Komedie (1817-1826). Tom 1
- utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
- Państwowy Instytut Wydawniczy
- 2023-06-20
- 2023-06-20
- 9788381965989
W roku Aleksandra Fredry PIW przypomina najlepsze i najbardziej aktualne utwory pisarza. Na czterotomową edycję złożą się trzy tomy komedii w wyborze prof. Anny Kuligowskiej-Korzeniewskiej oraz wspomnienia napoleońskie „Trzy po trzy”. Nowy wybór dzieł Aleksandra Fredry będzie pierwszym wydaniem popularyzatorskim, wzbogaconym o niewidziane od przeszło 60 lat w książkach Fredry przypisy oraz kalendarium życia i twórczości. Edycja została tak pomyślana, by zainteresować czytelnika (dzięki zamieszczonym kodom QR) najsłynniejszymi fredrowskimi adaptacjami Teatru Telewizji TVP.
W tomie 1 „Komedie 1817–1826” znalazły się: "Pan Geldhab" (1821),"Mąż i żona" (1822),"Nowy Don Kiszot, czyli Sto szaleństw" (1824),"Cudzoziemczyzna" (1824),"Damy i huzary" (1825) oraz "Odludki i poeta" (1826).