rozwińzwiń

Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków

Okładka książki Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków Hanna Lis, Paweł Lis
Okładka książki Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków
Hanna LisPaweł Lis Wydawnictwo: Nasza Księgarnia historia
320 str. 5 godz. 20 min.
Kategoria:
historia
Wydawnictwo:
Nasza Księgarnia
Data wydania:
2018-07-25
Data 1. wyd. pol.:
2018-07-25
Liczba stron:
320
Czas czytania
5 godz. 20 min.
Język:
polski
ISBN:
9788310134073
Tagi:
historia kuchnia przepisy Słowianie
Średnia ocen

7,7 7,7 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków Hanna Lis, Paweł Lis
Ocena 7,9
Kuchnia Słowia... Hanna Lis, Paweł Li...
Okładka książki Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko… Hanna Lis, Paweł Lis
Ocena 7,3
Kuchnia Słowia... Hanna Lis, Paweł Li...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,7 / 10
11 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
730
300

Na półkach: , ,

Idealna, rzeczowa w historyczne smaczki, koszerna słowiańsko.
Pierogi z Bobem cudownie sprawdziły się w przesilenie zimowe, boczek w ziołach zawijany w mięte był przepyszny a inspiracji można czerpać a czerpać. Polecam.

Idealna, rzeczowa w historyczne smaczki, koszerna słowiańsko.
Pierogi z Bobem cudownie sprawdziły się w przesilenie zimowe, boczek w ziołach zawijany w mięte był przepyszny a inspiracji można czerpać a czerpać. Polecam.

Pokaż mimo to

avatar
1505
1200

Na półkach: , , , , , ,

Zastanawialiście się kiedyś, co gościło na stolach naszych prapra...praprzodków? Jak bardzo różna jest współczesna kuchnia od tej sprzed kilkunastu wieków? A może współcześnie da się odnaleźć jakieś ślady tego, co jadali Słowianie?

Hanna Lis i Paweł Lis pochylili się nad tym zagadnieniem wraz z przyjaciółmi i naukowcami, próbując odtworzyć tę kulinarną część historii. W ten sposób powstała Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków, publikacja, która skrywa w sobie wiele ciekawostek i przypuszczeń, co do tego, co jadali nasi praprzodkowie, stanowiących fascynującą lekturę.

Tytuł ten to ogrom informacji dotyczący Słowian oraz życia we wczesnym średniowieczu w oparciu o wykopaliska, archeologię doświadczalną i źródła pisane, do jakich udało się autorom dotrzeć. Hanna i Paweł Lis dzielą się z czytelnikami wynikami wieloletniej pracy, która stanowi wielowymiarowy obraz wyobrażeń na temat tego, co gościć mogło na stołach całe wieki temu.

Autorzy wprowadzają czytelnika do ówczesnych słowiańskich chat i zapraszają do palenisk, przy których toczyło się zapewne bujne życie rodzinne i społeczne. Dywagują na temat konserwacji żywności, jaką stosowali Słowianie w początkowych wiekach średniowiecza, jakich przypraw używali i w końcu, jakie techniki obróbki żywności były im znane. Najistotniejszym zagadnieniem jednak pozostają produkty, z których korzystali, pozostające w sferze domysłów.

Hanna i Paweł Lis przekazują całą swoją wiedzę w przystępny, ale i rzeczowy sposób, nie dodając więcej ponad to, co istotne. Do tego dorzucili garść przepisów (całkiem sporą garść) na potrawy, które potencjalnie gościły na słowiańskich stołach, dodając krótkie komentarze do każdego z nich. W publikacji tej czytelnik znajdzie również liczne felietony, które urozmaicą mu czas spędzony z książką, która choć czyta się szybko, zważywszy na interesujące zagadnienia, nie należy do najlżejszych – dosłownie i w przenośni. Jednakże ci, którzy lubują się w tego typu książkach, z pewnością nie poczują ni cienia zawodu.

Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków opatrzona jest licznymi fotografiami, które nie tylko uzupełniają treść, ale także stanowią wytchnienie dla oczu od niezliczonych tekstów. ;) Zdjęcia nie tylko potrawy, ale także odgrywane przez autorów i ich przyjaciół sceny z życia ówczesnych Słowian, a także ówczesne budowle odtwarzane w ośrodku archeologii eksperymentalnej w Grodzisku Żmijowiska.

Jeśli więc interesujecie się historią Słowian i ciekawi Was, co też mogli jadać nasi praprzodkowie, co uprawiali, jak wyglądało ich życie we wczesnym średniowieczu, czym parali się na co dzień i jak przechowali żywność, wszak wówczas nie było lodówek, a zapasy stanowiły o „być albo nie być” grodu i społeczności... Sięgnijcie po Kuchnię Słowian i zgłębcie tajniki sztuki kulinarnej i nie tylko...

Zastanawialiście się kiedyś, co gościło na stolach naszych prapra...praprzodków? Jak bardzo różna jest współczesna kuchnia od tej sprzed kilkunastu wieków? A może współcześnie da się odnaleźć jakieś ślady tego, co jadali Słowianie?

Hanna Lis i Paweł Lis pochylili się nad tym zagadnieniem wraz z przyjaciółmi i naukowcami, próbując odtworzyć tę kulinarną część historii. W...

więcej Pokaż mimo to

avatar
143
142

Na półkach:

Ciekawa ksiazka, ale nie zawsze przepisy sa proste do zastosowania w nowoczesnej kuchni. Mimo wszystko bardzo ciekawe dla pasjonatów wczesnego średniowiecza.

Ciekawa ksiazka, ale nie zawsze przepisy sa proste do zastosowania w nowoczesnej kuchni. Mimo wszystko bardzo ciekawe dla pasjonatów wczesnego średniowiecza.

Pokaż mimo to

avatar
252
252

Na półkach:

Lubię do niej wracać. Archeologia doświadczalna to jest dopiero coś. Ta książka dotyka po części tematu naszej tożsamości z perspektywy pożywienia. Dzięki niej i badaniom autorów robimy wieki krok naprzód. Piękne zdjęcia.

Lubię do niej wracać. Archeologia doświadczalna to jest dopiero coś. Ta książka dotyka po części tematu naszej tożsamości z perspektywy pożywienia. Dzięki niej i badaniom autorów robimy wieki krok naprzód. Piękne zdjęcia.

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    41
  • Przeczytane
    12
  • Posiadam
    8
  • Poradniki, książki kucharskie i inne cuda wianki
    1
  • Ulubione
    1
  • DK / Sz / PM / Sec
    1
  • Kupione i czekają
    1
  • Słowianie
    1
  • Dietetyka / Kucharskie
    1
  • Biblioteczka domowa
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków


Podobne książki

Przeczytaj także

Ciekawostki historyczne