Wdowi las

- 2024-02-14
- 2024-02-14
- 2023-03-07
- Olga Dziedzic
Dowcip, inteligencja i nieskończona wyobraźnia.
Jak ona to robi? Jak Margaret Atwood nieustannie tworzy tak mądrą, przejmującą, złośliwie zabawną i po prostu piękną prozę? Jak w kilku opowiadaniach potrafi zamknąć cały świat i opisać nasze w nim miejsce?
Tym razem wyrusza w sferę dystopii, czarów i zaświatów. Poznajemy Nell i Tiga – urocze małżeństwo, które w czasie długiego wspólnego życia dostało bezcenną lekcję miłości. Kolejni bohaterowie to zdezorientowany ślimak, którego dusza utknęła w ciele pracownicy banku, i Martha Gellhorn – korespondentka wojenna, a może raczej kosmitka przysłana na Ziemię w ramach programu rozwiązywania kryzysów intergalaktycznych. Mamy tu też wspaniałą rozmowę Autorki z George’em Orwellem, pełną gorzkiego absurdu historię matki, córki i zamienionego w krasnala ojca oraz poruszającą relację starożytnej uczonej, Hypatii z Aleksandrii, która ujawnia tajemnicę swojej śmierci.
Mimo różnorodności wszystkie opowiadania mają wspólny mianownik. Jak zawsze u Atwood, są nim dowcip, inteligencja, nieskończona wyobraźnia i umiejętność wywracania „normalności” do góry nogami.
Kup Wdowi las w ulubionej księgarni
Oceny książki Wdowi las
- Literatura piękna 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wdowi las
DNF
DNF
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWyjątkowa książka z ciekawymi opowiadaniami. Niektóre z nich błyskotliwe, zabawne i bardzo w stylu autorki. Wszystkie opowieści są o przemijaniu, czuć perspektywę starszej, mądrej kobiety. Jestem fanką niesamowitych rozmów z Orwellem oraz opowiadaniu o przemianie w ślimaka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"To ja kolekcjonowałam wymówki, jakie wymyślali ludzie, by się powyrzynać"
Margaret Atwood jak zwykle doskonała. Taka mi się myśl nasunęła po przeczytaniu tych kilkunastu opowiadań, że wszystkie one są adekwatne do wieku autorki. Atwood spogląda już na tę drugą stronę, tę, z której się już nie wraca, chyba że pod inną postacią jak wierzą niektórzy. Jednak nie rozpacza w tych swoich opowiadaniach, nie czuć w nich też strachu przed tą podróżą bez powrotu. Są wspomnienia, retrospekcje "sprzed" i wspominanie "po". Sporo starości i nostalgii, żałoby i godzenia się w powolnym procesie z tym co nieuniknione. Sporo też kadrów z młodości, rewolucja seksualna, hippisi i "Zepsute zęby" 😉. Jest niesamowity wywiad z duchem Orwella i Metempsychoza, czyli zagubiony ślimak, są rodowe zastawy i .... "Drewniane pudełko" ze skarbami. A wszystko to opowiadane powoli z zamysłem i rozmysłem, zamyśleniem i jakimś dziwnym spokojem... no i nie do pogardzenia był też ten "portal przerzutowy" sama się kiedyś nad taką opcją zastanawiałam.😉
"To ja kolekcjonowałam wymówki, jakie wymyślali ludzie, by się powyrzynać"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMargaret Atwood jak zwykle doskonała. Taka mi się myśl nasunęła po przeczytaniu tych kilkunastu opowiadań, że wszystkie one są adekwatne do wieku autorki. Atwood spogląda już na tę drugą stronę, tę, z której się już nie wraca, chyba że pod inną postacią jak wierzą niektórzy. Jednak nie rozpacza w...
margaret atwood jak zwykle w formie, ale także z pewną mądrością starszej kobiety (nie uważam przymiotnika "stara" za obelgę, więc nie zawaham się go użyć). cudowne spojrzenie na pędzący świat z pozycji siedzącej, z plecami na oparciu krzesła ogrodowego. kilka subtelnie podanych spostrzeżeń na tematy polityczne i światopoglądowe, bardzo sprytne, ale także coś, co sprawiało mi największą radość podczas lektury, czyli niesamowita zabawa formą i tematyką! kończąc jeden wciągający rozdział, nie mogłam doczekać się tego, co kryje się w następnym. wiele z tych historii łączyła ze sobą pewna oniryczność, ale też śmierć i żałoba, a gdzieś w tle przewijający się wątek magii, który dodawał całości animuszu. bardzo podobało mi się także ukazanie bohaterek w starszym wieku, które dalej są zabawne, przebojowe i otaczają się przyjaciółmi! wiem, że są to aktualnie najbliższe autorce realia, ale była to miła odskocznia od powielanych historii kobiet, które przestają być interesujące w momencie urodzenia pierwszego dziecka. zdecydowanie polecam, szczególnie na okres ponurej jesieni!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAtwood niezmiennie porusza mnie i to jest coś pokrewne mojej literackiej duszy. Tym razem opowiadania, bardzo różne, dojrzałe, poruszające kwestie straty i godzenia się z nią, przemijania, akceptowania nowych sytuacji, ale też fantastyczne, nie z tego świata. Jest nawet rozmowa autorki z duchem Orwella. Pisane w lekkiej, zabawnej konwencji. Mistrzyni!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo zbiór opowiadań, który nie tylko bawi, ale i zmusza do myślenia. Przenikliwe, pełne ironii teksty pokazują, że inteligentny humor może iść w parze z literacką głębią. Autorka z lekkością porusza się między tematami codzienności, relacji międzyludzkich, starzenia się czy tożsamości, nie tracąc przy tym charakterystycznego dla siebie dystansu i ciętego języka.
Nie wszystkie opowiadania są równie mocne — niektóre zachwycają od pierwszego zdania, inne pozostają w cieniu, ale jako całość tworzą bardzo udany, zróżnicowany tom. Szczególnie zapadły mi w pamięć teksty o matce czarownicy oraz o ślimaku — błyskotliwe, nieoczywiste, z odrobiną baśniowego absurdu.
To książka, przy której można się świetnie bawić, jednocześnie czując, że pod warstwą dowcipu kryją się istotne pytania o świat i o nas samych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie...
Podobało mi się dosłownie pięć opowiadań, tych na początku. Reszta to była męczarnia, nie do końca zrozumiała i wybitnie nieporywająca. Szkoda, bo zaczęło się obiecująco.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzykro mi, ale książka mnie zupełnie nie zachwyciła. A recenzje są bardzo pochwalne.
Nudna, nieciekawa, banalna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNudna, nieciekawa, banalna.
Jestem miło zaskoczona, nie spodziewałam się niczego wyjątkowego. Początkowo myślałam, że to będzie kolejna powieść obyczajowa o małżeństwie, a dostałam zbiór pozornie niezwiązanych w dużej mierze opowiadań, a jednak spinających się w jedną całość, bardzo zabawnych, inteligentnych, mądrych życiowo, z przesłaniem i pazurem. Podczas gdy niektóre z opowiadań, jak "Wolnoamerykanka" z dużym powodzeniem nadałyby się na scenariusz serialu Netflixa, inne są pełne zadumy nad życiem jak "Lunch w tumanach kurzu", inne wciągają i sprawiają że chcemy w nich uczestniczyć - jak spotkanie podstarzałych szalonych feministek na drinki - "W powietrzu - sympozjum" i wreszcie zarazem bawi i smuci opowiadanie o utracie ukochanego zwierzaka i żałobie po nim "Odejście Mruczka". Całokształt oceniam bardzo dobrze, jako coś innowacyjnego, świeżego i po prostu wartego przeczytania!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo zbiór, dowcipnych i inteligentnych, częściowo powiązanych ze sobą 15 opowiadań, z których 7 dotyczy Nell i Tiga. Całość podzielona jest na trzy części, przy czym pierwsza i trzecia tworzą klamrę, traktując o małżeństwie wyżej wspomnianych bohaterów. Opowiadania te są historiami o przemijaniu oraz starości, która jest nierówna, niesprawiedliwa i nieunikniona. Autorka zabiera czytelnika w strefę magii, wyobraźni, a czasem zaświatów. Mnie zachwyciło najbardziej to o matce-czarownicy. Te pozornie proste historie są przepełnione refleksjami nad ulotnością życia, dlatego warto doceniać chwilę. Zdecydowanie zaletą tej książki jest bezwzględna szczerość i uniwersalne prawdy.
To zbiór, dowcipnych i inteligentnych, częściowo powiązanych ze sobą 15 opowiadań, z których 7 dotyczy Nell i Tiga. Całość podzielona jest na trzy części, przy czym pierwsza i trzecia tworzą klamrę, traktując o małżeństwie wyżej wspomnianych bohaterów. Opowiadania te są historiami o przemijaniu oraz starości, która jest nierówna, niesprawiedliwa i nieunikniona. Autorka...