Roślinna uczta smaków
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Marginesy
- Data wydania:
- 2023-01-25
- Data 1. wyd. pol.:
- 2023-01-25
- Język:
- polski
Kulinarna podróż pełna pysznych i zaskakujących połączeń. Znajdziecie tu dania, które możecie przygotować zarówno dla siebie, jak i zaserwować gościom na wiele różnych sposobów: na niedzielny obiad, urodziny czy wystawną uroczystość.
Menu jak w restauracji – są przystawki, zupy, dania główne i desery. A także mnóstwo wskazówek i propozycji, jak dania można modyfikować, inaczej podać czy wykorzystać w innej potrawie. Dzięki temu aż chce się eksperymentować.
Na przystawkę Magda Gembacka proponuje smażone pomidory w panierce panko-migdałowej, frytki z bakłażana lub pieczoną dynię z papryką, cebulą i orzechami. Zupy? Na przykład szparagowo-ciecierzycowa, chłodnik z pieczonych buraków i wiśni albo zupa wielowarzywna z dynią i kurkami. Dania główne to feeria smaków: pieczona młoda kapusta z pikantnym sosem pomidorowo-fasolowym, pierogi z grzybami i kiszonymi burakami lub lasagne dyniowo-soczewicowa z grzybowym beszamelem. Są też desery: tort bazyliowo-szpinakowy z truskawkami, zebra sezamowo-czekoladowa, a także mus z gruszek duszonych w winie z waniliowym budyniem.
Dla każdego niebo w gębie.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 9
- 9
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Warzywa i owoce są nie tylko zdrowie, lecz także smaczne, choć często traktowane jako dodatek, a nie główne danie. Tymczasem Magdalena Gembacka serwuje nam przepisy na dania roślinne w różnej postaci. Koniecznie zajrzyjcie do pozycji Roślinna uczta smaków.
Na wstępie autorka krótko omawia temat i pokazuje, jakie rzeczy ma w swojej spiżarni. Będą one potrzebne w przepisach. Układ książki to podział tematyczny ze względu na rodzaj dania – przystawki, zupy, dania główne i desery.
Na początku autorka przybliżyła kilka podstawowych przepisów, które są bazą jej kuchni. Są wśród nich bulion czy ciasto na pierogi. Pokazała, jak robi kiszone buraki i zakwas. Zaserwowała też przepisy na pieczone warzywa. Pojawił się też przykład ryżu z kalafiora. To wszystko pomaga nam potem tworzyć dania lub urozmaicać nasze dotychczasowe przepisy.
Autorka w swojej książce umieściła wiele przepisów. Niektóre z nich są bardzo proste – na przykład podała kilka sosów winegret czy dressingów do sałat. Inne jej dania są bardziej rozbudowane, a część z nich to wegetariańska wersja znanych nam potraw – na przykład gołąbki, leczo, zupy, a nawet tatar.
W przypadku książek kulinarnych ważny jest dla mnie nie tylko pomysł na zebrane przepisy, lecz także szata graficzna. W tym wypadku jest ona naprawdę ładna. Na lewej karcie pojawia się zdjęcie dania – kolorowe, duże, apetyczne i przyciągające wzrok potrawy sprawiają, że aż cieknie ślinka. Po prawej stronie umieszczono przepis. Każdy z nich zaczyna się krótkim opisem autorki. Karta z przepisem podzielona jest na dwie części. Po lewej stronie podano składniki i liczbę porcji, po prawej opis przygotowania. Na dole nie zabrakło wskazówek i rad od autorki. Na plus wychodzi fakt, że teksty są wypunktowane. Łatwiej w ten sposób odhaczać sobie w głowie kolejne kroki i kontrolować etap, na jakim się znajdujemy.
Książka jest ładnie wydana i zawiera wiele ciekawych przepisów, które mogą stać się inspiracją dla kucharzy-amatorów. Mnie zaskoczyły niektóre z nich – nie wyobrażałam sobie wegetariańskiej wersji, w której poza usunięciem mięsa autorka zdecydowała się też na wiele nowych produktów i intrygujących dodatków, które tworzyły danie.
Roślinna uczta smaków to książka, z której warto czerpać przepisy i inspirować się daniami. Polecam nie tylko osobom, które gotują, lecz także tym, którzy chcą zmienić coś w swojej diecie lub wprowadzić do niej nowe smaki.
Warzywa i owoce są nie tylko zdrowie, lecz także smaczne, choć często traktowane jako dodatek, a nie główne danie. Tymczasem Magdalena Gembacka serwuje nam przepisy na dania roślinne w różnej postaci. Koniecznie zajrzyjcie do pozycji Roślinna uczta smaków.
więcej Pokaż mimo toNa wstępie autorka krótko omawia temat i pokazuje, jakie rzeczy ma w swojej spiżarni. Będą one potrzebne w przepisach....
"ROŚLINNA UCZTA SMAKÓW" MAGDALENA GEMBACKA
Ładnie wydana książka z prostymi przepisami roślinnymi.
Jest świadectwem na to, że kuchnia roślinna nie jest nudna i mało smaczna.
Wręcz odwrotnie, jest zdrowa, smaczna, różnorodna. Daje przyjemność i radość gotowania i jedzenia.
Nie wszyscy muszą jeść mięso, a nawet ci, co je lubią mogą czasem zjeść coś bezmięsnego. Zachęcam.
Autorka pokazała nam bardzo ciekawe połączenia smakowe, które inspirują i dają wskazówki jak szybko i prosto ugotować coś bardzo zdrowego, pysznego i kolorowego.
A przecież jak mówią "jemy oczami".
Całość została podzielona na sześć rozdziałów oraz wprowadzający wstęp.
Znajdziemy tutaj : Przepisy podstawowe na np. buliony, Dodatki, Przystawki i przekąski, Zupy, Dania główne i Słodkości.
Będzie też krótki spis nietypowych składników, które warto poznać.
Uważam, że warto eksperymentować w kuchni poznając nowe smaki, zapachy, dania.
To cudowna podróż w nieznane i nie raz możemy być zaskoczeni rezultatem.
Świetnie, że autorka stawia na zdrowe i mało przetworzone produkty. Pisze o równowadze i świadomym jedzeniu.
Różnorodne warzywa, owoce, rośliny strączkowe, kasze, ryże orzechy, nasiona, pestki oraz przyprawy to najważniejsze i podstawowe elementy kuchni roślinnej.
Ładne zdjęcia zachęca nas do podjęcia próby wykonania czegoś, na co akurat mamy ochotę.
Ja wykonałam kilka przepisów i wszystko się udało.
Będę wracać do tej lektury.
POLECAM i to nie tylko wegetarianom.
"ROŚLINNA UCZTA SMAKÓW" MAGDALENA GEMBACKA
więcej Pokaż mimo toŁadnie wydana książka z prostymi przepisami roślinnymi.
Jest świadectwem na to, że kuchnia roślinna nie jest nudna i mało smaczna.
Wręcz odwrotnie, jest zdrowa, smaczna, różnorodna. Daje przyjemność i radość gotowania i jedzenia.
Nie wszyscy muszą jeść mięso, a nawet ci, co je lubią mogą czasem zjeść coś bezmięsnego....
W „Roślinnej uczcie smaków” Magdalena Gembacka (autorka bloga ammniam.pl) udowadnia, że weganizm wcale nie jest nudny, niesmaczny i skomplikowany. Jest dokładnie odwrotnie! Jest pysznie, kolorowo i prosto!
Książka podzielona jest klasycznie na działy: przepisy podstawowe, dodatki, przystawki i przekąski, zupy, dania główne i słodkości. Wydana jest starannie, każdy przepis opatrzony jest dużym i jasnym zdjęciem (które robiła sama autorka książki!),a instrukcja gotowania dokładna i przejrzysta, tak że nawet początkujący kucharz powinien sobie z większością przepisów poradzić.
Co do tego co zawierają przepisy, to muszę przyznać, że są bardzo różnorodne – sałatki, pasty, zupy, kremy, zapiekanki, makarony, pierogi, gołąbki, ciasta, desery ach! Ile tego jest. Prawie sto przepisów! I przyznam, że jestem zaskoczona jak wiele z nich przypasowało mi do gustu. Myślę, że będę z tych przepisów często korzystać, już nie mogę się doczekać sezonu szparagowego, a już zaraz pokuszę się o pierogi z soczewicą, kapustą kiszoną i suszonymi pomidorami! Książkę oceniam 8/10, więcej napisałam tu: https://www.kryminalnatalerzu.pl/2023/02/roslinna-uczta-smakow-magdalena-gembacka.html
W „Roślinnej uczcie smaków” Magdalena Gembacka (autorka bloga ammniam.pl) udowadnia, że weganizm wcale nie jest nudny, niesmaczny i skomplikowany. Jest dokładnie odwrotnie! Jest pysznie, kolorowo i prosto!
więcej Pokaż mimo toKsiążka podzielona jest klasycznie na działy: przepisy podstawowe, dodatki, przystawki i przekąski, zupy, dania główne i słodkości. Wydana jest starannie, każdy przepis...
Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa. Jedni ze względów zdrowotnych, inni nie chcą zjadać przechodzących przez mękę zwierząt. Często wegetarianie i veganie są pytani o to co jedzą, bo przecież jak można żyć bez mięsa. Tymczasem jedzą lepiej, zdrowiej i smaczniej. Ta książka zawiera wiele przepisów roślinnych. Książka jest podzielona tematycznie, od dodatków, poprzez przystawki, zupy, główne dania, aż po desery. Proste przepisy na oryginalne i pyszne potrawy, na dodatek najczęściej bardzo proste do wykonania...
(cd recenzji na fb)
https://www.facebook.com/photo/?fbid=653066979949424&set=a.530574235532033
Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa. Jedni ze względów zdrowotnych, inni nie chcą zjadać przechodzących przez mękę zwierząt. Często wegetarianie i veganie są pytani o to co jedzą, bo przecież jak można żyć bez mięsa. Tymczasem jedzą lepiej, zdrowiej i smaczniej. Ta książka zawiera wiele przepisów roślinnych. Książka jest podzielona tematycznie, od dodatków, poprzez...
więcej Pokaż mimo to