Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Publicat
- Data wydania:
- 2016-10-26
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-10-26
- Liczba stron:
- 208
- Czas czytania
- 3 godz. 28 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324522033
- Tagi:
- kuchnia roślinna kuchnia wegetariańska zdrowa kuchnia zdrowe odżywianie
Autorka - Magdalena Gembacka - na swoim blogu ammniam.pl udowadnia, że zdrowe jedzenie jest smaczne, łatwe do przygotowania i pięknie, kolorowo wygląda. Z roślin potrafi stworzyć obiad dla całej rodziny, wykwintny deser czy świąteczne menu.
Dobrze zbilansowana dieta oparta na warzywach, owocach, zbożach i nasionach to prawidłowe funkcjonowanie organizmu, dobre samopoczucie, mniej chorób oraz łatwiejsze ich pokonywanie teraz i w przyszłości. Bogactwo roślin jest wprost zachwycające! Książka jest zaproszeniem do gotowania z naturalnych składników, bez białej mąki, białego ryżu i produktów przetworzonych.
Przepisy z "Kolorowej kuchni roślinnej" to uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu.
Wskazówki krok po kroku, np. jak przygotować: koktajlową miskę zdrowie, pastę z pora i orzechów włoskich, burgery meksykańskie z fasoli i buraków, bazyliowe pesto z awokado, orkiszankę zapiekaną dyniowo-bananową i wiele, wiele innych pyszności...
Ponad 80 przepisów i kompendium wiedzy o zdrowym gotowaniu.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 27
- 11
- 4
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Wypożyczyłam książkę z biblioteki więc zrobiłam tylko kilka przepisów, ale muszę przyznać, że wyszły świetnie :) Książka przepięknie wydana, wiele inspirujących i zdrowych przepisów z prostych składników. Muszę ją kiedyś zakupić do swojego domu.
Wypożyczyłam książkę z biblioteki więc zrobiłam tylko kilka przepisów, ale muszę przyznać, że wyszły świetnie :) Książka przepięknie wydana, wiele inspirujących i zdrowych przepisów z prostych składników. Muszę ją kiedyś zakupić do swojego domu.
Pokaż mimo toPięknie wydana,z pięknymi zdjęciami i bardzo prostymi przepisami. Co prawda nie zostanę weganką, czy wegetarianką, ale jako urozmaicenie diety, wypróbowałam wiele przepisów i z książki będę regularnie korzystać.
Pięknie wydana,z pięknymi zdjęciami i bardzo prostymi przepisami. Co prawda nie zostanę weganką, czy wegetarianką, ale jako urozmaicenie diety, wypróbowałam wiele przepisów i z książki będę regularnie korzystać.
Pokaż mimo toW pięknie wydanej kolorowo ilustrowanej, książce (format A-4) można znaleźć przepisy na codzienne menu zaczynające się od śniadania poprzez dwudaniowy obiad, na deserach dla całej rodziny kończąc. Cennym uzupełnieniem są przepisy na zdrowe napoje i koktajle warzywno – owocowe. Autorka zachęca i przekonuje, do zdrowego odżywiania się.
Książka składa się z 3 rozdziałów:
I Cześć: Rośliny rządzą na Twoim talerzu: znaczenie jedzenia, zasady zdrowego odżywiania.
II Część: ABC zdrowego roślinnego gotowania: zdrowe produkty w spiżarni, sztuka robienia zakupów, przechowywanie żywności, sprzęt i akcesoria kuchenne, techniki przygotowywania potraw
III Część Przepisy
Wśród przepisów zdrowego żywienia są podane te, które stanowią podstawę codziennego zdrowego odżywiania się.
Śniadania: Kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią, nadziewane jabłka kokosowym bulgurem (rodzaj kaszy),śliwkowa kasza gryczana z cynamonem i migdałami
Smarowidła do chleba pasty warzywne: cukiniowo – warzywna, brokułowo – orzechowa, z pieczonego pora.
Zupy: zupa dyniowa z soczewicą, czosnkowo- jaglana, meksykańska, zupa fasolowa, krem szparagowo- szpinakowy
Dania główne: zapiekanka pasterska, knedle jaglano-gryczane ze śliwkami, bazyliowe pesto z awokado, gulasz pieczarkowo- cukiniowy z pęczakiem
Sałatki i surówki: tęczowa surówka, surówka ze selera naciowego i jabłka, sałatka z pieczonych buraków, ziemniaków i kiszonych ogórków
Napoje i koktajle: napój rabarbarowo – truskawkowy z bazylią, koktajl mleczny z mango i truskawek, koktajl ananasowy z kolendrą, sok pietruszkowo – jabłkowo- cytrynowy, napar imbirowy z malinami.
Desery i wypieki: wegetariańskie tiramisu, piernikburaczany, mufiny pistacjowe z owocami, lody czekoladowo- bananowe- śliwkowe, jeżyny i gruszki pod kruszonką.
W swoich przepisach autorka wykorzystuje ogólnie dostępne składniki. Wszystkie przepisy są przez autorkę sprawdzone, a potrawy dokładnie opisane, łącznie ze sposobem podania. ''Kolorowa kuchnia roślinna'' to doskonały zestaw dań, które są przedstawione w prosty sposób i dla smakoszy zdrowej kuchni stanowić będą częsty rarytas na polskim stole wśród warzyw i owoców. Zdrowe jedzenie potraw kuchni polskiej spowoduje wiele zmian w naszym codziennym żywieniu, dobrych zmian. Warto zapoznać się z zasadami dobrego żywienia, jak przechowywać żywność, jak przygotować podstawowe potrawy i planować jedzenie potraw, jak zrobić rozeznanie w naszej spiżarni i sprawdzać daty ważności produktów. Wskazówki znajdziemy w Części II: ABC zdrowego roślinnego gotowania. Gorąco zachęcam do przeczytania tej części.
Polecam przeczytanie całej książki autorstwa Magdaleny Gembackiej. Zawarte w niej przepisy to uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu. Każdemu czytelnikowi, który dba o zdrowy styl życia, książka Wydawnictwa Publicat pozwoli, na odkrycie wielu cennych informacji na temat zdrowego odżywia się na co dzień. A przecież „grunt to zdrowie”.
W pięknie wydanej kolorowo ilustrowanej, książce (format A-4) można znaleźć przepisy na codzienne menu zaczynające się od śniadania poprzez dwudaniowy obiad, na deserach dla całej rodziny kończąc. Cennym uzupełnieniem są przepisy na zdrowe napoje i koktajle warzywno – owocowe. Autorka zachęca i przekonuje, do zdrowego odżywiania się.
więcej Pokaż mimo toKsiążka składa się z 3 rozdziałów:
I...
Nigdy nie byłam i raczej nie będę zwolennikiem kuchni roślinnej, a już z pewnością nie zamierzam rezygnować z czerwonego mięsa (zwłaszcza wołowiny czy baraniny) na rzecz zieleniny. Pewnym zaskoczeniem, może więc być dla Was fakt, że sięgnęłam po książkę Magdy Gembackiej - "Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu"
Nie zrobiłam tego, nawet ze względu na upodobania żywieniowe mojego Męża, który nie wyobraża sobie obiadu bez surówki czy jarzynki, a podwieczorku bez owoców lub orzechów.
Powód był znacznie bardziej prozaiczny - zależało mi na dostępie do przepisów, których na blogu Magdy nie ma, a które mogłabym dostosować do naszych upodobań smakowych.
Jak wielokrotnie podkreślałam (zarówno tutaj, jak i na naszym blogu kulinarnym "To gotują Saudyjskie Wielbłądy") lubię eksperymenty, a książka Magdy to książka... "z pomysłem".
Widać w niej pasję tworzenia i otwartość na nowe smaki, cechy, które u autorów książek kucharskich cenię bardzo wysoko.
Przeczytałam więc "Kolorową kuchnię roślinną" od pierwszej do ostatniej strony, przygotowałam kilka potraw i mogę stwierdzić, że nie jest to publikacja, którą szybko odstawię na półkę.
We wstępie Magda, w zrozumiały i zarazem zwięzły sposób, wyjaśnia zasady zdrowego odżywiania poruszając m.in. takie tematy jak gęstość odżywcza produktów (w oparciu o tabelę dr Joela Fuhrmana) czy talerz zdrowia (zamiast piramidy zdrowia).
Dużo miejsca poświęca omówieniu grup poszczególnych produktów (m.in. warzywa, owoce, grzyby, kiszonki, zboża, przyprawy),ich przechowywaniu i prawidłowemu przygotowaniu, które pozwala zachować maksimum wartości odżywczych.
Na kolejnych stronach znajdziemy 80 przepisów na każdą porę dnia i każdą uroczystość.
Jako zdeklarowany mięsożerca skoncentrowałam się na tych recepturach, które mogę wykorzystać w naszej kuchni.
I tutaj duże zaskoczenie - zdecydowaną większość z nich da się przystosować do moich preferencji. O upodobania mojego Męża się nie martwię - on z przyjemnością zje każde warzywo i każdy owoc 😀
Wiele cennych wskazówek i receptur znalazłam w dziale "Przepisy podstawowe". Salsa z mango i awokado doskonale komponuje się jako dodatek do meksykańskich nachos, które lubimy jako pikantną przekąskę. Natomiast chrupiące kulki z ciecierzycy świetnie się sprawdziły jako przekąska słodka.
Rozdział "Pasty do pieczywa" również podsunął nam kilka ciekawych pomysłów (w końcu zawsze można na taką pastę położyć kawałek wędliny - czyż nie ? ). Pasta z kiszonej kapusty i suszonych pomidorów albo pasta z pora i orzechów włoskich może stanowić świetne urozmaicenie do kanapek.
Z działu "Zupy" wypróbowałam dotychczas tylko dwie potrawy - meksykańską zupę fasolową i zupę ogórkową z mlekiem kokosowym (link do przepisu podałam na dole recenzji). To bardzo smaczne i wbrew pozorom całkiem pożywne rozwiązania.
"Sałatki i surówki" to w naszym domu domena mojego Męża. Przyrządza je doskonale nie żałując przy tym przypraw i sam ma wiele interesujących pomysłów. Postanowiliśmy wypróbować przepis Magdy na surówkę z selera naciowego i jabłka, którą często robimy, ale używając innych dodatków.
Z całą stanowczością mogę stwierdzić, że była tak samo smaczna, jak nasza :)
Pozostałe rozdziały czyli "Śniadanie", "Dania główne", "Napoje i koktajle" oraz "Desery i wypieki" również zawierają dużą porcję inspirujących rozwiązań kulinarnych.
Tym, co dla mnie jest niezwykle ważne w książkach kucharskich, to właśnie możliwość czerpania inspiracji i dostosowywania proponowanych receptur do własnych preferencji. Ten egzamin "Kolorowa kuchnia roślinna" zdała na szóstkę z plusem :)
Na uwagę zasługuje też duża dbałość wydawcy (Wydawnictwo Publicat) o stronę edytorską. Dobry papier, twarda oprawa, świetnej jakości fotografie, przejrzysty układ graficzny to olbrzymia zaleta, jeśli korzystamy z książki na co dzień.
Podsumowując - książka ze wszech miar godna polecenia zarówno miłośnikom kuchni roślinnej, jak i tym, którzy tak jak my bez mięsa żyć nie potrafią.
Z pewnością będzie też doskonałym prezentem na zbliżające się Święta :)
Przepis na zupę ogórkową z mlekiem kokosowym znajdziecie tutaj
http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2016/12/zupa-ogorkowa-z-mlekiem-kokosowym.html
Więcej recenzji na blogu
http://niestatystycznypolak.blogspot.com/
Nigdy nie byłam i raczej nie będę zwolennikiem kuchni roślinnej, a już z pewnością nie zamierzam rezygnować z czerwonego mięsa (zwłaszcza wołowiny czy baraniny) na rzecz zieleniny. Pewnym zaskoczeniem, może więc być dla Was fakt, że sięgnęłam po książkę Magdy Gembackiej - "Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu"
więcej Pokaż mimo toNie zrobiłam tego, nawet ze...