Oskar i pani Róża

- 2021-01-20
- 2004-02-11
- 2002-01-01
- Barbara Grzegorzewska
- literatura francuska śmierć hospicjum chłopiec
CODZIENNIE PATRZ NA ŚWIAT, JAKBYŚ OGLĄDAŁ GO PO RAZ PIERWSZY.
Czy w ciągu dwunastu dni można poznać smak życia i odkryć jego najgłębszy sens? Dziesięcioletni Oskar leży w szpitalu i nie wierzy już w żadne bajki. Na jego drodze staje tajemnicza pani Róża, która ma za sobą karierę zapaśniczki i potrafi znaleźć wyjście z każdej sytuacji…
Oskar i pani Róża to najsłynniejsza powieść Érica-Emmanuela Schmitta, znakomitego francuskiego pisarza i filozofa, którego książki przetłumaczono na 35 języków. Czytelnicy na całym świecie pokochali go za niezrównaną wrażliwość i mądrość, z jaką opisuje nawet najbardziej skomplikowane emocje.
Dzięki małemu Oskarowi ponad pół miliona Polaków przekonało się, że warto cieszyć się każdą chwilą życia.
- 54 935
- 9 610
- 6 839
- 4 602
Ciężko wystawić ocenę, bo tak na prawdę nie wiadomo do czego w niej się odnieść. Powieść nie jest ani dla dorosłych ani dla dzieci. Powieść nie jest żadnym stadium osobowości, nie ma w niej większych emocji, a już na pewno nie ma w niej najmniejszego akcentu polskiego - jak to w tym wydaniu zaznaczył sam autor na wstępie ( podejrzewam, że taki sam prolog ze zmienioną narodowością był dołączony do wydań w innych krajach).
Mamy śmiertelnie chore dziecko i jego opiekunkę Różę, która każdy z ostatnich dni życia chłopca zamienia wraz z nim na kolejne 10 lat życia. Pomysł fajny, lecz wykonanie go jest jakby nieudolnym szkicem. Niedopracowanym zalążkiem, który nie rozkwitł i nie zdołał oczarować czytelnika... Gdyby autor postarał się przelać więcej emocji, więcej cierpienia, przemyśleń nad sensem życia i śmierci, też Boga powieść mogłaby być perełką, a tak pozostała tylko otwartą zawczasu omszałą ostrygą.
więcej Pokaż mimo toDawno temu byłam w posiadaniu tej książki, niestety uciekłam od niej, jak tylko zobaczyłam odniesienia do wiary. Jako osoba niewierząca nie chciałam czytać czegoś, co kłóciło się z moimi poglądami. Jednak po latach, kiedy mój syn dorósł i owa książka stała się jego lekturą, dla dobra dziecka przeczytałam ją razem z nim, na głos. Nawet dla mnie, ateistki z krwi i kości ta krótka historia była piękną przygodą. To jest hołd składany Bogu i wierze, to jest wspaniała przeprawa o przemijaniu i nieuchronności śmierci.
W efekcie, czytałam przez łzy i starałam się zachować powagę przed synem... oboje nie byliśmy w stanie zatrzymać łez.
Dawno temu byłam w posiadaniu tej książki, niestety uciekłam od niej, jak tylko zobaczyłam odniesienia do wiary. Jako osoba niewierząca nie chciałam czytać czegoś, co kłóciło się z moimi poglądami. Jednak po latach, kiedy mój syn dorósł i owa książka stała się jego lekturą, dla dobra dziecka przeczytałam ją razem z nim, na głos. Nawet dla mnie, ateistki z krwi i kości ta...
więcej Pokaż mimo toPrzeczytałam jako lekturę, jednak książka absolutnie zdobyła moje serce. Bardzo mądra, z przesłaniem i wzruszająca.
Pokaż mimo toCiekawa książka, którą według mnie warto przeczytać, jest pisana prostym językiem, więc nie jest nudna i są nawet śmieszne momenty, ta książka wiele nas uczy
Pokaż mimo tobardzo dobra pozycja dla czytelnika w każdym wieku, dużo emocji
bardzo dobra pozycja dla czytelnika w każdym wieku, dużo emocji
Pokaż mimo to"Myśli, których się nie zdradza, ciążą nam, zagnieżdżają się, paraliżują nas, nie dopuszczają nowych i w końcu zaczynają gnić. Staniesz się składem starych, śmierdzących myśli, jeśli ich nie wypowiesz." - ten cytat pozostanie ze mną po lekturze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, która zmienia postrzeganie świata. Dla mnie historia zdecydowanie zbyt krótka i płytka. Smutne było to, że cała historia dotyczy dzieci i ich cierpienia a szczególnie głównego bohatera, który wydoroślał i rozumiał o wiele więcej od swoich rodziców. Najgorszym fragmentem było dla mnie odrzucenie rodziców przez małego bohatera. POLECAM
Pokaż mimo toPiękna i wzruszają historia, napisana formie listów. Opowieść o niezwykłej przyjaźni.
Pokaż mimo toUjmujące bezpośrednie listy umierającego chłopca do Boga.
Ujmujące bezpośrednie listy umierającego chłopca do Boga.
Pokaż mimo toostatnio bardzo ciągnęło do książki "Oskar i Pani Róża", którą pierwszy i ostatni raz czytałam 14 lat temu. Wtedy zrobiła na mnie duże wrażenie i zapadła w pamięć. Teraz płakałam już na pierwszych listach do Pana Boga, które pisze umierający Oskar.
To niezwykle piękna i poruszająca książka. I choć jest bardzo krótka to zawiera dużo filozoficznych tematów do przemyśleń. Pokazuje, że osoby chore chcą być traktowane normalnie, chcą szczerości i obecności kochających osób.
To jedna z takich książek, które warto mieć w domu, warto je znać i z pewnością jeszcze kiedyś znów do niej wrócę.
więcej Pokaż mimo toTo niezwykle piękna i poruszająca książka. I choć jest bardzo krótka to zawiera dużo filozoficznych tematów do przemyśleń....