Nie pozwól mu odejść

- The Warning
- 2019-02-27
- 2019-02-27
- Ewa Kleszcz
Bestsellerowa autorka thrillerów: „Córeczka”, „Tylko jedno kłamstwo”, „Nie ufaj nikomu”, „Nigdy nie zapomnisz” przeszła samą siebie. Mistrzowsko stopniuje napięcie i zwodzi czytelników.
Każda rodzina ma sekrety. Sekrety rodziny Zoe wstrząsną jej światem.
Trzy lata temu czternastoletni Ethan, syn Zoe i Jake’a, wraz z przyjacielem Joshem wymknął się w nocy z domu. Doszło do nieszczęśliwego wypadku i obaj chłopcy utonęli. Pogrążona w żałobie rodzina przeprowadziła się do Londynu i próbuje zacząć życie na nowo. Czy jednak matka może się pogodzić z odejściem swojego dziecka?
Gdy wydaje się, że wszystko powoli się układa, Zoe zaczyna otrzymywać anonimowe wiadomości. Ich nadawca sugeruje, że Ethan nie zginął w wypadku. Czy to tylko okrutny żart? A jeśli tkwi w tym ziarno prawdy?
Wbrew radom męża i przyjaciółki kobieta podejmuje śledztwo. Jednak zamiast odpowiedzi znajduje tylko kolejne pytania. Co ukrywają rodzice Josha? Czy chłopcy mogli się pokłócić o dziewczynę? A może Ethan wcale nie jest ofiarą, tylko sprawcą…? Kim naprawdę był jej syn?
Z upływem czasu Zoe odkrywa, że jej życie było oparte na kłamstwach. Choć śledztwo może zaprowadzić ją dalej, niżby chciała, nie cofnie się przed niczym, by poznać prawdę o śmierci Ethana.
Mroczny thriller o ludzkich sekretach, które nigdy nie powinny wyjść na jaw.
Kup Nie pozwól mu odejść w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Nie pozwól mu odejść
Wszystkie nieszczęśliwe rodziny
Trzy lata temu syn Zoe zginął w tragicznym wypadku nad rzeką. Teraz gdy powoli i z trudem udaje jej się odbudować z rodziną normalne życie, nagle jej chwiejną równowagę burzą tajemnicze wiadomości na temat śmierci Ethana. Czy to, co się zdarzyło, rzeczywiście było tylko wypadkiem? Czy czternastoletni chłopiec mógł zasłużyć sobie na śmierć? Zoe rozpoczyna prywatne śledztwo, próbując odtworzyć wydarzenia poprzedzające feralną noc. Tylko czy jest gotowa poznać prawdę?
Kathryn Croft to autorka między innymi bestsellerowej „Córeczki” i „Nie ufaj nikomu”. Jej nowy thriller psychologiczny, „Nie pozwól mu odjeść”, trafia w czuły punkt każdego rodzica: opowiada o żałobie po stracie syna i usilnym dążeniu do poznania prawdy. W swoich poszukiwaniach główna bohaterka stopniowo odkrywa coraz więcej tajemnic z przeszłości, docierając do najmroczniejszych sekretów skrywanych przez rodzinę i przyjaciół. Książka jest pełna emocji i rozterek, prowadzonych na oślep poszukiwań i odkrywania kolejnych strzępków informacji, składających się w niepokojącą całość. Zoe jest gotowa poświęcić wszystko, aby dowiedzieć się prawdy – pozostaje tylko pytanie, czy prawda ją wyzwoli, czy raczej doszczętnie zniszczy?
Nie można powiedzieć, żeby akcja powieści toczyła się w jakimś spektakularnych tempie. Prawdopodobnie więcej tu wątków obyczajowych niż typowego dla thrillerów napięcia, co niekoniecznie musi być wadą, w końcu nie każdy thriller musi krążyć wobec tych samych utartych schematów. Zamiast rzucać nas w wir wydarzeń „Nie pozwól mu odejść” mówi o relacjach, o różnego rodzaju problemach w związkach, o ludziach zagubionych, żyjących z poczuciem winy.
Pewnie oceniłabym nową powieść Kathryn Croft jako przeciętną, gdyby nie zakończenie. Autorka od samego początku przedstawia wydarzenia w taki sposób, że chcąc nie chcąc kreślimy sobie w głowach pewien określony schemat. Kiedy ten schemat nagle się sypie, uświadamiamy sobie, jak misternie skonstruowana była ta historia, że tak zręcznie udało jej się wywieść nas w pole. Bardzo podobała mi się ta gra prowadzona z czytelnikiem. „Nie pozwól mu odejść” to jedna z tych książek, które na koniec skłaniają do powrotu do kluczowych fragmentów, żeby się przekonać, gdzie popełniliśmy błąd. Dlatego lektura okazała się ostatecznie nadspodziewanie satysfakcjonująca i z pewnością godna polecenia. Ale może tylko ja dałam się tak podjeść, może Wy będziecie sprytniejsi. Sprawdźcie.
Agnieszka Kruk
Oceny książki Nie pozwól mu odejść
3339 użytkowników ma tytuł Nie pozwól mu odejść na półkach głównych- Przeczytane 1 951
- Chcę przeczytać 1 362
- 2019 79
- 2020 32
- 2021 31
- 2020 30
- 2022 21
- Przeczytane 2019 16

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nie pozwól mu odejść
Jestem zaskoczona tak wysoką oceną tej pozycji. Wynudziłam się strasznie. Pomysł był niezły, ale za dużo zamieszania i wątków pobocznych. Ledwo skończyłam. Nie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDotychczas najsłabsza książka tej autorki. Historia prowadzona po łebkach, suspens kreowany na siłę bo jakoś nie czułam tego napięcia, które autorka próbowała budować.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPogmatwana, momentami nudna, przewidywalna. Przewidywalna, że ciągle ktoś kłamie, ciągle ktoś coś ukrywa, a można by już było spokojnie książkę skończyć. Spodziewałam się czegoś lepszego, a to taki mocny średniak.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubie tego typu thrillery psychologiczne.Wartka akcja,wyrazisci bohaterowie,i jak dla mnie,mega zaskakujacy twist na koniec.Czyta sie blyskawicznie,w sumie,dobra rozrywka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzy lata temu syn Zoe i Jake’a wraz z kolegą wymknął się z domu i doszło do wypadku i obaj chłopcy utonęli. I teraz Zoe dostaję pewną wiadomość. A konkretnie ktoś każę Zoe przyjrzeć się bliżej śmierci syna sugerując , że to nie był wypadek. I kobieta postanawia odkryć prawdę… Powiem szczerze , że trochę mnie ta książka rozczarowała. Niby jest dobra , ale w pewnym momencie odniosłem wrażenie , że autorka sama nie wiedziała o czym finalnie ma być ta historia. Samo wyjaśnienie wątku śmierci nastolatków w ogóle mi się nie podobało. Tak samo na minus wątek Jake’a(Według mnie było to na siłę zrobione)
Trzy lata temu syn Zoe i Jake’a wraz z kolegą wymknął się z domu i doszło do wypadku i obaj chłopcy utonęli. I teraz Zoe dostaję pewną wiadomość. A konkretnie ktoś każę Zoe przyjrzeć się bliżej śmierci syna sugerując , że to nie był wypadek. I kobieta postanawia odkryć prawdę… Powiem szczerze , że trochę mnie ta książka rozczarowała. Niby jest dobra , ale w pewnym momencie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzy lata temu Ethan, czternastoletni syn Zoe i Jake’a, oraz jego przyjaciel Josh zginęli w tragicznym wypadku nad rzeką. Rodzina próbuje ułożyć sobie życie na nowo - przeprowadzają się do Londynu i starają się zapomnieć o tragedii.
Gdy wszystko powoli się uspokaja, Zoe zaczyna otrzymywać anonimowe wiadomości sugerujące, że wypadek Ethana wcale nie był przypadkowy. Jej poszukiwania prawdy ujawniają serię sekretów, kłamstw i niedomówień dotyczących tragicznej nocy, rodziny Josha, a nawet ukrytych motywów poszczególnych bohaterów.
"Nie pozwól mu odejść" to trzymający w napięciu thriller psychologiczny, w którym nic nie jest oczywiste. Prawda powoli wychodzi na jaw, a każdy trop może zmienić wszystko…
Gorąco polecam! ☺️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdy wszystko powoli się uspokaja, Zoe zaczyna otrzymywać anonimowe wiadomości sugerujące, że wypadek Ethana wcale nie był przypadkowy. Jej...
Autorka serwuje czytelnikom psychologiczny thriller oscylujący wokół tajemnic rodzinnych i emocjonalnej zawiłości więzi. Narracja prowadzona jest w krótkich rozdziałach z punktu widzenia różnych bohaterów, co skutecznie buduje napięcie i oferuje zmienne perspektywy na wydarzenia. książka ma atuty: dość szybkie tempo oraz klimatyczne tło. Niestety, momentami fabuła bywa przewidywalna, a autorskie zaskoczenia zdają się powtarzać utarte schematy. Postaci są spójne, lecz brakuje im głębi, zwłaszcza gdy chodzi o motywacje – przez co czasem łatwo się do nich przyzwyczaić, ale też trudno doświadczyć silnego emocjonalnego przywiązania.
Książka dobra na wieczór z lekką adrenaliną, lecz nie zapadnie mocno w pamięć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Nie pozwól mu odejść" Kathryn Croft to historia nietypowa i tak momentami zagmatwana, że aż frustrująca.
Rozdziały pisane z perspektywy głównej bohaterki były największą bolączką. Głównie przez jej niepohamowaną potrzebę osiągnięcia celu za wszelką cenę i dopatrywania się w każdej osobie winnego śmierci Ethana. Reszta postaci była w porządku (szczególnie polubiłam Harleya).
Sposób przedstawienia wydarzeń jak najbardziej na plus: losy większości bohaterów zostały nam przybliżone poprzez narrację trzecioosobową, dzięki czemu można zachować dystans i samodzielnie próbować rozwiązać zagadkę, choć nie jest to takie proste zadanie. Fabuła to bowiem droga przez labirynt, z którego, prawie że cudem udaje się odnaleźć wyjście: otrzymujemy jakąś informację, po chwili okazuje się nieprawdziwa, za chwilę otrzymujemy inną informację, by znów okazała się ona nieprawdziwa i tak dalej.
Podsumowując, było dużo zaskoczeń, choć nie zawsze pozytywnych. Książka w połowie przyjemna, w połowie frustrująca przez zachowanie głównej bohaterki i ciągłe "zapędzanie czytelnika w kozi róg". Mimo tego doceniam za ciekawe postaci i pomysł na fabułę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZoe umiera syn, Ethan. Po trzech latach od tej tragedii zaczyna dostawać niepokojące wiadomości, które zmieniają jej postrzeganie na tę sprawę. Próbuje poznać całą prawdę, kryjącą się za śmiercią swojego syna.
Rozdziały pisane z perspektywy głównej bohaterki były...
Po tragicznej śmierci syna oraz jego kolegi Zoe stara się żyć na nowo.
Zoe chce wiedzieć, czy to może być prawda i nie zamierza się zatrzymywać.
Dla mnie tak książka nie prezentowała nic godnego uwagi.
Historia bardzo się przeciąga i powoduje znudzenie.
Zbyt wiele rozmów zupełnie nieprowadzących do celu wyjaśniania sprawy.
Sama rozwiązana zagadka również nie wywołała ciarek na ciele.
Historia, jakich wiele, niegodna uwagi.
Po tragicznej śmierci syna oraz jego kolegi Zoe stara się żyć na nowo.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy zaczyna dostawać listy z wiadomością, że być może jej dziecko żyje, na nowo pojawia się w niej nadzieja.
Zoe chce wiedzieć, czy to może być prawda i nie zamierza się zatrzymywać.
Dla mnie tak książka nie prezentowała nic godnego uwagi.
Historia bardzo się przeciąga i powoduje znudzenie.
Zbyt wiele...
Przeczytałam tylko dlatego, że nie lubię zostawiać niedokończonych książek... Bardzo denerwująca główna bohaterka bo sam pomysł na fabułę fajny, wykonanie trochę gorsze. Można przeczytać ale jak się nie przeczyta to się nic nie straci.