Retro warzywa
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Edgard
- Data wydania:
- 2016-06-08
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-06-08
- Liczba stron:
- 240
- Czas czytania
- 4 godz. 0 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788377887189
Warzywa na stół!
Burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur – siedem warzyw, kiedyś znanych i lubianych, a dziś już zapomnianych lub przypisanych do zaledwie kilku popularnych dań. Autorzy bestsellerowej „Kipi kaszy” podjęli smakowite wyzwanie, by przywrócić retrowarzywa współczesnej kuchni. Przygotowali 105 oryginalnych przepisów, dla których inspiracją były dania z różnych części świata oraz polska tradycja i kultura. Warzywa występują w tej książce w roli głównej, dlatego blisko trzy czwarte przepisów to dania bezmięsne. Pomysły kulinarne zostały tak skomponowane, aby gotowanie sprawiało przyjemność zarówno osobom podejmującym kulinarne rewolucje, jak i doświadczonym wielbicielom dobrej kuchni.
Retrowarzywa powracają więc w wielkim stylu, wpisując się w ideę zdrowego i świadomego odżywiania się oraz powrotu do korzeni (także dosłownie!) i kuchni regionalnej.
Paweł Łukasik – technolog żywienia, a prywatnie pasjonat gotowania. Odpowiada za część merytoryczną, gotowanie oraz przepisy przygotowane specjalnie na potrzeby tej publikacji.
Grzegorz Targosz – fotograf, absolwent Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, laureat w Ogólnopolskim Konkursie dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć w książkach „Retrowarzywa” i „Kipi kasza”.
Obaj prowadzą blog kulinarny „Gotowanie z Pasją" (Gotowaniezpasja.pl),udowadniając, że męska kuchnia może być kreatywna, zdrowa, lekka i wysmakowana także wizualnie. Swoją pasją do gotowania dzielili się już niejednokrotnie w programie „Dzień Dobry TVN” lub w audycjach radiowych – przez 1,5 roku w jednej z krakowskich rozgłośni prowadzili cotygodniowy program kulinarny „Na wolnym ogniu”. Publikują swoje przepisy w ogólnopolskich magazynach, takich jak: „Moje Gotowanie”, „Miasto Kobiet”, „Moda na Zdrowie”, „KUKBUK”.
W maju 2015 roku nakładem Samo Sedno ukazała się ich pierwsza książka kulinarna „Kipi Kasza”, która szybko stała się bestsellerem.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 21
- 5
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Recenzja tej pozycji świetnie wpisuje się w klimat przedświątecznych przygotowań, bowiem książka ta zawiera mnóstwo tanich, lekkich i pysznych przepisów z warzyw, które można wykorzystać przy przygotowywaniu świątecznych potraw. Autorzy mają już na swoim koncie ciepło i pozytywnie przyjętą przez czytelników i kulinarnych twórców pozycję „Kipi kasza”, która zyskała miano bestsellera. Obaj panowie prowadzą wspólnie bloga kulinarnego – Gotowanie z pasją udowadniając, że męska kuchnia może być kreatywna, zdrowa, lekka i wysmakowana także wizualnie. Swoje przepisy publikują w wielu ogólnopolskich magazynach.
Pewnie niektórych z Was nurtuje pytanie, co to są te retro warzywa? Odpowiem trochę lakonicznie. To niby nam powszechnie znane, choćby ze słyszenia, ale trochę zapomniane, trochę za mało docenione, trochę leżące gdzieś w cieniu blasku fleszy. Nie bez wątpienia jest fakt, że po warzywa i owoce sięgamy ciągle za mało, sporadycznie, a niekiedy nawet wcale. A dzienna zalecana porcja warzyw i owoców - kilka razy dziennie, pamiętając o ich różnorodności. Zalet i walorów warzyw jest wiele. Przede wszystkim są mało kaloryczne, lekkostrawne, dają szybko poczucie sytości, zawarty w nich błonnik chroni przed zaparciami, a związki mineralne pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Poza tym błonnik, zwłaszcza ten rozpuszczalny, ogranicza wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu zapobiega zmianom miażdżycowym. Są głównym źródłem węglowodanów (cukrów),które – obok tłuszczu i białka – są paliwem dla naszego organizmu. Niektóre gatunki zawierają ich więcej, inne mniej. Różnice dotyczą także tempa, w jakim węglowodany są przekształcane w glukozę, cukier prosty, który trafia do komórek.
Czym jest książka? Zbiorem 105 przepisów z siedmiu podstawowych składników, jakimi są właśnie warzywa. Znany burak ćwikłowy, z którego autorzy na potrzeby publikacji przygotowali osiemnaście przepisów, m.in. na pizzę, pierogi, tartę, sok, a nawet zakwas. Znany w polskiej kuchni rabarbar, wykorzystywany do wypieków ciast, sporządzania kompotów, tutaj zaś do przygotowania wątróbek drobiowych, burgerów wołowych, gulaszu, czy pieczonego boczku. Jarmuż wykorzystany do sporządzenia pizzy, lasagne, tarty, zapiekanki, chłodnika. Pochodzący z Hiszpanii skorzoner wykorzystany do przygotowania śledzi solonych, musaki z białych bakłażanów, fasolki po bretońsku, czy placków ziemniaczanych. Pasternak, znany dobrze ze starożytnego Rzymu i Grecji, gdzie podawano na początku posiłku w celach pobudzania apetytu, w książce pokazany w potrawach takich jak: flaki wegetariańskie, zupa tajska, sałatki, śledzi po japońsku. Brukiew często stosowanej przez naszych dziadków, dzisiaj na nowo odrywanej, szczególnie w daniach typu: kotlety z brukwi, marynowanej brukwi, surówki, różnych rodzai sałatek i surówek. Tapinambur to północnoamerykański rodzaj słonecznika wykorzystany do przygotowania: sałatki śledziowej, gulaszu rybnego, jesiotra, pierogów ruskich, kopytek, a nawet do wypieku chleba, czy sernika z kasztami i tapinamburem.
Zanim jednak pojawią się przepisy, każdy rozdział otwiera krótki rys historyczny danego warzywa i kilka słów ciekawostek na jego temat. Wartość pozycji podnosi bogata szata graficzna – zdjęcia potraw autorstwa Grzegorza Targosza. Przy każdym przepisie znajdziecie również ciekawostki, etykietkę z objaśnieniem: na ile osób wykonuje się danie, stopień jego trudności, czas wykonania oraz dla jakiego typu smakosza, np. wegetarianina czy alergika pokarmowego, bo są tu też przepisy i dla tej grupy konsumentów.
W „Retro warzywach” można się zakochać. To pozycja zarówno dla wegetarian, ale też i dla tych, którzy lubią w kuchni eksperymentować, poznawać nowe smaki, pokombinować ze składnikami. Dodatkowym jej atutem jest przepiękne wydanie. Duży format, czytelne przepisy, klimatyczne zdjęcia, objaśnienia, ciekawostki oraz bogactwo smaków i aromatów.
Może skusicie się na coś zupełnie nietypowego na te święta? Może coś zaskakującego, niesztampowego, nowego? Uważam, że książka idealnie nadaje się też na prezent dla kogoś kto lubi kuchenne i kulinarne klimaty. Polecam gorąco!
https://nietypowerecenzje.blogspot.com/2019/04/retro-warzywa-pawe-ukasik-i-grzegorz.html?fbclid=IwAR0iGWOdVNQe1mNzrVy2XlHNXvsg9_2F86T4cI8jMnVfYSY4ciBLbF9WnD0
Recenzja tej pozycji świetnie wpisuje się w klimat przedświątecznych przygotowań, bowiem książka ta zawiera mnóstwo tanich, lekkich i pysznych przepisów z warzyw, które można wykorzystać przy przygotowywaniu świątecznych potraw. Autorzy mają już na swoim koncie ciepło i pozytywnie przyjętą przez czytelników i kulinarnych twórców pozycję „Kipi kasza”, która zyskała miano...
więcej Pokaż mimo to