Opowieść podręcznej

- The handmaid's tale
- Zofia Uhrynowska-Hanasz
- Znak
- świat po katastrofie Stary Testament patriarchat reproduktorka niewolnica Bilka antyutopia
- The handmaid's tale
- Opowieść podręcznej (tom 1)
- Zofia Uhrynowska-Hanasz
- Inne
Orwellowskie piekło kobiet. Witamy w alternatywnej rzeczywistości rodem z najgorszego koszmaru, jaki może przyśnić się kobiecie. Oto inna wersja historii świata, w której reżim i ortodoksja są jedynym prawem, prawem stanowionym przez mężczyzn i dla mężczyzn, gdzie kobieta została sprowadzona do roli niemej reproduktorki. Oby tylko ten świat mógł okazać się ponurym snem... "Opowieść podręcznej" to wstrząsająca antyutopia, jedna z najlepszych powieści słynnej kanadyjskiej pisarki Margaret Atwood.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
- 12 441
- 9 557
- 2 380
Dziś trudno sobie wyobrazić, że można mieć przyjaciółkę.
Moja obecność jest tutaj nielegalna, przebywanie sam na sam z Komendantem zakazane. My służymy tylko do rozmnażania: nie jesteśmy konkubinam...
RozwińIgnorowanie to nie to samo, co ignorancja, taką postawę trzeba sobie wypracować.
Opinie [1 256]
I znów, miałam większe oczekiwania, ale mimo to lektura warta czasu na nią poświęconego. Ogólnie polecam.
Pokaż mimo toWysoką notę powieść ta otrzymuje ode mnie za fabułę, która była ważna i niezmiernie ciekawa, nie będę ukrywać - nie mogłam się oderwać od tej książki z ciekawości, co się wydarzy dalej. Niestety styl jest dla mnie ciężki to przełknięcia, rozwleczony. W książce tej, w tym samym akapicie, bez żadnej zapowiedzi przeskakujemy z rzeczywistości do wspomnień, przez co trzeba...
więcejBardzo przerażająca wizja antyutopii. Książka bardzo ważna. Myślę że jedna z tych które po prostu należy poznać i wyrobić swoje własne zdanie.
Pokaż mimo toKsiążka która pokazuje wizję uprzedmiotowienie człowieka, to jak on sobie z tym radzi i jakie to niesie ze sobą dla niego konsekwencje.
Niestety zawiodłam się. Gdyby nie była tak bardzo rozreklamowana, zapewne odłożyła bym ją po ok. 50str. Pomysł na książkę był bardzo, bardzo dobry. Niestety czytało mi się ciężko. Dłużyła się. Akcja nie była wartka tylko rozwleczona.
Pokaż mimo toOpowieść Podręcznej to pamiętnik nierealny, ale niestety możliwy. Opisana historia kobiety pozbawionej własnego życia przy boku kochanego mężczyzny i dziecka pokazuje do czego doprowadza totalitaryzm. Tłamszenie własnych wyborów, życia wg swoich wartości a nie wymyślonych schematów, narzucanych przez ludzi, w tym wypadku mężczyzn, dążących do władzy absolutnej,...
więcejBiorąc pod uwagę obecną sytuację kobiet w Polsce wizja świata autorki staje się niepokojąco rzeczywista.
Pokaż mimo toNo co tu pisać? Wszystko zostało już powiedziane. NIE OGLADALAM SERIALU, może od tego zacznę. Moja wyobraźnia była białym płótnem, na którym Margaret zdecydowanym ruchem tworzyła emocjonalne tornada i rollercoastery. Fantastyczna lektura! POLECAM!
Pokaż mimo toCała recenzja: https://bo-w-nich-jest-caly-swiat.blogspot.com/2021/03/opowiesc-podrecznej-margaret-atwood.html
więcejNa początku trudno było mi wgryźć się w fabułę książki. Musiałam przywyknąć do ciągłych dygresji Fredy, gdyż często nagle odpływała myślami, głównie do swojego dawnego życia. Trudno się dziwić, poza myśleniem nie miała zbyt wiele do roboty. Mnie najbardziej...
Może jeszcze 5 lat temu książka nie wzbudzałaby takiego zaciekawienia i nie zdobywała szczytów list bestsellerów. A tu okazuje się, że wizja Pani Atwood z 1985 roku ma prawo się urzeczywistnić. W XXI wieku! Książka wybitna, zasługuje na uznanie; dodatkowo z ciekawym zakończeniem. Przerażająca ale niesamowita! Jak dla mnie lektura obowiązkowa!
Pokaż mimo toMam trochę mieszane uczucia, jeśli chodzi o tę pozycję. Przede wszystkim mam wrażenie, że mamy tu do czynienia z przerostem formy nad treścią. Opis naprawdę pokazuje przerażającą dystopię, ale im głębiej się zaczytywałam, tym coraz bardziej traciłam nadzieję, że w końcu się dowiem, o co tu chodzi. Skąd podział na trzy frakcje, dlaczego, jakie obowiązki miała żona, jakie...