Jednym zaklęciem

- fantasy, science fiction
- Legendy Ethshar (tom 2)
- With a single spell
- 2001-01-01
- 1991-01-01
- Sylwia Twardo
Pełna uroku, lekka opowieść o uczniu czarnoksiężnika, którego wymarzona kariera zostaje nagle przerwana przez śmierć nauczyciela. I nic w tym nie byłoby strasznego, gdyby nie fakt, że uczeń opanował dopiero początki kursu i zna tylko jedno, podstawowe zaklęcie.
Kup Jednym zaklęciem w ulubionej księgarni
Oceny książki Jednym zaklęciem
1194 użytkowników ma tytuł Jednym zaklęciem na półkach głównych- Przeczytane 968
- Fantastyka 35
- Fantasy 26
- Smoki 4
- Książki 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jednym zaklęciem
Czytana wiele lat temu w podstawówce, kiedy z częstotliwością minimum raz na tydzień odwiedzałam skromny dział fantastyki w szkolnej bibliotece. I mimo upływu lat wspominam miło tę książkę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka, łatwa i wywołująca uśmiech przy czytaniu lektura. Może zbyt wielkie fantasy to nie jest, ale wracam czasem do niej, by się rozweselić.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się tę książkę bardzo szybko i przyjemnie i tak samo szybko o niej zapomina
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka i niezobowiązująca jednotomowa fantasy dla młodzieży. Przygoda jest,
magia jest,
Humor jest,
Wątek romantyczny jest.
Przemocy brak,
treści watpliwych dla dzieci brak.
Nie wiem czego moznaby oczekiwać więcej od przygodowego, optymistycznego fantasy, w starym stylu, kierowanego do młodzieży.
Lekka i niezobowiązująca jednotomowa fantasy dla młodzieży. Przygoda jest,
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tomagia jest,
Humor jest,
Wątek romantyczny jest.
Przemocy brak,
treści watpliwych dla dzieci brak.
Stuprocentowy klasyk w kategorii fantastyka lekka.
Tobas ma w zanadrzu tylko jedno skromniutkie zaklęcie o potencjale zapalniczki i instynktowną potrzebę ucieczki od przeszości oraz pecha. Nie kalkuluje, idzie przed siebie. Tak zaczyna się jego zawrotna kariera w wielkim świecie, który nie hołubi nikogo, ale czasem ma skłonność puścić oko do przypadkowej osoby.
Czysta akcja, dobre pomysły, autentyczne poczucie humoru i zaskakująco wiarygodny świat, w którym, owszem, istnieją smoki oraz potężna magia (jeden z genialnie obmyślonych artefaktów odgrywa kluczową rolę w historii),ale podobnie jak u nas, żeby dać radę potrzeba tej subtelnej mieszanki hartu ducha, sprytu i przyzwoitości.
Historyjka o tym, że szczęściu należy wprawdzie pomagać, lecz czai się ono wszędzie, a łaskawa przyszłość jest poza zasięgiem wyobraźni.
Przeczytasz w dwa wieczory i od razu poczujesz się lepiej. Dla każdego!
Stuprocentowy klasyk w kategorii fantastyka lekka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor nie sili się na wykreowania oryginalnego uniwersum z mapą, mitologią i bestiariuszem. Interesują go wyłącznie perypetie młodzieńca, który utracił wszystko - rodzinę, nauczyciela, skromny dobytek i nawet dobrą samoocenę. Jego nowe życie zaczyna się na pustej plaży po której wiją się ślady stóp....
Tobas ma w zanadrzu...
Fajna opowieść naprawdę sympatycznie się czytało i nawet ciekawie . Aż się prosili żeby ją rozszerzyć bo na koniec mam wrażenie autor upchnął treści ile wlazło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka opowiastka z poczuciem humoru. Miła odskocznia od cięższych pozycji.
Lekka opowiastka z poczuciem humoru. Miła odskocznia od cięższych pozycji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKurcze naprawde fajna, całkiem pozytywna i iele fajnych pomysłow na mgie. Jak dla mnie klasyk.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDaję osiem, bo to jedna z pierwszych książek jakie przeczytałam. Uwielbiam powieści z protagonistą typu od zera do bohatera. Książkę polecam wszystkim zaczynającym ze światem fantasy. Dla bardziej zaawansowanych czytelników może się okazać zbyt oczywista i błaha.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę trąci myszką ale mimo wszystko jest w niej coś ciepłego. Językowo oraz koncepcyjnie bardzo prosta. Raczej skierowana do młodszych odbiorców. Z jednej strony wyśmiewa się z idei "od zera do bohatera" a z drugiej sama ją realizuje. Początek zabawny ale dość szybko humor gdzieś znika i jest szaro-buro. Liczyłem na bardziej komediowy styl. Mimo prostej fabuły kilka ciekawych pomysłów można tu znaleźć.
Trochę trąci myszką ale mimo wszystko jest w niej coś ciepłego. Językowo oraz koncepcyjnie bardzo prosta. Raczej skierowana do młodszych odbiorców. Z jednej strony wyśmiewa się z idei "od zera do bohatera" a z drugiej sama ją realizuje. Początek zabawny ale dość szybko humor gdzieś znika i jest szaro-buro. Liczyłem na bardziej komediowy styl. Mimo prostej fabuły kilka...