Powiew ciepłego wiatru

Okładka książki Powiew ciepłego wiatru Edyta Świętek Patronat Logo
Patronat Logo
Okładka książki Powiew ciepłego wiatru
Edyta Świętek Wydawnictwo: Replika Cykl: Spacer Aleją Róż (tom 5) literatura piękna
Spacer Aleją Róż (tom 5)

Książki autora

Oficjalne recenzje i

Powieść o rozczarowaniu

5767 664 441

Skończyłam czytać całą sagę! W końcowej ocenie sumując wszystkie 5 książek przyznaje 8/10. Styl pisania autorki jest hipnotyzujący! Wprost zaczynając od pierwszych stron książki porywa cię ta fabuła tak, że czytasz jednym tchem i wciąż czujesz zainteresowanie i jesteś raz po raz zaskakiwana niespodziewanymi zwrotami historii. Najbardziej urzekło mnie wspaniałe odwzorowanie czasów powojennych i komunizmu w Polsce. Autorka bazując na prawdziwych historycznych wydarzeniach wplotła interesujące wątki obyczajowe i stworzyła piękną sagę rodzinną Pawliczan i Szymczaków na przestrzeni kilku dekad. Jeżeli chodzi o postacie to moim zdaniem były troszkę przerysowane: jeżeli ktoś był złym człowiekiem, to był na wskroś zły; żadnej nawet namiastki dobra w tej osobie nie było. A jeżeli ktoś był dobrą osobą, to zawsze takim był i nigdy nie popełnił żadnych błędów. Niestety większość mężczyzn była albo szowinistami, zdrajcami lub bawidamkami, a niektóre kobiety wprost nazywane były prostytutkami tylko dlatego że nie czekały z seksem do ślubu, a kolesie mogli przebierać w dziewczynach jak w ulęgałkach, a żonę oczekiwali jako dziewicę! Nie podobało mi się przedstawienie kobiet które dokonały aborcji. Z góry zostały przez autorkę nakreślone jako złe i powoli staczały się na dno albo tragicznie kończyły. Podobało mi się przedstawienie jak w końcu obalony został komunizm w Polsce, a mimo tego kraj niby wolny, a dalej popadał w kryzys, a ludzie cierpieli przez nagłe reformy i prywatyzacje. I tak od czasów wojen światowych czy nawet od zaborów Polska do obecnych czasów wciąż walczy już nie wiadomo o co, bo wolności w tym kraju jak nie było to nie będzie. Pusty slogan straciwszy już nawet głębszy sens i prawdziwe znaczenie czym to ono w końcu jest. Piękna saga pokazująca jak nasz kraj i my Polacy wciąż walczymy i nadal nie możemy zaznać spokoju.

więcej Pokaż mimo to

CUDOWNA! ❤️ Uwielbiam takie sagi! Już tęsknie i żałuje, że to koniec. Świetnie napisana, sama się czytała, bardzo zżyłam się z bohaterami i bardzo ich polubiłam. Podobały mi również wplecione tu wątki historyczne. Polecam każdemu! I napewno sięgnę po inne książki autorki.

Cudowna saga! fantastyczna opowieść o powojennym świecie.

Cudowna saga! fantastyczna opowieść o powojennym świecie.

Super saga,polecam bardzo 👌

Super saga,polecam bardzo 👌

Zakończenie sagi mnie nie usatysfakcjonowało.

Zakończenie sagi mnie nie usatysfakcjonowało.

Ostatnia część sagi o rodzinie Szymczaków, oczekiwanie na lepsze czasy, ostatnie lata komuny, stan wojenny, aż wreszcie nadejście upragnionej demokracji, kapitalizmu. Polecam całą serię.

Wciągająca, klimatyczna i dramatyczna saga rodzinna. Wszystkie pięć tomów pochłonęłam jednym tchem, chociaż uważam, że na rodziny bohaterów spadało zbyt wiele ciosów. Autorkę dopiero poznałam, ale chyba zostanie ze mną na dłużej. Jedno ale, w ostatnim tomie główni bohaterowie tak się już rozmnożyli, że nie ogarniałam kto jest kto. Dobrze, że na wstępie umieszczono drzewo genealogiczne i ta ściąga się przydała.

więcej Pokaż mimo to

Zazwyczaj nie zaczytuję się w powieściach, bo to nie mój rodzaj literatury, ale... o sadze "Spacer Aleją Róż" usłyszałam i przeczytałam kilka bardzo dobrych opinii, miałam ochotę na coś innego niż reportaże i biografie, a dodatkowo raz w tygodniu zaczęłam dojeżdżać do pracy do Nowej Huty. Pomyślałam, że to świetna okazja, by przeczytać coś lekkiego i opartego na historii tej krakowskiej dzielnicy.

Cała saga jest świetna, bardzo dobrze napisana. Postaci są różnorodne, ciekawe i świetnie nakreślone. Czytelnik dorasta razem z nimi, przeżywa ich wzloty i upadki, cieszy się z ich szczęścia i smuci bolączkami. A wszystko to na tle cichego bohatera, jakim jest Nowa Huta. W ciągu tych ponad 40 lat opowieści poznajemy nowych członków rodziny Szymczaków i po części stajemy się ich bliskimi znajomymi. Jedni nas denerwują, a innim kibicujemy.

W niektórych momentach można wyczuć, że piąta część sagi, czyli "Powiew ciepłego wiatru" mimo swojej objętości pisana jest pod presją czasu, aby już skończyć historię rodziny Szymczaków. Szkoda, bo trochę brakowało reakcji Szymczaków na niektóre fakty historyczne.

Każdemu kto chce zanurzyć się w ciekawą historię, która wciąga polecam całą sagę Edyty Świętek.

więcej Pokaż mimo to

Z chęcią wróciłam do bohaterów, ale chyba za długo zwlekałam z kontynuacją słuchania, bo wszyscy bohaterowie zaczęli mi się w pewnym momencie mylić, było ich za dużo. W związku z tym mam wrażenie, że losy rodziny zaczęły być opowiadane bardzo pobieżnie, skacząc szybko z jednego roku w kolejny. Co trzeba przyznać, wydarzenia historyczne zostały wplecione w fabularne wydarzenia po mistrzowsku, a lektorka audiobooka pasuje idealnie i czyta fantastycznie - ale żeby ocena była sprawiedliwa, muszę dać o 1 gwiazdkę mniej niż poprzednim częściom, gdyż już tak mnie nie porwała.

więcej Pokaż mimo to

Pokochałam tę rodzinę. Szczegóły to starsze pokolenie. Dlatego w tym tomie nie mogłam się odnaleźć w pociechach moich ulubieńców. Cała seria jest niesamowicie wciągająca. W porównaniu do wcześniejszych tomów ten za szybko biegł i to jest jedyny minus tego tomu.

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać