Makbet

Okładka książki Makbet William Shakespeare
Okładka książki Makbet
William Shakespeare Wydawnictwo: Bukowy Las Ekranizacje: Makbet (2015) Seria: Złota kolekcja (Bukowy Las) utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
Złota kolekcja (Bukowy Las)
Macbeth
Tagi:
literatura angielska teatr elzbietanski Szekspir Shakespeare

Patronaty LC

Książki autora

Do niektórych książek trzeba po prostu dorosnąć - dla mnie to jedna z nich. W czasach licealnych strasznie mnie ta lektura zmęczyła i znudziła, obecnie -jakże pyszny to był tekst. Pełen dramaturgii, magii i cudownych szkockich pejzaży. Polecam!

Nie będę tego oceniać bo czytałam do szkoły

Nie będę tego oceniać bo czytałam do szkoły

piękne słowa

piękne słowa

"Czy­liż te ręce nigdy obmyć się nie dadzą?"

"Czy­liż te ręce nigdy obmyć się nie dadzą?"

Za czasów liceum przeczytałam tylko streszczenie, ale historia tak bardzo mi się spodobała, że obiecałam sobie kiedyś przeczytać całość. Udało mi się do tego zabrać dopiero teraz, ale ani trochę nie żałuję :) Niesamowicie emocjonująca i poruszająca historia, zapisana pięknym językiem. Czytanie jej to było niezwykle przyjemne doznanie. Ale nakazywanie czytania jej nastolatkom nie jest najlepszym pomysłem... Żeby ją w pełni docenić, trzeba do niej w pewnym sensie dojrzeć. W końcu nastolatków pociąga w literaturze coś nieco innego, niż to, co zachwyca w Makbecie... (choć też nie każdemu spodoba się ten dramat z racji odmiennego gustu). Ale z drugiej strony, gdyby ta pozycja nie była lekturą, sama bym nie wiedziała o jej istnieniu.

Co by nie było, bardzo polecam :) Nawet jeśli historia jest przerażająco tragiczna (a może właśnie dlatego że taka jest?)

uczniowie, czytajcie makbet.

uczniowie, czytajcie makbet.

Świetna lektura zadająca pytania na temat natury człowieka i żądzy władzy. Bogate portrety psychologiczne bohaterów i intrygująca fabuła. Niestety były tu sceny dość ciężkie do zrozumienia lub takie, które były zwykłymi zapychaczami, nie wpływającymi w żadnym stopniu na przebieg akcji. Chwilami trochę się męczyłem, ale mimo wszystko warto zmierzyć się z tą ponadczasową pozycją. Problemy poruszane tu przez Szekspira niestety są aktualne do teraz.

Książka, która opisuje jak ambicje dotyczące władzy, mogą zmienić człowieka z dobrego w potwornego.

4,5/10

4,5/10

Całkiem dobry dramat z ciekawie rozwiniętymi wątkami. Za czasów szkolnych nie lubiłam lektur i tej akurat nie czytałam, ale w końcu zabrałam się do tego i przyznaję, że "Makbet" jest jednym z ciekawszych dramatów Shakespear'a - może to dlatego, że lubię klimaty zamków i wojen średniowiecznych, rycerzy, a tutaj sceneria dramatu taka właśnie jest.

• Przeczytane
    37 981