Wir pamięci. Rozpad połowiczny. Mord założycielski

Okładka książki Wir pamięci. Rozpad połowiczny. Mord założycielski autora Edmund Wnuk-Lipiński, 9788370541316
Okładka książki Wir pamięci. Rozpad połowiczny. Mord założycielski
Edmund Wnuk-Lipiński Wydawnictwo: superNOWA Cykl: Apostezjon (tom 1-3) fantasy, science fiction
Apostezjon (tom 1-3)
2000-01-01
2000-01-01

Kup Wir pamięci. Rozpad połowiczny. Mord założycielski w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wir pamięci. Rozpad połowiczny. Mord założycielski

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wir pamięci. Rozpad połowiczny. Mord założycielski

Trylogia zaczyna się trochę jak "Pamięć Absolutna", tyle że w całości osadzona na Ziemi. Drugi tom koncentruje się bardziej na ludziach pracujących dla reżimu Apostezjonu, przybliżając nam ich rozterki i schematy działania, co jest zaskakujące i ciekawe. Finał Trylogii zbiera z kolei na arenie wszystkich bohaterów tomów poprzednich. Jest to fajne doświadczenie, a świat i owi bohaterowie na tyle dobrze opisani, że aż się proszą o ekranizację. Nie jest to najambitniejsze socjologiczne SF jakie czytałem, ale za to wartka akcja i wielowymiarowe postacie dają najwięcej frajdy z czytania.

Apostezjon jest znacznie bardziej bezpośrednią krytyką systemów socjalistycznych i totalitarnych, niż książki Zajdla. Z drugiej jednak strony, jest światem bardziej żywym, bardziej barwnym, który chyba łatwiej może trafić do czytelników, którzy PRL już nie pamiętają. Zajdel swoimi książkami przede wszystkim pouczał czytelników, a Wnuk-Lipiński zdołał zbudować naprawdę fajną, dramatyczną opowieść, do której chce się wracać. Solidna ekranizacja mogłaby ukazać ludziom jakim skarbem było polskie socjologiczne SF. I przy okazji - mogłaby odświeżyć to dzieło, bo wiele wątków i opisów relacji damsko-męskich źle się dziś czyta. Sugestia o mesjanizmie Iry też była dość karkołomna.

Edmund Wnuk-Lipiński w swojej "Trylogii Apostezjonu" stworzył dzieło, które zasługuje na miano arcydzieła polskiej literatury science fiction. W skład tej niezwykłej serii wchodzą powieści: "Wir pamięci", "Rozpad połowiczny" oraz "Mord założycielski". Każda z tych książek to fascynująca podróż w świat dystopijnej przyszłości, która nie tylko wciąga, ale także zmusza do głębokiej refleksji.

Pierwsza część, "Wir pamięci", wprowadza nas w złożoną rzeczywistość planety Apostezjon, gdzie totalitarny reżim sprawuje bezwzględną kontrolę nad społeczeństwem. Wnuk-Lipiński w mistrzowski sposób kreuje atmosferę napięcia i inwigilacji, ukazując jednocześnie skomplikowane mechanizmy władzy. Bohaterowie, zmagający się z opresyjnym systemem, są przedstawieni z niezwykłą głębią psychologiczną, co sprawia, że ich losy angażują i poruszają czytelnika.

"Rozpad połowiczny" to drugi tom, który rozwija wątki zapoczątkowane w pierwszej części, wprowadzając jeszcze więcej intryg i zaskakujących zwrotów akcji. Autor z wyjątkową precyzją opisuje procesy rozpadu społeczeństwa oraz erozji moralnych wartości. Jego analiza mechanizmów władzy i psychologii jednostek w systemie totalitarnym jest niezwykle przenikliwa i aktualna, co czyni tę powieść ponadczasową.

Kulminacyjny "Mord założycielski" to genialne zwieńczenie trylogii, które pozostawia czytelnika w stanie głębokiej zadumy. Wnuk-Lipiński nie tylko dostarcza satysfakcjonującego zakończenia fabuły, ale również podnosi ważne pytania o naturę ludzkiej wolności i odpowiedzialności. To dzieło literackie, które można czytać wielokrotnie, za każdym razem odkrywając nowe, ukryte znaczenia.

Trylogia Apostezjonu to nie tylko fascynująca opowieść o przyszłości, ale także głęboka analiza społeczeństwa, polityki i ludzkiej natury. Edmund Wnuk-Lipiński stworzył serię, która zasługuje na szczególne miejsce w kanonie literatury science fiction. Każda z tych powieści to prawdziwa literacka uczta, która na długo pozostaje w pamięci i sercu czytelnika. Gorąco polecam tę trylogię wszystkim miłośnikom literatury, zarówno science fiction, jak i literatury pięknej.

Świetna książka w nurcie fantastyki socjologicznej, którą warto przeczytać. Nawet jak się nie lubi tego gatunku literatury to tematyka wielkich społeczności i totalitaryzmów powinna być bliska osobom, które pamiętają poprzednią epokę, czyli PRL. Kawał dobrej literatury, która nie tylko trzyma w napięciu, ale i daje do myślenia jak trudno żyć bez wolności...

437 użytkowników ma tytuł Wir pamięci. Rozpad połowiczny. Mord założycielski na półkach głównych
102 użytkowników ma tytuł Wir pamięci. Rozpad połowiczny. Mord założycielski na półkach dodatkowych

Okładka książki Po co nam socjologia? Dominik Batorski, Peter Ludwig Berger, Jakub Bierzyński, Marta Bucholc, Adam Ćwikliński, Henryk Domański, Ludwik Dorn, Magdalena Fac, Barbara Fatyga, Kazimierz Frieske, Aleksandra Jackowska, Michał Kajta, Paweł Kłobukowski, Wiesława Kozek, Krzysztof Borys Kruszewski, Anna Kuczyńska, Tomasz Kukołowicz, Jacek Kurczewski, Grzegorz Łapanowski, Sławomir Łodziński, Piotr Łukasiewicz (socjolog), Stanisław Maksymowicz, Mirosława Marody, Dominika Michalak, Lech M. Nijakowski, Malwina Piekarska, Paula Płukarska, Grażyna Pol, Jan Poleszczuk, Grzegorz Rutkowski, Sławomir Sierakowski, Paweł Śpiewak, Jadwiga Staniszkis, Kazik Staszewski, Antoni Sułek, Róża Sułek, Paweł B. Sztabiński, Paweł Szybka, Włodzimierz Wesołowski, Edmund Wnuk-Lipiński, Kuba Wygnański, Leszek Zaborowski, Tadeusz Zysk
Okładka książki Polska. Ale jaka? Kazimierz Frieske, Juliusz Gardawski, Leszek Gilejko, Krystyna Janicka (socjolog), Maria Jarosz, Krzysztof Jasiecki, Mieczysław Kabaj, Antoni Z. Kamiński, Andrzej Kojder, Piotr Konarzewski, Marek Kozak, Kazimierz M. Słomczyński, Janusz Tazbir, Edmund Wnuk-Lipiński
Okładka książki PL +50. Historie przyszłości Zygmunt Bauman, Maciej Dajnowski, Cezary Domarus, Jacek Dukaj, Jarosław Grzędowicz, Lech Jęczmyk, Ryszard Kapuściński, Maja Lidia Kossakowska, Stanisław Lem, Karol Maliszewski, Daniel Odija, Marek Oramus, Łukasz Orbitowski, Tomasz Piątek, Barnim Regalica, Jerzy Sosnowski, Jadwiga Staniszkis, Bartłomiej Świderski, Olga Tokarczuk, Edmund Wnuk-Lipiński, Maciej Żerdziński, Andrzej Ziemiański, Andrzej Zimniak
Okładka książki Spotkanie w przestworzach 6. Antologia młodych Stefan Kot, Andrzej Majchrzak, Maciej Makowski, Edmund Wnuk-Lipiński, Andrzej Zimniak
Edmund Wnuk-Lipiński
Edmund Wnuk-Lipiński
prof. dr hab. Edmund Wnuk-Lipiński - polski socjolog i pisarz. Absolwent UW (socjologia). Autor lub współautor wielu prac (w tym również wydanych w formie książkowej) z dziedziny socjologii polityki. Twórca trylogii fantastyczno-socjologicznej "Apostezjon". Założyciel i pierwszy dyrektor Instytutu Studiów Politycznych PAN, a potem rektor Collegium Civitas. Uczestnik rozmów Okrągłego Stołu i doradca Obywatelskiego Klubu Parlamentarnego. Odznaczony Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski. Wybrane publikacje książkowe: "Rozpad połowiczny" (Czytelnik, 1988),"Mord założycielski" (Iskry, 1989),"Świat międzyepoki. Globalizacja, demokracja, państwo narodowe" (Instytut Wydawniczy Znak, 2004),"Światy równoległe. Autobiografia subiektywna w sensie ścisłym" (Prószyński i S-ka, 2015).

Okładka książki Don Wollheim proponuje 1987 Pat Cadigan, Doris Egan, Suzette Haden Elgin, Damon Knight, Tanith Lee, Jerry Meredith, Lucius Shepard, Robert Silverberg, D.E. Smirl, Howard Waldrop, Donald Allen Wollheim, Roger Zelazny

Cytaty z książki Wir pamięci. Rozpad połowiczny. Mord założycielski

Dodaj cytat z książki Wir pamięci. Rozpad połowiczny. Mord założycielski