Spektrum
- 2018-10-03
- 2018-10-03
- Cyberpunk
- Inne
Kontynuacja trzymających w napięciu „Łez Mai”. Technologia rozdarła to miasto na pół. Wydawało się, że ostatnie granice ludzkich możliwości zostały zniesione. W powszechnym użyciu są androidy – prawie doskonałe kopie człowieka. Wyposażone w sztuczną inteligencję, niesamowicie szybkie, zdolne do błyskawicznej regeneracji, są o wiele bardziej wytrzymałe niż ich pierwowzór. I o wiele bardziej niebezpieczne. Ludzie dzięki wszczepom i implantom mogą upgrade’ować swoje ciało i umysł niczym postaci z gier komputerowych. Ci, których na nie stać, bogacą się jeszcze bardziej. Biedni spadają na sam dół drabiny społecznej. Szansą dla wykluczonych jest reinforsyna. Geniusz w pigułce, dostępny na każdą kieszeń. Gdy zapada decyzja o wycofaniu jej ze sprzedaży, atak na siedzibę jej producenta jest nieunikniony. Magazyny pustoszeją w jednej chwili. Reinforsyna zalewa ulice falą neurochemicznego szaleństwa. B-Day. Dzień Buntu. Dzień, który zmienił Jareda Quinna w nafaszerowanego elektroniką cyborga. On sam niewiele z niego pamięta. Tylko Maya, jego replikantka, wie, co naprawdę się wtedy wydarzyło. Bo wszystko zaczęło się właśnie od niej.
Oficjalne recenzje
Co to znaczy być człowiekiem?
Widzimy na okładce magiczne słowo „kontynuacja” i już wszystko wiemy. Oto czeka nas powrót do momentu, w którym zakończył się poprzedni tom, i wreszcie poznamy dalsze losy bohaterów, rozwikłamy zagadkę, skonfrontujemy oczekiwania z pomysłem autora. Otóż nie, nie w tym przypadku.
W Beyond Industries rozpętuje się armagedon. Ktoś zhakował system zarządzania budynkiem, za pomocą androidów-ochroniarzy zlikwidował prawie wszystkich ludzi przebywających w biurowcu i ukradł kilkadziesiąt partii reinforsyny – sztucznego neuroprzekaźnika powodującego poważne neurologiczne zmiany w organizmie. W samym środku buntu tkwią porucznik Jared Quinn i jego partnerzy. Tak – akcja wraca do punktu wyjścia „Łez Mai”. Zamiast tradycyjnej kontynuacji Raduchowska proponuje zagłębienie się w historię, którą już znamy. Tym razem narratorką jest Maya, zbuntowana replikantka Quinna.
Może się wydawać, że taki zabieg literacki jest z góry skazany na porażkę. Popkultura aż roi się od znanych opowieści przedstawianych z punktu widzenia innego bohatera. To nigdy nie wychodzi seriom na dobre. Tymczasem czeka nas miłe zaskoczenie. „Spektrum” realnie poszerza perspektywę, opisuje kwestie, które siłą rzeczy nie mogły się znaleźć w pierwszym tomie, a są istotne dla całego cyklu, oraz perfekcyjnie uzupełnia białe plamy w fabule „Łez...”. Owszem, chwilami czytanie po raz drugi o tym samym nuży. Jednak ta książka jest potrzebna do lepszego poznania futurystycznego świata New Horizon i zrozumienia niektórych wydarzeń.
Głównym wątkiem staje się odkrywanie w sobie przez Mayę typowo ludzkich cech. Z nieznanych powodów replikantka nagle zaczyna sobie uświadamiać własną odrębność jako jednostki. Przejmujące są fragmenty, w których poznaje swoje ciało i uczy się odróżniać własne myśli od myśli sztucznej inteligencji wgranych na twardy dysk w rdzeniu kręgowym. Autorka stworzyła ciekawy portret psychologiczny sztucznej istoty, której największym pragnieniem jest stanie się człowiekiem. Niby nic nowego, motyw ten obecny jest w literaturze co najmniej od czasów Pinokia, ale nie o nowatorskość tu chodzi. Raduchowską temat ewidentnie intryguje, próbuje więc go zgłębić, jakoś rozgryźć. Czy z powodzeniem? Mnie kreacja replikantki przekonała.
Większą część książki zajmują wydarzenia sprzed właściwej akcji „Łez Mai”. Choć dobrze uzupełniają kontekst i sporo tłumaczą, znacznie ciekawsze jest to, co dzieje się w Dark Horizon. Krajobraz po bitwie: pustkowia, rozgrabione domy i sklepy, zagrażające życiu raptowne zmiany pogody, teren podzielony między konkurujące ze sobą frakcje, a obok tego ludzie popadający w obłęd po zażywaniu różnych odmian reinforsyny. Kwitnie handel wymienny i swego rodzaju dyktatura, desperaci próbują przedostać się z powrotem na „jasną” stronę Muru. W takiej rzeczywistości odkrywająca w sobie człowieczeństwo Maya próbuje się jakoś urządzić i nie dać zabić.
„Spektrum”, podobnie jak pierwsza część, kończy się w takim momencie, że nie ma wyjścia – trzeba sięgnąć po ciąg dalszy. Miejmy nadzieję, że tym razem autorka napisze klasyczną kontynuację, w której poznamy odpowiedzi na pytania nurtujące Quinna od pierwszych rozdziałów „Łez Mai”.
Ewa Jemioł
Tu mamy historię pierwszego tomu opowiedzianą z perspektywy Mai. Czytając zauważyłem jak plastycznie autorka opisuje sceny akcji. Szkoda, że nie ma kolejnych tomów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLiczyłam, że fabuła nieco pójdzie do przodu względem pierwszego tomu, ale niestety. Niemniej to wspaniała książka!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra. Świetnie wpisuje się w kanon.Pozwala czytelnikowi zatracić się w opisanym świecie. Świetny wątek kryminalnej zagadki i porywające zwroty akcji
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpodziewałam się czegoś niezbyt ciekawego bo doszły mnie słuchy, że to ta sama historia co w tomie pierwszym, tylko opowiedziana z perspektywy Mai. Uznałam że to będzie raczej nudne, ale ponieważ w pierwszej części właściwie nie było zakończenia to postanowiłam kontynuować.
I na początku rzeczywiście działo się praktycznie to samo, ale potem było już inaczej i lepiej .. nawet bardziej interesująco porównując z tomem poprzednim.
Tom 1 skupił się na morderstwach i poruczniku Quinie, jego problemach zdrowotnych oraz nienawiści do dążenia ludzi do ulepszania swojego ciała i umysłu poprzez różnego rodzaju wszczepki. Nie może się pogodzić z tym że sam potrzebuje wszczepek aby być w pełni sprawnym.
Tom 2 to Maya, która jest androidem, ale zaczyna miec uczucia jakich androidy nie mogą znać.
Pod koniec tego tomu zostaje rozwiązana zagadka - kto zabija androidy, ale mam wrażenie że zakończenie jest otwarte jakby autorka zamierzała kontynuować pisanie dalszych tomów.
Reasumując ... Bardziej podobały mi się książki z cyklu "Szamanka od umarlaków" tej autorki ale ten cykl też do złych nie należy.
Może nie zainteresował mnie tak na 10 punktów, ale czytało się dobrze..
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI na początku rzeczywiście działo się praktycznie to samo, ale potem było już inaczej i lepiej .....
Książkę przesłuchałam jako audiobooka w aplikacji Empik Go, którą znajdziecie tam w ramach abonamentu Premium. Za wydanie papierowe powieści odpowiada Wydawnictwo Uroboros.
Historia, którą poznajemy w tym tomie to uzupełnienie z perspektywy Mai tego co wydarzyło się w tomie "Łzy Mai". Możemy poznać całą historię i podziwiać kunszt autorki jak idealnie poprowadziła historię i całą zagadkę. To była świetna zabawa odkrywając co wydarzyło się u replikantki i jak cała historia toczyła się po jej stronie. Pierwszy raz spotkałam się z takim zabiegiem, że pierwszy tom opowiadał historię, która działa się wokół jednego bohatera, a drugi ten sam okres czasu, ale co wydarzyło się u drugiej bohaterki. Bardzo mi się to spodobało, bo można lepiej poznać historię i zrozumieć jak wszystko jest ze sobą splecione. Jestem zachwycona tą serią, a jej ogromnym plusem jest to, że można przeczytać tomy niezależnie od siebie w dowolnej kolejności, albo spróbować czytać równolegle.
Ogromnie Wam polecam! Mam nadzieję, że doczekam się ciągu dalszego tej historii, bo niesamowicie mnie wciągnęła i chce więcej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria, którą poznajemy w tym tomie to uzupełnienie z perspektywy Mai tego co wydarzyło się w tomie "Łzy Mai". Możemy poznać całą historię i podziwiać kunszt autorki jak idealnie poprowadziła historię...
Nawet ciekawe rozbudowanie historii z pierwszego tomu o perspektywę Maji, ale brak rozwiązania historii czy dołożenia większej ilości wątków smuci.
Jesli czytaliście pierwszy tom historii po ten nie musicie sięgać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJesli czytaliście pierwszy tom historii po ten nie musicie sięgać.
Kontynuacja Łez Mai bardzo dobra książka
Kontynuacja Łez Mai bardzo dobra książka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo 19 rozdziału pierwsza część z perspektywy Mai. Przemyślenia, monologi, wspomnienia. Brak zakończenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom cyklu "Czarne Światła" i teoretycznie kontynuacja Łez Mai, teoretycznie, bo w rzeczywistości mamy tu do czynienia z bardzo ciekawym zabiegiem artystycznym w postaci ukazania tej samej historii co w tomie pierwszym, ale z zupełnie innej perspektywy. I wychodzi to świetnie.
Jak pierwszy tom był po prostu świetnie napisanym kryminałem w cyberpunkowym świecie, tak "Spektrum" jest czymś znacznie ciekawszym. Próbą przedstawienia narracji z perspektywy mentalnej androida. Martyna Raduchowska porwała się na coś bardzo trudnego, ale udało się jej z tego świetnie wybrnąć. A "Spektrum" jest według mnie arcydziełem literatury z nurtu filozoficznego cyberpunku.
Uważałum tak, kiedy pierwszy raz przeczytałum ją w liceum i po kilku latach powrotu do niej, z już znacznie większą wiedzą i doświadczeniem literackim uważam tak samo.
Jedyna rzecz, co do której mam pewne obiekcje w związku z tą książką, to fakt że jednak jest to cześć większej całości. I choć jest bardzo fajnie zastosowany zabieg artystyczny, który się naprawdę świetnie sprawdza, to nie do końca działa to jako samodzielne dzieło i raczej potrzebna jest znajomość pierwszego tomu, Który na szczęście też jest przykładem świetnie napisanej literatury.
No i też ewidentnie widać, że nie miał to być koniec tej większej całości i czuć że ta historia miała w zamyśle być kontynuowana. Co biorąc pod uwagę, że autorka od jakiegoś czasu bawi się z tą serią w George'a Martina to...
Mam wielką nadzieję, że jednak kiedyś ta historia doczeka się jakiejś kontynuacji, albo chociaż adaptacji, bo wykreowany przez Raduchowską świat na łamach tego cyklu ma w sobie zbyt wiele potencjału, by to zmarnować.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak pierwszy tom był po prostu świetnie napisanym kryminałem w cyberpunkowym świecie, tak...
Pomysł jest świetny, ukazanie danej historii z dwóch perspektyw, tym bardziej, że przez większość czasu, obydwie postacie nie były obok siebie, a jednak wiele ich łączyło. To, że powtarza się wiele dialogów z pierwszego tomu, jest według mnie sensowne i nie przeszkadzało mi. ALE.. Gdyby ta seria była napisana w inny, bardziej dynamiczny sposób, byłąby świetnym kryminałem. Niestety, opisy uczuć bohaterki zajmują spokojnie ponad połowę książki. To nie jest złe, w historii głównej bohaterki to właśnie uczucia są najważniejszą rzeczą, co nie zmienia faktu, że momentami czułam się znudzona tym? Chyba mogę to tak nazwać. Reansumując, pomysł - prześwietny i jestem mega ciekawa jak historia się rozwinie, wykonanie - choć uwielbiam styl autorki, niestety ta seria jest nie najlepszą reprezentacją jej twórczości.