Trzej muszkieterowie

Okładka książki Trzej muszkieterowie Aleksander Dumas
Okładka książki Trzej muszkieterowie
Aleksander Dumas Wydawnictwo: Bellona Cykl: Trzej muszkieterowie (tom 1) Ekranizacje: Trzej muszkieterowie (2011) Trzej muszkieterowie: D'artagnan (2023) Seria: Perły Literatury klasyka
klasyka
Trzej muszkieterowie (tom 1)
Perły Literatury
Les Trois Mousquetaires
Wydawnictwo:
Bellona
2018-03-08
2018-03-08
Ekranizacje:
Trzej muszkieterowie (2011) Trzej muszkieterowie: D'artagnan (2023)
Tagi:
płaszcz i szpada muszkieterowie Dumas
Inne

Patronaty LC

Książki autora

Przeczytana po raz pierwszy gdzieś na początku podstawówki. To była moja pierwsza "poważna" książka....
I może dlatego ciągle mam do niej sentyment.
Dla mnie to zawsze świetna odskocznia od rzeczywistości, przeżycie wspaniałej przygody. Powieść za każdym razem mnie wciąga i czytam ją z przyjemnością.
To zdecydowanie książka, która się nie starzeje i nie nudzi

I może dlatego ciągle mam do niej sentyment.
To zdecydowanie książka, która się nie starzeje i nie...

Po raz kolejny, znając dobrze fabułę czuję, że czytam najlepszą książkę pod słońcem. Opowieść ciągle mnie wciąga, choć teraz bardziej skupiam się na cechach charakteru bohaterów.
Jak to jest możliwe, że po tylu latach ciągle bawi, ale i zastanawia?

Jak to jest możliwe, że po tylu latach ciągle bawi, ale i zastanawia?

Na półkach: , , , ,

W młodości czytana, wielokrotnie, obejrzana w postaci filmów i serialu, a teraz czas na audiobook. Na tym polega fenomen klasyki, że się nie starzeje. Po wielu latach, lektura sprawiła mi równie wielką przyjemność jak kiedyś.

Świetna książka, wciąga od pierwszej kartki. Losy czterech przyjaciół - każdy z nich jest osobliwy, co sprawia, że każdy czytelnik znajdzie sobie bohatera, z którym się utożsami (uwielbiam Atosa). Dodatkowo, bohaterowie książki są dosyć niejednoznaczni (oprócz Milady, która jest złem wcielonym),co sprawia, że postacie są bardziej ludzkie, złożone. Zakończenie dosyć niespodziewane, co na pewno działa na korzyść książki. Trochę szkoda opuszczać świat dzielnych muszkieterów, być może kiedyś do niego powrócę.

Z pozoru ta książka wydawała mi się nudna. Ale po przeczytaniu jej mam inne zdanie- to jedna z najlepszych książek, jakie udało mi się przeczytać.

Książka porywa od samego początku. Wspaniale poprowadzona fabuła, świetnie nakreślone postaci. To też mini lekcja historii, która pozwala spojrzeć na Francję z innej perspektywy.

Nie wiem jak to się stało, że książkę przeczytałem po raz pierwszy, chociaż oglądałem dwa seriale i kilka filmów na podstawie tej klasycznej powieści. Dobrze że ukazała się w pięknie wydanej kolekcji " Biblioteka Przygody" bo w końcu została przeczytana,, i na pewno przeczytam dwie kolejne powieści w kolekcji które już się ukazały tegoż autora.
Książkę czyta się bardzo szybko, przygoda goni przygodę, są intrygi na dworze Henryka XII, a główni bohaterowie Dartanian, Atos, Portos i Aramis są zaangażowani w sprawę od której zależą losy królowej. W tle intrygi kardynała i tajemnicza Milejdi de Winter.

Książkę czyta się bardzo...

Oczywiście dyszka. To dla tamtych młodych pokoleń było to czym dziś jest filmowy Predator. Pozycja czytana i oglądana setki razy.

Można by dokładnie podać te dane bo Muszkieterowie w tym wydaniu mają 624 strony, i nie ma tu żadnych znaczących dodatków.

klasyka

Moja ulubiona książka dzieciństwa. Dziś nie dałbym jej dziesięciu punktów, ale nie była pisana dziś. Wspaniali bohaterowie (wszyscy!),wspaniała akcja. Wielokrotnie do tej powieści powracałem i właściwie można czytać ją w kółko. Szkoda, że nie znam języka oryginału i nie mogę docenić kunsztu autora od tej strony.

• Przeczytane
    8 815