Skąpiec

Okładka książki Skąpiec autora Molier, 9788373271906
Okładka książki Skąpiec
Molier Wydawnictwo: Greg Seria: Lektura z opracowaniem utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
Lektura z opracowaniem
Tadeusz Boy-Żeleński

Kup Skąpiec w ulubionej księgarnii

Oceny książki Skąpiec

OPINIE i DYSKUSJE o książce Skąpiec

Dla przyjemności raczej bym tej książki nie przeczytała, ale jak na lekturę szkolną wcale nie jest taka zła.

Dużo komizmu sytuacyjnego jak najbardziej na plus, ale cała fabuła jest mocno niedopracowana i pisana raczej w pośpiechu. Harpagon to świetna i wyrazista postać, natomiast inne to dość nudne i schematyczne kalki postaci starych dramatu. Podoba mi się natomiast to wyważenie między komedią, dramatem i tragedią. Cały utwór jest dość przeciętny. Nasz rodzimy komediopisarz Fredro wydaje się dużo swobodniej poruszać w obszarze tego gatunku. Choć nie powinno się oceniać autora po jednej książce.

odświeżyłem sobie Skąpca w wykonaniu GF Darwin i Mietczyńskiego, jest to moja ulubiona komedia poza nieprzesadnie przemyślanym zakończeniem ale odbiór jako całość naprawdę świetny

22657 użytkowników ma tytuł Skąpiec na półkach głównych
4353 użytkowników ma tytuł Skąpiec na półkach dodatkowych

Molier
Molier
Pochodził z rodziny mieszczańskiej, ukończył studia prawnicze, jednak pracy w zawodzie nigdy nie podjął. W 1643 r. założył w Paryżu wspólnie z Magdaleną Bejart Illustre Théâtre, wędrowną trupę, która wystawiała zapomniane farsy średniowieczne oraz włoskie commedia dell’arte. Gdy zespół zbankrutował, Molière został uwięziony za długi. Po wyjściu na wolność kontynuował życie wędrownego aktora aż do 1658 r., kiedy to jego trupa wróciła do Paryża. W 1659 roku wystawił tam swoją komedię Pocieszne wykwintnisie, która odniosła ogromny sukces, wzbudzając przychylność króla Ludwika XIV. Molier wierzył w skuteczność nauczania ze sceny. Komedie jego odznaczają się niezwykłą różnorodnością i najwyższymi walorami artystycznymi. Uprawiał tzw. wielką komedię, widowiska farsowe, komedię heroiczną i komediobalet. Połączył w nich tradycję rodzimej farsy ludowej z elementami włoskiej commedia dell’arte i klasycznej sztuki komicznej (Arystofanes i Plaut). Prezentując galerię wiecznych typów ludzkich, dawał zarazem satyryczny obraz francuskiej obyczajowości XVII w. – ośmieszał salonową przesadę (Pocieszne wykwintnisie, wyst. 1659),niezrozumienie życia rodzinnego (Szkoła mężów, wyst. 1661, Szkoła żon, wyst. 1662),hipokryzję i zakłamanie dewotów (Świętoszek, wyst. 1664),wielkopańską pozę arystokratów (Don Juan, wyst. 1665),okrutną pogardę światowców wobec uczciwych i prostolinijnych (Mizantrop, wyst. 1666),manię gromadzenia bezużytecznych bogactw (Skąpiec, wyst. 1668). Molière przepoił swą twórczość głębokim humanizmem – mimo goryczy i pesymizmu wierzył w rozum ludzki i zdolność przezwyciężania zła oraz opowiadał się za wolnym i godziwym wyborem własnej drogi. Poślubił córkę Magdaleny Bejart – Armandę. Zmarł na scenie podczas wystawiania sztuki Chory z urojenia. W trakcie czwartego przedstawienia komedii Molière przeszedł zapaść, gdy odgrywał scenę fingowanej śmierci Argana (tytułowego chorego),a wkrótce po tym zmarł. Pierwotnie odmówiono mu pochówku na cmentarzu, jednak po wstawiennictwie arcybiskupa Paryża został pochowany na cmentarzu katolickim poza Paryżem, dopiero później jego zwłoki zostały sprowadzone do Paryża i pochowane na cmentarzu Père-Lachaise.

Cytaty z książki Skąpiec