartkowałem i... kochani, są wpadki. Na początek ryby. U Słowian były pokarmem zakazanym pochodzącym od Welesa (pana ciemności, podziemi i... wody). Szkielety ryb wykopane w Ostrowie Lednickim (pozostałości biesiad z czasów Chrobrego, gdy do Polski weszło chrześcijaństwo) wskazują, że...

więcej Pokaż mimo to

avatar
527
60

Na półkach: , , ,

Pyszna lektura!
POLECAM!

Pyszna lektura!
POLECAM!

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    325
  • Przeczytane
    99
  • Posiadam
    49
  • Chcę w prezencie
    12
  • Ulubione
    10
  • Historia
    8
  • Kulinaria
    7
  • Teraz czytam
    7
  • Słowianie
    5
  • Do kupienia
    4

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków


Podobne książki

Przeczytaj także

Ciekawostki historyczne