Makbet
- utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
- Złota kolekcja (Bukowy Las)
- Macbeth
- Maciej Słomczyński
- Ekranizacje:
- Makbet (2015)
- literatura angielska teatr elzbietanski Szekspir Shakespeare
Odkryj najsłynniejsze dzieła Williama Shakespeare’a w przekładzie Macieja Słomczyńskiego w nowym, ekskluzywnym wydaniu kolekcjonerskim. Zaczytaj się w ponadczasowej klasyce literatury.
Do czego może prowadzić żądza władzy?
Makbet wraz z przyjacielem Bankiem są dowódcami wojsk Duncana, króla Szkocji. Podczas powrotu z bitwy rycerzom ukazują się wiedźmy, które wieszczą, że Makbet wkrótce będzie królem. Ten początkowo w ogóle w to nie wierzy, jednak z czasem przepowiednia rzeczywiście powoli zaczyna się spełniać. Po tym, jak zostaje tanem Cawdoru, Makbet zaczyna myśleć o poszerzeniu swojej władzy. Za namową swojej żony, Lady Makbet, zabija króla Duncana, który przybył na jego dwór, i obejmuje tron. Tuszowanie śladów skłania go do popełniania coraz to kolejnych zbrodni. Im więcej morderstw Makbet ma na swoim koncie, tym mniej skrupułów odczuwa…
W swoim dramacie Shakespeare – jak zawsze niezwykle trafnie – ukazuje, do czego zdolny jest człowiek, jak bardzo pod wpływem ogromnej żądzy władzy może się zmienić jego charakter i jak tragiczne mogą być konsekwencje owych zmian. „Makbet” to wciąż – mimo upływu ponad czterystu lat od jej powstania – niezwykle aktualna historia będąca jednocześnie przestrogą.
William Shakespeare
Żył w latach 1564-1616. Angielski dramaturg, poeta i aktor. Jeden z czołowych pisarzy angielskich, reformator teatru. Twórca między innymi 38 utworów dramatycznych oraz 154 sonety. Jego dzieła należą do kanonu literatury na całym świecie.
Maciej Słomczyński
Urodził się w 1920 roku, zmarł w 1998. Był tłumaczem i pisarzem. Pod pseudonimem Joe Alex napisał kilka powieści kryminalnych, a także cykl powieści historycznych dla młodzieży „Czarne okręty”. Jako jedyny przełożył na język polski wszystkie dzieła Williama Shakespeare’a.
- 37 981
- 4 222
- 2 014
- 1 694
Do niektórych książek trzeba po prostu dorosnąć - dla mnie to jedna z nich. W czasach licealnych strasznie mnie ta lektura zmęczyła i znudziła, obecnie -jakże pyszny to był tekst. Pełen dramaturgii, magii i cudownych szkockich pejzaży. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie będę tego oceniać bo czytałam do szkoły
Nie będę tego oceniać bo czytałam do szkoły
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo topiękne słowa
piękne słowa
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Czyliż te ręce nigdy obmyć się nie dadzą?"
"Czyliż te ręce nigdy obmyć się nie dadzą?"
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZa czasów liceum przeczytałam tylko streszczenie, ale historia tak bardzo mi się spodobała, że obiecałam sobie kiedyś przeczytać całość. Udało mi się do tego zabrać dopiero teraz, ale ani trochę nie żałuję :) Niesamowicie emocjonująca i poruszająca historia, zapisana pięknym językiem. Czytanie jej to było niezwykle przyjemne doznanie. Ale nakazywanie czytania jej nastolatkom nie jest najlepszym pomysłem... Żeby ją w pełni docenić, trzeba do niej w pewnym sensie dojrzeć. W końcu nastolatków pociąga w literaturze coś nieco innego, niż to, co zachwyca w Makbecie... (choć też nie każdemu spodoba się ten dramat z racji odmiennego gustu). Ale z drugiej strony, gdyby ta pozycja nie była lekturą, sama bym nie wiedziała o jej istnieniu.
Co by nie było, bardzo polecam :) Nawet jeśli historia jest przerażająco tragiczna (a może właśnie dlatego że taka jest?)
Za czasów liceum przeczytałam tylko streszczenie, ale historia tak bardzo mi się spodobała, że obiecałam sobie kiedyś przeczytać całość. Udało mi się do tego zabrać dopiero teraz, ale ani trochę nie żałuję :) Niesamowicie emocjonująca i poruszająca historia, zapisana pięknym językiem. Czytanie jej to było niezwykle przyjemne doznanie. Ale nakazywanie czytania jej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo touczniowie, czytajcie makbet.
uczniowie, czytajcie makbet.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna lektura zadająca pytania na temat natury człowieka i żądzy władzy. Bogate portrety psychologiczne bohaterów i intrygująca fabuła. Niestety były tu sceny dość ciężkie do zrozumienia lub takie, które były zwykłymi zapychaczami, nie wpływającymi w żadnym stopniu na przebieg akcji. Chwilami trochę się męczyłem, ale mimo wszystko warto zmierzyć się z tą ponadczasową pozycją. Problemy poruszane tu przez Szekspira niestety są aktualne do teraz.
Świetna lektura zadająca pytania na temat natury człowieka i żądzy władzy. Bogate portrety psychologiczne bohaterów i intrygująca fabuła. Niestety były tu sceny dość ciężkie do zrozumienia lub takie, które były zwykłymi zapychaczami, nie wpływającymi w żadnym stopniu na przebieg akcji. Chwilami trochę się męczyłem, ale mimo wszystko warto zmierzyć się z tą ponadczasową...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, która opisuje jak ambicje dotyczące władzy, mogą zmienić człowieka z dobrego w potwornego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to4,5/10
4,5/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem dobry dramat z ciekawie rozwiniętymi wątkami. Za czasów szkolnych nie lubiłam lektur i tej akurat nie czytałam, ale w końcu zabrałam się do tego i przyznaję, że "Makbet" jest jednym z ciekawszych dramatów Shakespear'a - może to dlatego, że lubię klimaty zamków i wojen średniowiecznych, rycerzy, a tutaj sceneria dramatu taka właśnie jest.