Blisko mnie

- Wydawnictwo Kobiece
- 2018-10-17
- 2018-10-17
- Urszula Gardner
- kłamstwo niebezpieczeństwo relacje rodzinne samotność szpital thriller trauma utrata pamięci zdrada
Nie może sobie przypomnieć, dlaczego boi się własnego męża.
Po nieszczęśliwym upadku ze schodów Jo Hardings budzi się w szpitalu. Okazuje się, że cierpi na częściową amnezję i nie pamięta wydarzeń z ostatniego roku.
Chociaż mąż i dzieci zapewniają Jo, że wszystko jest w porządku, kobieta zaczyna wątpić w oficjalną wersję zdarzeń. Wydaje się, że wszyscy skrywają przed nią mroczne tajemnice.
Kiedy Jo łączy ze sobą wydarzenia z ostatnich dwunastu miesięcy, jest już pewna, że rodzina chce, aby nigdy nie odzyskała pamięci. Czy to możliwe, że zrobiła coś złego? Czy nie była tak dobrą żoną i matką, jak chciałaby wierzyć?
Oficjalne recenzje
Poszukując prawdy
„Blisko mnie” to późny debiut literacki Amandy Reynolds. W krótkich notkach biograficznych na jej temat możemy przeczytać, że długo zwlekała z rozpoczęciem kariery pisarskiej w oczekiwaniu na poczucie, że ma do opowiedzenia odpowiednią historię. Niewątpliwie historia, jaką opowiada, jest mocna i intrygująca, choć forma, w jakiej przedstawia ją autorka, nieco przyćmiewa ciekawy pomysł.
Książka opowiada historię 55-letniej Joanny, która po upadku ze schodów nie pamięta wydarzeń z minionego roku. Mimo że dzieci i mąż starają się pomóc jej wyzdrowieć i odzyskać pamięć, kobieta nie w pełni im ufa i stara się sama poskładać w całość fragmenty mglistych wspomnień. Świadkiem i towarzyszem jej poczynań jest zaś czytelnik, który wraz z Joanną, a właściwie jeszcze przed nią, odkrywa tajemnice jej przeszłości.
Pomysł na książkę jest ciekawy. Już od pierwszych stron chce się poznać jej zakończenie. Autorka jednak tego nie ułatwia. Historię Joanny poznajemy poprzez drobiazgowe opisy wykonywanych przez nią czynności, powtarzających się wspomnień i przemyśleń bohaterki. Rozwija się powoli, pozbawiona jest zwrotów akcji czy dreszczyku emocji, dlatego łatwiej ją zakwalifikować jako powieść obyczajową z pewną dozą dramatu niż sensację czy thriller.
Nie można jednak odmówić autorce lekkiego pióra. Przystępny, łatwy w odbiorze język jest niewątpliwym atutem jej prozy. To dzięki niemu chce się poznać tę historię i do końca śledzi się poczynania Joanny. W odbiorze powieści przeszkadza tylko to, że z opisów przeszłości, które przeplatają się z teraźniejszymi wydarzeniami, czytelnik dowiaduje się, co przeżyła Joanna, jeszcze przed nią. Wydaje się, że byłoby ciekawej, gdybyśmy mogli odkrywać kolejne skrawki wydarzeń wraz z nią.
Debiut Amandy Reynolds może spodobać się osobom, które cenią powieści obyczajowe, powoli rozgrywającą się akcję i możliwość dokładnego poznania myśli i uczuć bohaterów. Jest to powieść przede wszystkim o rodzinnych tajemnicach, dramatach i kłamstwach, które czekają na nas nawet, a może przede wszystkim, ze strony tych, którym ufamy.
Andronika Sawicka
Nie poniosła mnie ta książka. Przez pierwsze 100 stron cały czas się zastanawiałam czy kontynuować dalej czytanie. Z czasem historia się trochę rozkręca...Większość książki skupia się na opisach myśli głównej bohaterki i jej psychologiczne analizy i rozterki. Powtarzają się te myśli co już troche zniechęca. Zdecydowanie to nie jest to co lubię w książkach. Kolejna rzecz, bohaterką jest kobieta dojrzała a miałam wrażenie, że mamy do czynienia z rozemocjonowaną nastolatką.
więcej Pokaż mimo toJo upada ze schodów i budzi się w szpitalu. Jej pamięć nieco szwankuje, nie może sobie przypomnieć jak to się mogło stać.
,, Lepiej żeby nie pamietała ”
Kiedy do Jo wracają małe przebłyski nie może sobie przypomnieć co się wydarzyło między nią a mężem u szczytu schodów.
Dlaczego Jo boi się własnego męża ? Jakie sekrety ukrywa przed żoną?
Dlaczego dzieci nie chcą żeby pamietała ?
Książka która pochłonęła mnie do reszty. Momentami myślałam ze już wiem co sie stało jednak, kolejny zwrot akcji mnie zbił z tropu.
więcej Pokaż mimo toJo nie pamięta ostatniego roku, stara sobie przypomnieć co wydarzyło się ważnego, jednak mąż i dzieci nie pomagają jej w tym.
,, Lepiej żeby nie pamietała ”
Książka dość ciekawa, wciągnęła mnie historia. Fajnie się czytało, chociaż w pewnym momencie zaczęła mnie drażnić główna bohaterka.
Pokaż mimo toCóż, trochę przegadana jak dla mnie. Jo powinna wziąć się w garść, a nie ciągle szukać wymówek. Mam wrażenie, że gdyby chociaż połowa bohaterów zachowywała się jak dorośli. Cóż, wielokrotnie wzdychałam z rezygnacją czytając to.
Pokaż mimo toPomysł na fabułę dobry, trochę gorzej z realizacją...
Pomysł na fabułę dobry, trochę gorzej z realizacją...
Pokaż mimo toKsiążka zdecydowanie zbyt długa, rozwleczona. Początkowo wydawało się, że ma potencjał, jednak mnie nie wciągnęła.
Popieram wszystkie opinie negatywne .Nie dokończyłem co mi się rzadko zdarza .Książka typu ,, rzygi po przepiciu,, . Dno.
Pokaż mimo toNie zachwyciła mnie, ciągnie się. Co prawda nie takiego zakończenia się spodziewałam, ale całokształt sredni.
Pokaż mimo toMyślałam, że będzie to coś lepszego. Cała historia mocno się rozlewała, główna boharerka non stop analizowała wszystko (no ok, utrata pamięci, można zrozumieć, ale można było trochę to uciąć) wiele razy. Raczej słaba, długo czytałam, nie wciągnęła mnie niestety.
Pokaż mimo toNie mogę zrezygnować z napisania opinii.
Nie mogę zrezygnować z napisania opinii.
Pokaż mimo toNigdy w życiu żaden główny bohater nie irytował mnie tak jak tutaj! Nie mogłam przebrnąć bo co chwilę się wkurzałam i przewracałam oczami. Joanna jest rozhisteryzowana, dziecinna, naiwna i mam wrażenie że po prostu głupia! Cała fabuła też kiepska i przewidywalna a do tego nudna jak flaki z olejem. Ciężko mi się czytało
Im dalej w las tym gorzej. Niby cała tajemnica braku pamięci się wyjaśnia ale....raczej szkoda czasu na tą książkę