Horyzont umysłu

- Detektyw David Ross (tom 3)
- Wydawnictwo Vectra
- 2016-10-24
- 2016-10-24
Znany prawnik i jego żona trafiają do szpitala po poważnym wypadku samochodowym. Następnego dnia kobieta zaczyna się dziwnie zachowywać – jest przekonana, że kogoś potrąciła. Z kolei świadkowie zdarzenia są pewni, że Culberthowie uderzyli w zwierzę. Potwierdzają to oględziny samochodu, podczas których technicy nie znajdują śladów krwi należących do człowieka.
Szybko wychodzi na jaw, że Alice Culberth leczyła się psychiatrycznie w prywatnej klinice z powodu tragicznego wydarzenia sprzed trzech lat. Detektyw David Ross z wydziału zabójstw w Cleveland próbuje skontaktować się z jej terapeutą, jednak ten nie odbiera telefonów.
Sprawa szybko nabiera rozpędu, gdy dwa dni później, w tym samym rejonie, w którym doszło do wypadku, przypadkowy chłopak natrafia na zwłoki młodej kobiety. Policja odkrywa związek pomiędzy Alice Culberth a ofiarą. Związek, który rzuca na śledztwo zupełnie nowe światło.
Odsłuchane... całkiem przyjemne:-).
Odsłuchane... całkiem przyjemne:-).
Pokaż mimo toMoże jedna uwaga - przeszkadzały mi dziwne pauzy które lektor robił w czasie czytania.
74-77/100/23 Seria: Detektyw David Ross, „33 dni prawdy”, „Tetragon”, „Horyzont umysłu”, „Efektor”, Thomas Arnold- kryminał sensacja. Przeczytałam całość licząc, że kolejna część będzie lepsza, jednak nie tym razem. Dużo- przekombinowanych wątków, momentami ni składu, ni ładu. Pomysł ciekawy, ale jak dla mnie za dużo mało prawdopodobnych sytuacji z tych: „zabili go i uciekł”. Może Tobie przypadnie, ja na razie „odpoczywam” od autora.
więcej Pokaż mimo toOgólnie polecam, dobry kryminał z nutą thrillera. Dobrze słuchało się mrocznej historii nieco zagmatwanej, czasem niejednoznacznej i trudnej do zinterpretowania. W pewnym momencie zastanawiasz się co jest prawdą, a co omamem.
Pokaż mimo toTrochę można było się zaplątać w tych wszystkich nazwiskach i wątkach, co nie zmienia faktu, że pozycja ciekawa i wciągająca.
Pokaż mimo toMocno naiwna fabuła i wiele idiotycznych zachowań głównych postaci. Jednak moim zdaniem, to lepsza część niż poprzednia. Poprzednia była absurdalnie niedorzeczna.
Końcowe rozdziały absurdalnie głupie.
Policjanci w tym cyklu stałe podejmują iracionalne zachowania i nadają się tylko do dymisji dyscyplinarnej. A FBI nie robi nic a nawet szkodzi ale lipa.
Tak samo niedorzeczny jest cykl Lipowa Puzyńskiej. Niektórym pewnie się spodoba.
więcej Pokaż mimo toDaleko tym książką do Hammeta i logicznych konstruktów innych autorów. Ale i tak można posłuchać, mimo że masa w niej bzdur i braku konsekwencji fabuły.
Końcowe rozdziały absurdalnie głupie.
Policjanci w tym...
"Horyzont umysłu" Thomas Arnold.
Tym razem na tapecie pisarza pojawił się problem nadużyć w przemyśle farmaceutycznym, skądinąd interes znany ze swojej chciwości, więc chętnie przez twórców wykorzystywany w fabule.
W nieznanym więzieniu azjatyckim dla jeńców wojennych podawane są więźniom dziwne zastrzyki, które wywołują nietypowe reakcje.
Znany prawnik i jego żona mają wypadek samochodowy, po którym trafiają do szpitala. Alice Culberth jest przekonana, że kogoś potrąciła, ale świadkowie sądzą, że to było zwierzę. Zresztą tu nic nie jest pewne, nawet świadkowie nie są niczego pewni.
Od tego momentu rozkręca się świetnie rozbudowana akcja wnikająca dość głęboko w świat farmacji i psychiatrii. Oczywiście niebagatelną rolę odgrywają tu obydwaj detektywi, ale James Adams działa już z funkcji szefa wydziału zabójstw, które objął po śmierci Artura Goldwyna. Do akcji dołącza poznany w pierwszym tomie asystent Jamesa Adamsa.
Trochę rozczarowało i zasmuciło mnie zakończenie dotyczące głównych bohaterów, ale sama puenta powieści jak zwykle jest nieprzewidywalna i wciskająca w fotel.
A głos Adama Turczyka nadal jest świetnie zharmonizowany z treścią powieści.
"Horyzont umysłu" Thomas Arnold.
więcej Pokaż mimo toTrzeci tom serii Thomasa Arnolda z detektywami Davidem Rossem oraz Jamesem Adamsem z wydziału zabójstw w Cleveland.
W nieznanym więzieniu azjatyckim dla...
Po świetnym drugim tomie szybko sięgnęłam po trzecim, ale coś tu mocno poszło nie tak - ma lepsze i gorsze momenty, ale ogólnie jest strasznie zagmatwana i wymęczyłam ją. Na końcówce już totalnie się poddałam i zwątpiłam w swoje życie. Jestem ciekawa ostatniego tomu, ale trochę brakuje mi tu porządnej redakcji i ogarnięcia tej książki.
Pokaż mimo to,,Horyzont Umysłu" czyli trzecia część cyklu o detektywach z wydziału zabójstw w Cleveland. Gdy Znany prawnik i jego żona trafiają do szpitala po wypadku samochodowym, po pewnym czasie kobieta jej przekonana że potrąciła człowieka jednak żadne ślady na to nie wskazują, pomimo tego że chodzi o wypadek samochodowy do sprawy zostaje przydzielony detektyw David Ross. ,,Horyzont Umysłu" do kolejny dobry thriller autorstwa Thomasa Arnolda z dobrze napisanymi bohaterami, wciągającą fabułą i dobrym klimatem.
,,Horyzont Umysłu" czyli trzecia część cyklu o detektywach z wydziału zabójstw w Cleveland. Gdy Znany prawnik i jego żona trafiają do szpitala po wypadku samochodowym, po pewnym czasie kobieta jej przekonana że potrąciła człowieka jednak żadne ślady na to nie wskazują, pomimo tego że chodzi o wypadek samochodowy do sprawy zostaje przydzielony detektyw David Ross. ,,Horyzont...
więcej Pokaż mimo toWróciłam po przerwie do Cleveland za sprawą kolejnej części z tej serii. Znowu przepadłam na kilka dni, autor dostarczył mi emocji, a intryga kryminalna zajmowała moje myśli kiedy to zastanawiałam się nad jej rozwiązaniem.
Prawnik wraz żoną trafiają do szpitala po wypadku samochodowym. Kiedy kobieta stwierdza, że to ona prowadziła i że kogoś potrąciła policja udaje się na miejsce zdarzenia.
Nie zdradzę szczegółów, tego co policja zastała na miejscu, ani dokąd zaprowadzi was śledztwo, ale mogę powiedzieć, że nic tutaj nie jest takie jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Co jest prawdą a co urojeniem? Intryga kryminalna jest dość zagmatwana, z każdą stroną zapętla się coraz mocniej, ale finalnie wszystko nabiera sensu. Aspekt medyczny dodaje całości smaczku, co w połączeniu z dynamiczną akcją gwarantuje czytelnikowi dobrze spędzony czas z ciekawą lekturą.
Miło było spotkać ponownie Rossa, Adamsa i innych, szkoda że została mi do przeczytania już tylko jedna książka z tymi bohaterami.
Mnie się podobało, ogromnie polecam.
więcej Pokaż mimo toPrawnik wraz żoną trafiają do szpitala po wypadku samochodowym. Kiedy kobieta stwierdza, że to ona prowadziła i że kogoś potrąciła policja udaje się na...
Zakręcone, wstrząśnięte i zamieszane 😁. Sporo nazwisk i przeróżnych postaci. W dodatku tak naprawdę do końca nie wiadomo co jest prawdą, co złudzeniem. Co się naprawdę wydarzyło, a co tylko wydawało się, że się zadziało. Na dokładkę, pierwsza połowa totalnie przegadana. Jednak mimo wszystko, ależ to było "smaczne" 😁