Gottland

- 9788381915632
- Ekranizacje:
- Gottland (2014)
Wydanie III zmienione
Wybór znakomitych reportaży poświęconych Czechom, uwikłanym w czasy, w jakich przyszło im żyć. Czechosłowacja i Czechy — Gottland — to kraj horroru, smutku i groteski. „Gottland” Mariusza Szczygła nie ma nic wspólnego ze stereoptypową opowieścią o kraju wesołków, zabijających czas przy piwie.
Aktorka Lida Baarova — kobieta, przez którą płakał Goebbels; rzeźbiarz Otakar Szvec – twórca największego pomnika Stalina na kuli ziemskiej, który nim skończył dzieło, postanowił się zabić, autentyczna siostrzenica Franza Kafki, która do dziś żyje w Pradze; piosenkarka Marta Kubiszova, której komunistyczny reżim na 20 lat zabronił śpiewać i skasował nagrania z radiowych archiwów; legendarny producent obuwia Tomáš Bata, który stworzył kontrolowane przez siebie miasto na 10 lat przed pomysłami Orwella; pisarz Eduard Kirchberger, który stworzył siebie na nowo i został Karelem Fabianem oraz wielu innych – to bohaterowie tej książki. Poprzez ich barwne życiorysy Mariusz Szczygieł opowiada o czasach, w jakich przyszło im (i nam) żyć. Opowiada o wygórowanej cenie, jaką musieli zapłacić za pozornie nieważne decyzje, o tragicznym splocie przypadku i przeznaczenia, kształtującym życie całych pokoleń.
Kup Gottland w ulubionej księgarni
- Literatura faktu 92
- Reportaże 70
- 2018 63

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gottland
TO jest to czego oczekuję od dobrego reportażu - nieoczywiste historie, które pokazują szerszą Historię poprzez didaskalia, napisane świetnym piórem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKtoś inny napisałby kilkusetstronnicową powieść. Mariusz Szczygieł stworzył epicką esencję. Jego najnowsza historia Czech opowiadana przez pryzmat pomnikowych postaci czeskiego świata jest okrutna i przerażająco wiarygodna. "Gottland" to literacka mandala usypana ku czci narodu, z którego sobie czasami pokpiwamy, ale którego martyrologia, chociaż inna od naszej, była nie mniej tragiczna.
Ktoś inny napisałby kilkusetstronnicową powieść. Mariusz Szczygieł stworzył epicką esencję. Jego najnowsza historia Czech opowiadana przez pryzmat pomnikowych postaci czeskiego świata jest okrutna i przerażająco wiarygodna. "Gottland" to literacka mandala usypana ku czci narodu, z którego sobie czasami pokpiwamy, ale którego martyrologia, chociaż inna od naszej, była nie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna, rewelacyjna! Żałuję, że sięgnęłam po nią tak późno! Czesi tak blisko nas, pozornie dużo nas łączy, ale też dużo dzieli. Historia rodziny i marki Bata niesamowita, tak samo jak pomnika Stalina czy Marty z Golden Kids. Sposób ich prezentacji czyni je jeszcze bardziej nieprawdopodobnymi
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Książka o tym, że ktoś lub coś zamienia ludzi w robaki, a oni bardzo różnie na to reagują". Rodzina Bata, Lida Baarova, Marta Kubisova, Zdenek Adamec i inni.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietny reportaż, który wciąga jak dobry kryminał, choć jest w 100% prawdziwy.
Świetny reportaż, który wciąga jak dobry kryminał, choć jest w 100% prawdziwy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się to jak serię opowieści o tym, jak wielka historia wchodzi w prywatne życie i zostawia w nim trwałe ślady. Najbardziej podoba mi się chłodny, oszczędny styl, który paradoksalnie tylko wzmacnia emocje. To książka, do której myślami wraca się długo po zamknięciu ostatniej strony.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMała duża rzecz. Mała bo krótka i zwięzła. Duża bo robi wrażenie. Nie ocenia, nie krytykuje, nie chwali a pozostawia czytelnika z potrzebą wyrobienia sobie zdania na temat opisanych zdarzeń i ludzi.
Jest w niej też coś czego jednak nie znałem. Żyłem w czasach komunizmu jako dziecko i nastolatek i myślałem ze skoro powojenny los Czechosłowacji był podobny do losu Polski to ludzie i życie w tych krajach były podobne. A jednak kłamstwo i terror w tamtejszym wydaniu, o których pisze autor, są jakby gorsze, bardziej dolegliwe i smutne. Blizny są bardziej bolesne.
…ale może to tylko dobór tematów (życiorysów),może tylko styl pisania... pomyślę o tym kiedy następnym razem odwiedzę jeden z krajów naszych południowych sąsiadów...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSą w tej książce rzeczy, które znałem i o których wiedziałem: np. komuna, Praska Wiosna, interwencja "braterskich" armii, Jan Palach, Karel Gott i buty Bata.
Jest w niej też...
ciekawa, mądra i wciągająca lektura
ciekawa, mądra i wciągająca lektura
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDwa reportarze genialne "Ani kroku bez Baty" o szewcu Bacie oraz "Dowód miłości" o pomniku Stalina one zawyżają poziom całej książki reszta dość nużąca bez polotu , jak ktoś się waha czy czytać całość to niech przeczyta tylko te dwa rozdziały a reszta spokojnie do olania. Szacun dla autora za tak skrupulatny i trudny research
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMariusz Szczygieł opowiada o Czechach, z czasów gdy były one jeszcze częścią komunistycznego ustroju. To reportaż bardziej o systemie i krzywdzie jaką robi ludziom niż o samym kraju i jego mieszkańcach. Mariusz Szczygieł to as polskiego reportażu, zwłaszcza tego niebanalnego, który jest impulsem do refleksji. Dlatego też Gottland naprawdę warto przeczytać.