Gottland
Wydanie II poprawione
Książka Gottland w trzy lata po pierwszym wydaniu w 2006 roku została przełożona na 9 języków. Znalazła się w finale Nagrody Literackiej Nike 2007. Otrzymała: Nike Czytelników, Nagrodę Warszawskiej Premiery Literackiej – Książka Roku 2007, Nagrodę im. Beaty Pawlak 2007; Gratias Agit 2009 (w Czechach); Prix Amphi 2009 (we Francji).
W grudniu 2009 przyznano jej w Brukseli Europejską Nagrodę Literacką (European Book Prize 2009), której patronuje Parlament Europejski, a jurorami są krytycy i publicyści z krajów członkowskich Unii.
Wybór znakomitych reportaży poświęconych Czechom, uwikłanym w czasy, w jakich przyszło im żyć. Czechosłowacja i Czechy - Gottland - to kraj horroru, smutku i groteski. Gottland Mariusza Szczygła nie ma nic wspólnego ze stereoptypową opowieścią o kraju wesołków, zabijających czas przy piwie.
Aktorka Lida Baarova - kobieta, przez którą płakał Goebbels; rzeźbiarz Otakar Szvec – twórca największego pomnika Stalina na kuli ziemskiej, który nim skończył dzieło, postanowił się zabić, autentyczna siostrzenica Franza Kafki, która do dziś żyje w Pradze; piosenkarka Marta Kubiszova, której komunistyczny reżim na 20 lat zabronił śpiewać i skasował nagrania z radiowych archiwów; legendarny producent obuwia Tomáš Bata, który stworzył kontrolowane przez siebie miasto na 10 lat przed pomysłami Orwella; pisarz Eduard Kirchberger, który stworzył siebie na nowo i został Karelem Fabianem oraz wielu innych – to bohaterowie tej książki. Poprzez ich barwne życiorysy Mariusz Szczygieł opowiada o czasach, w jakich przyszło im (i nam) żyć. Opowiada o wygórowanej cenie, jaką musieli zapłacić za pozornie nieważne decyzje, o tragicznym splocie przypadku i przeznaczenia, kształtującym życie całych pokoleń.
Czechy w pigułce. Świetnie podane fakty z życia naszych sąsiadów. Autor pozwala czytelnikowi ustosunkować się do wydarzeń i zachowań, sam w żaden sposób nie oceniając. Jeśli chcesz choć w niewielkim stopniu poznać i zrozumieć to co działo się za naszą południową granicą, to polecam.
Pokaż mimo toTo kolejny krok by poznać naszych sąsiadów , a bywałem u nich często. Tym bardziej warto gdyż książka ciekawa i nagradzana .
Pokaż mimo toZnakomita książka choć opowiada o niezbyt łatwych tematach. Nikt tak jak Pan Mariusz nie pisze książek, nie zna naszych czeskich sąsiadów jak on. Momentami trudne tematy, momentami człowiek myślał na prawdę tak było? to jakiś absurd. Pomnik Stalina, siostrzenica Kafki, produkcja obuwia Bata i coś o Helenie Vondrackovej. Jest to świetny reportaż, ale zarazem ukazujący smutny obraz tamtejszej władzy. Ile tragedii ludzkich musiało być ... bo myśleli, że zmieni się system ... Polecam książkę bardzo. Poza tym zdobyła mnóstwo nagród!
Znakomita książka choć opowiada o niezbyt łatwych tematach. Nikt tak jak Pan Mariusz nie pisze książek, nie zna naszych czeskich sąsiadów jak on. Momentami trudne tematy, momentami człowiek myślał na prawdę tak było? to jakiś absurd. Pomnik Stalina, siostrzenica Kafki, produkcja obuwia Bata i coś o Helenie Vondrackovej. Jest to świetny reportaż, ale zarazem ukazujący smutny...
więcej Pokaż mimo toI znowu mnie Pan Szczygieł zaskoczył. O ile "Laska nebeska" była raczej pogodną lekturą, to "Gottland" już taka nie jest.
Co nie znaczy, że nie jest ciekawa. Znajdziemy w niej dużo ponurych opowieści, jak to w komunistycznych Czechach łamano ludzkie charaktery. Przyznam, że wyszła na jaw moja cecha, o którą bym się nie podejrzewała. I mnie dotknęła nasza narodowa megalomania. Przekonanie wyssane chyba z mlekiem Matki, że tylko my, Polacy, wycierpieliśmy podczas wojen, zaborów i komuny. Niektóre z historii są tak okrutne, że nawet po latach mam chęć sprać po gębach ówczesnych decydentów. Bardzo dziękuje Panie Mariuszu za poszerzenie perspektywy.
więcej Pokaż mimo toCo nie znaczy, że nie jest ciekawa. Znajdziemy w niej dużo ponurych opowieści, jak to w komunistycznych Czechach łamano ludzkie charaktery. Przyznam, że wyszła na jaw moja cecha, o którą bym się nie podejrzewała. I mnie dotknęła nasza narodowa...
Jedne z najlepszych, pod względem warsztatowym, reportaży, jakie kiedykolwiek czytałem. A w tym gatunku moje oczy i umysł mają spory przebieg. I to, że uwielbiam niemal wszytko, co czeskie, nie ma tutaj większego znaczenia. To pozycja dla wszystkich zainteresowanych non-fiction. Jeśli zapomnicie, w którym kraju zdarzyły się opisywane historie, też zachwycicie się piórem Mariusza Szczygła. Gorąco polecam!
więcej Pokaż mimo toStyl narracji bardzo chaotyczny, często przypomina niestety jakieś ploteczki niż rzeczowe fakty, te krótkie akapity i przeskakiwanie. Nie jest to ksiażka wciągająca, choć bardzo lubię reportaże, im dalej tym trudniej się zmusić do czytania. Mocno przeciętny poziom, nie wiem czy polecam.
Pokaż mimo toKsiążka jest fascynująca, kolejne historie o Czechach kładą zupełnie nową kalkę na ten naród. Nasi sąsiedzi się takpieknie z nami różnią, a jednocześnie są tak bliscy. Znakomite reportaże, świetny miks humoru i historii.
Pokaż mimo toCzęść reportaży podobała mi się bardzo (zwłaszcza pierwszy), niektóre męczyły mnie chaotycznością. Niemniej razem tworzą interesującą całość.
Pokaż mimo toTaki bliski sąsiad a taki mało znany/ nieznany.
A książka świetna.
Taki bliski sąsiad a taki mało znany/ nieznany.
Pokaż mimo toA książka świetna.
Wspaniały reportaż o Czechach
Wspaniały reportaż o Czechach