Śmierć nekromanty

The Death of the Necromancer
2002-12-10
2002-12-10
Sylwia Twardo

Kup Śmierć nekromanty w ulubionej księgarnii

Oceny książki Śmierć nekromanty

OPINIE i DYSKUSJE o książce Śmierć nekromanty

Ebook

Ebook

Powieść fantasy, nominowana do międzynarodowej nagrody Nebula w 1998 roku, widnieje również na liście kanonu fantasy A. Sapkowskiego. Opowieść rozkręca się wolno, przez ponad 100 stron nie mogłem się połapać w wątkach (ale czytałem z małymi przerwami, co mogło mieć wpływ na odbiór całości),ale później już było coraz lepiej. Akcja dzieje się w wyimaginowanym świecie w otoczeniu XIX-wiecznym, gdyż poza magią i czarnoksiężnikami, mamy już do czynienia z pistoletami i pociągami. Intryga jest zawiła (w dobrym tego słowa znaczeniu),z wieloma zwrotami akcji, która prowadzi do nieuniknionego, tytułowego końca. Dopiero przy ocenie powieści na LC, okazało się, że to drugi tom cyklu... Ale czytając opis pierwszego tomu, nie było tam nic co by choć odrobinę nawiązywało do zdarzeń w "Śmierci nekromanty".

Powieść „uchodzi” za steampunk fantasy. Mamy w Śmierci nekromanty typowe dla tego podgatunku elementy: lampy gazowe, pociągi, świat stworzony na wzór monarchii Habsburgów w XIX wieku itp. Tylko co z tego? To wyłącznie dekoracje.
Niby jest to też urban fantasy, bo akcja toczy się w wielkim mieście, ale znowu: co z tego? To tylko dekoracja.

Natomiast w warstwie fabularnej dostajemy standardowe do bólu fantasy, które równie dobrze mogłoby zostać osadzone w quasi średniowiecznej rzeczywistości.

Więcej:

Natomiast w warstwie fabularnej...

302 użytkowników ma tytuł Śmierć nekromanty na półkach głównych
101 użytkowników ma tytuł Śmierć nekromanty na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Śmierć nekromanty

Okładka książki Star Wars: Z pewnego punktu widzenia. 40 opowieści na 40-lecie "Imperium kontratakuje" Tom Angleberger, Sarwat Chadda, Shannon A. Chakraborty, Mike Chen, Adam Christopher, Katie Cook, Zoraida Córdova, Delilah S. Dawson, Tracy Deonn, Seth Dickinson, Rebecca F. Kuang, Alexander Freed, Jason Fry, Christie Golden, Hank Green, Rob Hart, Lydia Kang, Michael Kogge, C. B. Lee, Mackenzi Lee, Mark Oshiro, John Jackson Miller, Michael Moreci, Daniel José Older, Amy Ratcliffe, Beth Revis, Lilliam Rivera, Cavan Scott, Emily Skrutskie, Karen Strong, Anne Toole, Catherynne M. Valente, Austin Walker, Martha Wells, Django Wexler, Kiersten White, Gary Whitta, Brittany M. Williams, Charles Yu, Jim Zub
Martha Wells
Martha Wells
Martha Wells (ur. w 1964) – amerykańska pisarka, autorka powieści i opowiadań z gatunku fantasy i science fiction. Martha Wells urodziła się w Fort Worth w stanie Teksas w roku 1964; studiowała antropologię na A& M University w Teksasie. Opublikowała siedem powieści fantasy, dwie powieści SF osadzone w świecie serialu TV Stargate Atlantis oraz kilka opowiadań. Jej powieści zostały przełożone na osiem języków. Martha Wells mieszka wraz z mężem w Teksasie. Jej pierwsza powieść, Żywioł ognia, została opublikowana w 1993 i była finalistką 1993 Compton Crook/Stephen Tall Award. Francuska edycja, Le feu primordial, zyskała nominacje do Imaginales Award w 2003. Jej najsłynniejsza powieść Śmierć nekromanty była nominowana do Nebula Award w 1998 roku, a jej francuska edycja do Imaginales Award. Ostatnia książka Wells Łowcy czarnoksiężników to pierwsza księga trylogii fantasy; jej akcja toczy się w świecie Śmierci nekromanty.

Cytaty z książki Śmierć nekromanty

Martha Wells Śmierć nekromanty Zobacz więcej