Roślinna uczta smaków

Okładka książki Roślinna uczta smaków Magdalena Gembacka
Okładka książki Roślinna uczta smaków
Magdalena Gembacka Wydawnictwo: Marginesy kulinaria, przepisy kulinarne
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Marginesy
Data wydania:
2023-01-25
Data 1. wyd. pol.:
2023-01-25
Język:
polski
Średnia ocen

7,9 7,9 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,9 / 10
7 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
515
476

Na półkach:

Warzywa i owoce są nie tylko zdrowie, lecz także smaczne, choć często traktowane jako dodatek, a nie główne danie. Tymczasem Magdalena Gembacka serwuje nam przepisy na dania roślinne w różnej postaci. Koniecznie zajrzyjcie do pozycji Roślinna uczta smaków.

Na wstępie autorka krótko omawia temat i pokazuje, jakie rzeczy ma w swojej spiżarni. Będą one potrzebne w przepisach. Układ książki to podział tematyczny ze względu na rodzaj dania – przystawki, zupy, dania główne i desery.

Na początku autorka przybliżyła kilka podstawowych przepisów, które są bazą jej kuchni. Są wśród nich bulion czy ciasto na pierogi. Pokazała, jak robi kiszone buraki i zakwas. Zaserwowała też przepisy na pieczone warzywa. Pojawił się też przykład ryżu z kalafiora. To wszystko pomaga nam potem tworzyć dania lub urozmaicać nasze dotychczasowe przepisy.

Autorka w swojej książce umieściła wiele przepisów. Niektóre z nich są bardzo proste – na przykład podała kilka sosów winegret czy dressingów do sałat. Inne jej dania są bardziej rozbudowane, a część z nich to wegetariańska wersja znanych nam potraw – na przykład gołąbki, leczo, zupy, a nawet tatar.

W przypadku książek kulinarnych ważny jest dla mnie nie tylko pomysł na zebrane przepisy, lecz także szata graficzna. W tym wypadku jest ona naprawdę ładna. Na lewej karcie pojawia się zdjęcie dania – kolorowe, duże, apetyczne i przyciągające wzrok potrawy sprawiają, że aż cieknie ślinka. Po prawej stronie umieszczono przepis. Każdy z nich zaczyna się krótkim opisem autorki. Karta z przepisem podzielona jest na dwie części. Po lewej stronie podano składniki i liczbę porcji, po prawej opis przygotowania. Na dole nie zabrakło wskazówek i rad od autorki. Na plus wychodzi fakt, że teksty są wypunktowane. Łatwiej w ten sposób odhaczać sobie w głowie kolejne kroki i kontrolować etap, na jakim się znajdujemy.

Książka jest ładnie wydana i zawiera wiele ciekawych przepisów, które mogą stać się inspiracją dla kucharzy-amatorów. Mnie zaskoczyły niektóre z nich – nie wyobrażałam sobie wegetariańskiej wersji, w której poza usunięciem mięsa autorka zdecydowała się też na wiele nowych produktów i intrygujących dodatków, które tworzyły danie.

Roślinna uczta smaków to książka, z której warto czerpać przepisy i inspirować się daniami. Polecam nie tylko osobom, które gotują, lecz także tym, którzy chcą zmienić coś w swojej diecie lub wprowadzić do niej nowe smaki.

Warzywa i owoce są nie tylko zdrowie, lecz także smaczne, choć często traktowane jako dodatek, a nie główne danie. Tymczasem Magdalena Gembacka serwuje nam przepisy na dania roślinne w różnej postaci. Koniecznie zajrzyjcie do pozycji Roślinna uczta smaków.

Na wstępie autorka krótko omawia temat i pokazuje, jakie rzeczy ma w swojej spiżarni. Będą one potrzebne w przepisach....

więcej Pokaż mimo to

avatar
1243
1243

Na półkach:

"ROŚLINNA UCZTA SMAKÓW" MAGDALENA GEMBACKA

Ładnie wydana książka z prostymi przepisami roślinnymi.
Jest świadectwem na to, że kuchnia roślinna nie jest nudna i mało smaczna.
Wręcz odwrotnie, jest zdrowa, smaczna, różnorodna. Daje przyjemność i radość gotowania i jedzenia.
Nie wszyscy muszą jeść mięso, a nawet ci, co je lubią mogą czasem zjeść coś bezmięsnego. Zachęcam.

Autorka pokazała nam bardzo ciekawe połączenia smakowe, które inspirują i dają wskazówki jak szybko i prosto ugotować coś bardzo zdrowego, pysznego i kolorowego.
A przecież jak mówią "jemy oczami".

Całość została podzielona na sześć rozdziałów oraz wprowadzający wstęp.
Znajdziemy tutaj : Przepisy podstawowe na np. buliony, Dodatki, Przystawki i przekąski, Zupy, Dania główne i Słodkości.
Będzie też krótki spis nietypowych składników, które warto poznać.

Uważam, że warto eksperymentować w kuchni poznając nowe smaki, zapachy, dania.
To cudowna podróż w nieznane i nie raz możemy być zaskoczeni rezultatem.

Świetnie, że autorka stawia na zdrowe i mało przetworzone produkty. Pisze o równowadze i świadomym jedzeniu.
Różnorodne warzywa, owoce, rośliny strączkowe, kasze, ryże orzechy, nasiona, pestki oraz przyprawy to najważniejsze i podstawowe elementy kuchni roślinnej.

Ładne zdjęcia zachęca nas do podjęcia próby wykonania czegoś, na co akurat mamy ochotę.
Ja wykonałam kilka przepisów i wszystko się udało.
Będę wracać do tej lektury.

POLECAM i to nie tylko wegetarianom.

"ROŚLINNA UCZTA SMAKÓW" MAGDALENA GEMBACKA

Ładnie wydana książka z prostymi przepisami roślinnymi.
Jest świadectwem na to, że kuchnia roślinna nie jest nudna i mało smaczna.
Wręcz odwrotnie, jest zdrowa, smaczna, różnorodna. Daje przyjemność i radość gotowania i jedzenia.
Nie wszyscy muszą jeść mięso, a nawet ci, co je lubią mogą czasem zjeść coś bezmięsnego....

więcej Pokaż mimo to

avatar
1298
966

Na półkach: , ,

W „Roślinnej uczcie smaków” Magdalena Gembacka (autorka bloga ammniam.pl) udowadnia, że weganizm wcale nie jest nudny, niesmaczny i skomplikowany. Jest dokładnie odwrotnie! Jest pysznie, kolorowo i prosto!

Książka podzielona jest klasycznie na działy: przepisy podstawowe, dodatki, przystawki i przekąski, zupy, dania główne i słodkości. Wydana jest starannie, każdy przepis opatrzony jest dużym i jasnym zdjęciem (które robiła sama autorka książki!),a instrukcja gotowania dokładna i przejrzysta, tak że nawet początkujący kucharz powinien sobie z większością przepisów poradzić.

Co do tego co zawierają przepisy, to muszę przyznać, że są bardzo różnorodne – sałatki, pasty, zupy, kremy, zapiekanki, makarony, pierogi, gołąbki, ciasta, desery ach! Ile tego jest. Prawie sto przepisów! I przyznam, że jestem zaskoczona jak wiele z nich przypasowało mi do gustu. Myślę, że będę z tych przepisów często korzystać, już nie mogę się doczekać sezonu szparagowego, a już zaraz pokuszę się o pierogi z soczewicą, kapustą kiszoną i suszonymi pomidorami! Książkę oceniam 8/10, więcej napisałam tu: https://www.kryminalnatalerzu.pl/2023/02/roslinna-uczta-smakow-magdalena-gembacka.html

W „Roślinnej uczcie smaków” Magdalena Gembacka (autorka bloga ammniam.pl) udowadnia, że weganizm wcale nie jest nudny, niesmaczny i skomplikowany. Jest dokładnie odwrotnie! Jest pysznie, kolorowo i prosto!

Książka podzielona jest klasycznie na działy: przepisy podstawowe, dodatki, przystawki i przekąski, zupy, dania główne i słodkości. Wydana jest starannie, każdy przepis...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1335
1333

Na półkach:

Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa. Jedni ze względów zdrowotnych, inni nie chcą zjadać przechodzących przez mękę zwierząt. Często wegetarianie i veganie są pytani o to co jedzą, bo przecież jak można żyć bez mięsa. Tymczasem jedzą lepiej, zdrowiej i smaczniej. Ta książka zawiera wiele przepisów roślinnych. Książka jest podzielona tematycznie, od dodatków, poprzez przystawki, zupy, główne dania, aż po desery. Proste przepisy na oryginalne i pyszne potrawy, na dodatek najczęściej bardzo proste do wykonania...

(cd recenzji na fb)

https://www.facebook.com/photo/?fbid=653066979949424&set=a.530574235532033

Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa. Jedni ze względów zdrowotnych, inni nie chcą zjadać przechodzących przez mękę zwierząt. Często wegetarianie i veganie są pytani o to co jedzą, bo przecież jak można żyć bez mięsa. Tymczasem jedzą lepiej, zdrowiej i smaczniej. Ta książka zawiera wiele przepisów roślinnych. Książka jest podzielona tematycznie, od dodatków, poprzez...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    9
  • Przeczytane
    9
  • Posiadam
    2
  • Elitki
    1
  • Literatura kulinarna
    1
  • Literatura polska
    1
  • Kulinaria
    1
  • Współpraca
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Roślinna uczta smaków


Podobne książki

Przeczytaj także