Komedie (1817-1826). Tom 1

- utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
- 2023-06-20
- 2023-06-20
- 9788381965989
W roku Aleksandra Fredry PIW przypomina najlepsze i najbardziej aktualne utwory pisarza. Na czterotomową edycję złożą się trzy tomy komedii w wyborze prof. Anny Kuligowskiej-Korzeniewskiej oraz wspomnienia napoleońskie „Trzy po trzy”. Nowy wybór dzieł Aleksandra Fredry będzie pierwszym wydaniem popularyzatorskim, wzbogaconym o niewidziane od przeszło 60 lat w książkach Fredry przypisy oraz kalendarium życia i twórczości. Edycja została tak pomyślana, by zainteresować czytelnika (dzięki zamieszczonym kodom QR) najsłynniejszymi fredrowskimi adaptacjami Teatru Telewizji TVP.
W tomie 1 „Komedie 1817–1826” znalazły się: "Pan Geldhab" (1821),"Mąż i żona" (1822),"Nowy Don Kiszot, czyli Sto szaleństw" (1824),"Cudzoziemczyzna" (1824),"Damy i huzary" (1825) oraz "Odludki i poeta" (1826).
Kup Komedie (1817-1826). Tom 1 w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Komedie (1817-1826). Tom 1
12 użytkowników ma tytuł Komedie (1817-1826). Tom 1 na półkach głównych- Przeczytane 7
- Klasyka 1
- ❍ 2024 1
- Fredro 1
- Satyra 1
- SCAN 1
- Dramat 1
- 📚 Posiadam 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Komedie (1817-1826). Tom 1
" Cudze chwalicie, swego nie znacie "
St. Jachowicz.
To motto zmusiło mnie do napisania paru słów o arcydziełach polskiej literatury.
Na początek o okresie, który w historii literatury europejskiej należy do najważniejszej, kolejne z niej wynikały, albo były do niej w opozycji
Nie będę przypominał głównych cech romantyzmu europejskiego, wszyscy go znamy z programu szkolnego.
Naturalnie wiemy też o tym, że polski romantyzm wprowadził nowe elementy : patriotyzm, ze względu na walkę o niepodległość, buntem przeciwko zaborcom, wiarą w odrodzenie narodu, prometeizmem i mesjanizmem.
Europejscy przedstawiciele ( najbardziej znani ) to: F. Schiller, Byron, V Hugo i W. von Goethe, którego " Cierpienia młodego Wertera " wydane w 1774 r. ( właściwie okres preromantyzmu),wywołał najwięcej zamieszania, tzw. " efekt Wertera", moda na ubiór: niebieski frak i żółta kamizelka, oraz niezliczoną ilość samobójstw, popełnianych przez młodych ludzi.
Najbardziej znani polscy romantycy to: A. Mickiewicz, J Słowacki, Z. Krasiński i C.K. Norwid, A. Fredro.
WIELKIE NAZWISKA, niestety prawie nieznane na zachodzie.
W XIX w. elita europejska czytała po Francusku.
Pech dla polskich romantyków.
Pisali w nieodpowiednim czasie i w niewłaściwym miejscu.
Polska była pod zaborami, wykreślona z mapy Europy.
Nikomu nie zależało na przypominaniu o Polakach, a tym bardziej o ich niepodległościowych dążeniach.
Mocarstwa zdawały sobie sprawę z siły słowa.
Nie chciały kolejnych powstań.
Rosja zdawała sobie sprawę z tego, że Polscy romantycy biją talentem na głowę wszystkich europejskich poetów, dlatego sabotowała tłumaczenia, rozpowszechnianie ich utworów i dyskusję na temat Polski.
Poza tym, w tym czasie była zajęta promowaniem swoich marnych pisarzy ( jak się nie ma co się lubi... ),a że dobrze im to wyszło, niech świadczy fakt, że do tej pory są osoby, na całym świecie, które uwierzyły w tzw. " rosyjską duszę " i inne tego typu brednie...no, jeśli miałoby chodzić o duszę niewolnika, barbarzyńcy i okrutnika... to się zgodzę.
Warto dodać, że XIX w. to pierwsze rosyjskie próby pisania w ojczystym języku, ot kul'turnaya natsiya.
Jak się przez prawie dwa stulecia, najpierw korzystając z wpływów rosyjskich, potem sowieckich, a teraz lewackich, wbija do głowy, że to wielka literatura... no to musi być wielka.
Co było nieszczęściem dla świata (może zbyt górnolotnie, ale to prawda),ponieważ nie mógł zapoznać się z czymś co było o niebo lepsze od tego co było na rynku czytelniczym, było szczęściem dla Polski.
Pomimo 123 -ch lat niewoli, rusyfikacji, germanizacji, zesłań, decymacji kilku pokoleń Polaków, wiara i chęć walki o uzyskanie niepodległości, nie wygasła.
Jestem przekonany, nie pewny, że bez poezji i prozy romantycznej nie byłoby to możliwe.
Pamiętam moją śp. babcię, która dobrze już po 70- ce z pamięci recytowała całego " Pana Tadeusza ".
Dla ilu pokoleń przed Nią poezja była nadzieją, obowiązkiem patriotycznym, wiarą, że dopóki istnieje, Polska jeszcze nie umarła ?
Przeczytaj, jeśli nie czytałeś/aś.
Przeczytaj, jeśli czytałeś/aś, ale ze zrozumieniem, co czytasz,
NAJLEPSZĄ POEZJĘ ROMANTYCZNĄ ŚWIATA!!!
" Cudze chwalicie, swego nie znacie "
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSt. Jachowicz.
Nie będę przypominał głównych cech...