Gottland

- Czarne
- 2022-09-07
- 2006-10-19
- 9788381915632
- Czesi felietony II wojna światowa komunizm kultura literatura faktu obyczajowość reportaż samospalenie się społeczeństwo totalitaryzm ucieczka od rzeczywistości XX w.
- Inne
Wydanie III zmienione
Wybór znakomitych reportaży poświęconych Czechom, uwikłanym w czasy, w jakich przyszło im żyć. Czechosłowacja i Czechy — Gottland — to kraj horroru, smutku i groteski. „Gottland” Mariusza Szczygła nie ma nic wspólnego ze stereoptypową opowieścią o kraju wesołków, zabijających czas przy piwie.
Aktorka Lida Baarova — kobieta, przez którą płakał Goebbels; rzeźbiarz Otakar Szvec – twórca największego pomnika Stalina na kuli ziemskiej, który nim skończył dzieło, postanowił się zabić, autentyczna siostrzenica Franza Kafki, która do dziś żyje w Pradze; piosenkarka Marta Kubiszova, której komunistyczny reżim na 20 lat zabronił śpiewać i skasował nagrania z radiowych archiwów; legendarny producent obuwia Tomáš Bata, który stworzył kontrolowane przez siebie miasto na 10 lat przed pomysłami Orwella; pisarz Eduard Kirchberger, który stworzył siebie na nowo i został Karelem Fabianem oraz wielu innych – to bohaterowie tej książki. Poprzez ich barwne życiorysy Mariusz Szczygieł opowiada o czasach, w jakich przyszło im (i nam) żyć. Opowiada o wygórowanej cenie, jaką musieli zapłacić za pozornie nieważne decyzje, o tragicznym splocie przypadku i przeznaczenia, kształtującym życie całych pokoleń.
- 8 670
- 4 333
- 1 558
Zanim zabrałam się za lekturę przeczytałam, że to bardzo smutna książka. Pomyślałam, że niemożliwe, żeby książka o Czechach była smutna. A jednak. Smutni, zastraszeni ludzie, w nieludzkich czasach komunizmu.
Pokaż mimo toSięgnęłam po „Gottland” trochę przez przypadek. Czasy, o których pisze autor, to już dla mnie historia, poza tym dlaczego miałaby mnie interesować książka Polaka o Czechach? A jednak Mariusz Szczygieł zna się na swojej pracy jak nikt inny, pewnie właśnie dlatego zbiór reportaży napisany przez „przedstawiciela jednego marginalnego narodu, o innym marginalnym narodzie Europy” bardzo mnie zaciekawił, a przede wszystkim otworzył oczy.
Sięgnęłam po „Gottland” trochę przez przypadek. Czasy, o których pisze autor, to już dla mnie historia, poza tym dlaczego miałaby mnie interesować książka Polaka o Czechach? A jednak Mariusz Szczygieł zna się na swojej pracy jak nikt inny, pewnie właśnie dlatego zbiór reportaży napisany przez „przedstawiciela jednego marginalnego narodu, o innym marginalnym narodzie Europy”...
więcej Pokaż mimo toPrawdziwe mistrzostwo krótkich form reportażowych. Połączenie dziennikarstwa z wspaniałą literaturą. Każde zdanie jest precyzyjnie przemyślane, każde krótkie określenie ma głębokie znaczenie, naturalny styl kryje w sobie bogactwo emocji i opinii. Mariusz Szczygieł potrafi tworzyć arcyciekawe mozaiki ludzkich losów na tle historii. Ale jest też w nich głęboki, uniwersalny zamysł nad postawami, zachowaniami, i emocjami, które są modelowane przez mechanizmy społeczne , co w komunistycznej Czechosłowacji przybrało nie tylko tragiczny, ale często absurdalny, "kafkowski" wymiar
Prawdziwe mistrzostwo krótkich form reportażowych. Połączenie dziennikarstwa z wspaniałą literaturą. Każde zdanie jest precyzyjnie przemyślane, każde krótkie określenie ma głębokie znaczenie, naturalny styl kryje w sobie bogactwo emocji i opinii. Mariusz Szczygieł potrafi tworzyć arcyciekawe mozaiki ludzkich losów na tle historii. Ale jest też w nich głęboki, uniwersalny...
więcej Pokaż mimo toRewelacyjna książka. Dawno nie czytałam tak ciekawej książki. Autor ma piękny styl. Polacy są jednak zdolni. Autor wybrał ciekawe historie i zmyślnie je opowiada. Nie mogłam się oderwać. To jedyna książka od bardzo dawną, którą skończyłam czytać i kupiłam audiobook, żeby móc ją usłyszeć i przeczytać ponownie. Polecam.
Pokaż mimo toChciałbym taką książkę przeczytać o Polakach. Została wymieniona w książce Rodowicz więc bardzo chętnie bym się dowiedział o naszych celebrytach i o tym jak sobie radzili za komuny. Sporo dowiedziałem się z książki, jak np. o pomniku Stalina. Warto
Pokaż mimo toCzytać na raty, delektować się, odkrywać i chłonąć ten klimat!
Czytać na raty, delektować się, odkrywać i chłonąć ten klimat!
Pokaż mimo toKolejny zbiór reportaży, który oceniam wysoko - tak ze względu na tematykę, jak i język.
Pokaż mimo toRewelacyjny zbiór reportaży (esejów?) opowiadających XX-wieczną historię Czech i Czechosłowacji. Szczygieł przedstawia ją w formie opowieści o ikonach kraju (m. in. muzykach i politykach),ale też o ludziach mniej znanych, ale nie mniej interesujących. Teksty łączy jedno tło- kraj zmagający się z wojną, problemami ustrojowymi i nie do końca określonym poczuciem własnej tożsamości.
Niezwykle przyjemna forma, dzięki podziałowi na krótkie fragmenty, książkę czyta się bardzo szybko. Wartościowa pozycja.
Rewelacyjny zbiór reportaży (esejów?) opowiadających XX-wieczną historię Czech i Czechosłowacji. Szczygieł przedstawia ją w formie opowieści o ikonach kraju (m. in. muzykach i politykach),ale też o ludziach mniej znanych, ale nie mniej interesujących. Teksty łączy jedno tło- kraj zmagający się z wojną, problemami ustrojowymi i nie do końca określonym poczuciem własnej...
więcej Pokaż mimo toO tym jakich mechanizmow przetrwania uzyli Czesi, by przezyc wojne i komunizm. Rewelacyjne reportaze odslaniaja mentalnosc naszych poludniowych sasiadow. Czyta sie z rozkosza.
Pokaż mimo toBardzo dobre reportaże - do czytania z Wikipedią. Tak, tak wciągające i mające siłę zainteresowania czytelnika, że chce się wiedzieć więcej.
Pokaż mimo toPolecam do dawkowania sobie po reportażu (a właściwie po dwa, gdyż połowa z nich ma 1 lub 2 strony).