Cyfrowy minimalizm. Jak zachować skupienie w hałaśliwym świecie

- 2020-02-25
- 2020-02-25
- 2019-02-05
- Anna Dorota Kamińska
Minimalizm polega na tym, że wiemy, co jest niezbędne. Cyfrowy minimalizm przenosi tę koncepcję do świata zdominowanego przez technologię. Jest to klucz do życia w skupieniu w coraz bardziej rozproszonym otoczeniu.
W swojej szczególnej, aktualnej i pobudzającej do myślenia książce autor Pracy głębokiej przedstawia oryginalną filozofię korzystania z nowych technologii.
Cyfrowi minimaliści są wokół nas. To ci spokojni, szczęśliwi ludzie, którzy potrafią prowadzić długie rozmowy bez ukradkowego zerkania na telefon. Zatopić się w lekturze ciekawej książki albo majsterkowaniu czy relaksującym porannym bieganiu. Umieją bawić się z przyjaciółmi i rodziną bez obsesyjnej potrzeby dokumentowania tego faktu. Potrafią zasięgnąć informacji o najważniejszych wydarzeniach, ale nie czują się przez nie przytłoczeni. Nie obawiają się, że coś ich omija, bo wiedzą, które zajęcia mają sens i zapewniają im satysfakcję.
Newport proponuje nazwę dla tego świadomego ruchu i przekonująco argumentuje, że jest on potrzebny w naszym nasyconym technologią świecie. Zdroworozsądkowe rozwiązania już nie wystarczają do odzyskania kontroli nad naszym technologicznym życiem. Próby całkowitego odłączenia wtyczki uniemożliwiane są przez oczekiwania rodziny, przyjaciół i pracodawców. Zamiast tego potrzebujemy starannie przemyślanej metody, by potrafić zadecydować, z jakich narzędzi korzystać, w jakich celach i na jakich warunkach.
Przytaczając szeroki wybór przykładów wziętych prosto z życia, począwszy od amiszy rolników, przez zabieganych rodziców, po programistów z Doliny Krzemowej, Newport opisuje wspólne praktyki cyfrowych minimalistów oraz stojące za nimi koncepcje. Pokazuje, jak na nowo układali swój stosunek do mediów społecznościowych, ponownie odkrywali przyjemności kryjące się w świecie offline i nawiązywali kontakt ze swoim wewnętrznym „ja”. Proponuje też strategie pozwalające włączyć te praktyki do codziennego życia, zaczynając od trzydziestodniowego procesu „cyfrowego odgracania”, który już pomógł tysiącom ludzi poradzić sobie z opanowaniem uczucia przytłoczenia i z odzyskaniem kontroli.
Technologia sama w sobie nie jest ani dobra, ani zła. Kluczem do korzystania z niej jest wspomaganie poprzez nią własnych celów i wartości, nie przyzwalając, by to ona wykorzystywała nas. Ta książka jest o tym, jak do tego dojść.
Kup Cyfrowy minimalizm. Jak zachować skupienie w hałaśliwym świecie w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Opinia społeczności
Cyfrowy minimalizm. Jak zachować skupienie w hałaśliwym świecie
Oceny książki Cyfrowy minimalizm. Jak zachować skupienie w hałaśliwym świecie
2110 użytkowników ma tytuł Cyfrowy minimalizm. Jak zachować skupienie w hałaśliwym świecie na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 340
- 2021 19
- Rozwój osobisty 17
- 2022 16
- 2023 15
- 2024 13

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cyfrowy minimalizm. Jak zachować skupienie w hałaśliwym świecie
Myślę, że „Cyfrowy minimalizm” to jedna z pozycji, którą w obecnych czasach powinien przeczytać każdy. Niemal wszyscy, niezależnie od wieku, mają Facebooka czy konto w innych mediach społecznościowych. Są one stworzone w taki sposób, aby – wykorzystując naszą ludzką naturę – maksymalnie skupić naszą uwagę na sobie. Cel jest jasny: platforma jest za darmo, więc to my jesteśmy nieświadomym produktem całej tej machiny.
Skalę tego uzależnienia widać na każdym kroku: spacerujący ludzie, goście w kawiarniach czy kierowcy pojazdów są wpatrzeni w telefony, nie mogąc się od nich oderwać. Przerażające jest to, jak sami dajemy się w to wciągnąć i trwamy w tym bez zastanowienia się, jak bardzo nam to szkodzi. Książka ciekawie opisuje problem z uzależnieniem od nowych technologii. Podaje konkretne przykłady, jakie zmiany można poczynić, aby pomóc sobie i zaznać lepszego życia.
Myślę, że w obecnych czasach nie jest to łatwe, ale warto pochylić się nad tematem i wprowadzić sobie pewne ograniczenia. Pozwolą nam one być bardziej obecnymi, skupić się na rzeczach istotnych, zyskać więcej wolnego czasu, a co najważniejsze – wolną od ciągłego szumu głowę. Stawka jest wysoka, więc spróbuj i Ty! Ja w trakcie czytania książki usunąłem FB oraz kilka innych aplikacji z telefonu, wyłączyłem sporo powiadomień i wyciągnąłem cenne wnioski.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo "Pracy głębokiej" miałam ochotę na więcej. I choć "Cyfrowy minimalizm" czyta się przyjemnie, to mimo wszystko wiele nowego o sobie (i zachowaniach cyfrowych) się nie dowiadujemy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektura inspirująca do korekty swojej postawy wobec social mediów, użytkowania smartfona oraz spędzania wolnego czasu. Wywróciła mi parę kwestii do góry nogami i z pewnością kilka wniosków z niej płynących wezmę do serca
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużo faktów otwierających oczy na to jak media społecznościowe robią z nami to na co mają ochotę. Żałuję że nie robiłam w trakcie notatek .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Cyfrowy minimalizm to filozofia korzystania z technologii, w której czas spędzany online skupiony jest na małej liczbie starannie dobranych i zoptymalizowanych działań, które mocno wspierają to, co ma dla nas wartość, oraz radosnej rezygnacji z całej reszty.”
Plaga naszych czasów? Czy dobrodziejstwo rozwoju technologii? Smartfon — małe pudełko, które stało się jednocześnie naszym oknem na świat i… największym złodziejem uwagi. Jedno kliknięcie dzieli nas od dostępu do znajomych, wiadomości, komunikatorów, powiadomień, setek drobnych bodźców, które – choć niewinne w swojej naturze – kumulując się, tworzą skuteczny drenaż koncentracji.
Zróbcie eksperyment. Na najbliższym spotkaniu w większej grupie popatrzcie na ludzi. Na to, ile razy sięgają po telefon. Jak często klikają tylko po to, żeby „zajrzeć i odłożyć”. Jak często przenoszą urządzenie z miejsca na miejsce, jakby samo jego dotknięcie miało przynieść ulgę.
A potem zróbcie to samo… wobec siebie.
„Mnie to nie dotyczy. Ja mam kontrolę.” — to jedna z największych iluzji współczesności. Wystarczy spojrzeć w statystyki czasu spędzanego przed ekranem albo w liczbę dziennych odblokowań telefonu. Twarde dane szybko rozbijają narrację o „pełnej kontroli”.
„Cyfrowy minimalizm” to nie jest propozycja ucieczki do jaskini bez Wi-Fi. Przeciwnie — to przewodnik o tym, jak mądrze korzystać z technologii, nie oddając jej w zastaw swojej uwagi, obecności i jakości życia. To nie książka o wyrzeczeniach, lecz podręcznik odzyskiwania życiowej przestrzeni.
Po lekturze trudno spojrzeć na telefon tak samo jak wcześniej. A jeszcze trudniej zaakceptować, jak często to urządzenie dyktuje rytm naszego dnia.
To książka o powrocie do „tu i teraz”. O sztuce świadomego bycia – w spotkaniach, rozmowach, pracy, odpoczynku. O odklejaniu palca od ekranu po to, żeby odzyskać coś znacznie ważniejszego: obecność i skupienie.
„Kuszące cyfrowe błyskotki i uzależniające treści tylko czekają, by odwrócić waszą uwagę, zapewniając ustrukturyzowany sposób na znalezienie sensu w ważnych rzeczach, które dzieją się akurat w waszym życiu.”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPlaga naszych czasów? Czy dobrodziejstwo rozwoju technologii? Smartfon — małe pudełko, które stało się...
Nieco przydługa, możnaby streścić niektóre fragmenty lub je pominąć. Zawiera informacje o wpływie telefonu i innych technologii na życie i rady jak ograniczyć korzystanie z nich. Niektóre, typu mapa zamiast aplikacji z mapą w telefonie dość radykalna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka mogłaby mieć 100 stron. Zamiast tego mamy powtórzenia, lanie wody i częstą reklamę innej książki autora. Jako ktoś, kto zaczął ograniczać swój czas na telefonie przed przeczytaniem tej książki, nie nauczyłam się za wiele.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnajduję się obecnie w procesie zmian – m.in. tymczasowej rezygnacji z niektórych social mediów i tworzenia contentu dla swojej firmy. W tych okolicznościach sięgnęłam po "Cyfrowy minimalizm", żeby jeszcze mocniej utwierdzić się w swoich postanowieniach. No i książka Cala Newporta zdała ten egzamin, pomogła mi też zrozumieć, jakie mechanizmy kierują tym, że odruchowo sięgamy po telefon i scrollujemy sociale.
Momentami jest trochę przegadana i nieżyciowa, ale i tak uważam, że to bardzo wartościowa pozycja dla wszystkich, którzy chcą wprowadzić odrobinę minimalizmu do swojego życia i ograniczyć bodźce, które atakują nas ze wszystkich stron.
Znajduję się obecnie w procesie zmian – m.in. tymczasowej rezygnacji z niektórych social mediów i tworzenia contentu dla swojej firmy. W tych okolicznościach sięgnęłam po "Cyfrowy minimalizm", żeby jeszcze mocniej utwierdzić się w swoich postanowieniach. No i książka Cala Newporta zdała ten egzamin, pomogła mi też zrozumieć, jakie mechanizmy kierują tym, że odruchowo...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTę i podobne książki cechuje nieodparte uczucie, że przez 200 stron czyta się w koło to samo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChoć może nie trafiło na kogoś skrajnie uzależnionego :). Na plus ma kilka ciekawych pomysłów i dość szybko się czyta, choć ostatnie kilkanaście stron sobie odpuściłem, bo nuda.
Masa ciekawych porad i spostrzeżeń. Myślę, że każdy będzie w stanie coś dla siebie znaleźć w tej pozycji. Mam wrażenie, że autor miejscami wpada w skrajność.