Hipotermia

- Erlendur Sveinsson (tom 8)
- Mroczna Seria
- Harðskafi
- W.A.B.
- 2016-08-17
- 2016-08-17
- 2010-10-07
- Jacek Godek
- literatura islandzka Erlendur Sveinsson
To oczywiste samobójstwo. A jednak Komisarz Erlendur ma duże wątpliwości i zaczyna nieoficjalne śledztwo. Najnowszy kryminał popularnego islandzkiego pisarza, Arnaldura Indriðasona!
Maria nie była typem osoby, która targnęłaby się na swoje życie – tak twierdzili jej przyjaciele i mąż. A jednak zarówno lekarz, jak i policja zgodnie orzekają, że to oczywiste samobójstwo. Mimo to komisarzowi Erlendurowi jej śmierć nie daje spokoju, zaczyna prowadzić nieoficjalne śledztwo. Wyniki rozmów z bliskimi zmarłej bardzo go zaskakują – okazuje się, że Maria nie tylko fascynowała się tym, co dzieje się po śmierci, ale także spotykała się z medium.
Dzięki nieoficjalnym rozmowom i przesłuchaniom komisarza na jaw wychodzą zagadkowe sprawy z przeszłości: tragiczne, ale czy na pewno przypadkowe utonięcie ojca Marii, obietnica jej umierającej matki, która przyrzekła przekazać córce znak po swojej śmierci, eksperyment, dzięki któremu na chwilę zatrzymano życie pewnego studenta i nikomu nieznana Magdalena – medium. Każdy z bohaterów posiada tyko część ważnych informacji i dopiero po złożeniu ich wszystkich, komisarz może rozwiązać sprawę niedającego mu spokoju samobójstwa.
„Hipotermia” przepełniona jest śmiercią, nie tylko ze względu na Marię. Powraca temat brata Erlendura, którego ciała nigdy nie odnaleziono. Niespodziewanie też wracają sprawy zaginięć sprzed trzech dekad. Czy islandzki policjant zdoła wreszcie znaleźć odpowiedź, co stało się z młodą kobietą i młodym mężczyzną, których zniknięć nigdy ze sobą nie łączono?
Świetna! Wątki z przeszłości i teraźniejszości znakomicie się przeplatają, zwroty akcji zaskakujące, całość - majstersztyk.
Pokaż mimo toCztery gwiazdki, ale u mnie z opisem "przeciętna". Najsłabsza powieść z cyklu o Erlendurze Sveinssonie. O ile sama intryga "może być", to sposób jej poprowadzenia tak chaotyczny, a dialogi - kluczowe dla jej rozwikłania - tak drewniane, że czytanie było mordęgą. Jeśli ktoś jest ciekaw wątku Erlendura, to nie dzieje się w nim nic szczególnie istotnego dla kolejnych tomów. Można sobie darować i przejść do "Ciemnej rzeki".
Cztery gwiazdki, ale u mnie z opisem "przeciętna". Najsłabsza powieść z cyklu o Erlendurze Sveinssonie. O ile sama intryga "może być", to sposób jej poprowadzenia tak chaotyczny, a dialogi - kluczowe dla jej rozwikłania - tak drewniane, że czytanie było mordęgą. Jeśli ktoś jest ciekaw wątku Erlendura, to nie dzieje się w nim nic szczególnie istotnego dla kolejnych tomów....
więcej Pokaż mimo toJestem ogromną fanką autora. Przeczytałam do tej pory niemal wszystkie tomy. Historia bardzo fajna i wątek w tle bardzo przejmujący. Dałabym ocenę 7, ale przez fatalną korektę, styl, błędy gramatyczne i stylistyczne komfort czytania był bardzo niski. Książka wygląda jakby nie przeszła redakcji.
Pokaż mimo toZa tomu 5. przeskoczyłam do 8. bo do poprzednich nie miałam dostępu (Empik premium tylko kilka udostępnia a i nie wszystkie w ogóle tomy zostały wydane w Polsce i nie wszystkie w ebooku) - dużo słuchania, wiele wątków, mój ulubiony komisarz z jego skomplikowanym życiem osobistym - wszystko to, co lubię. Bardzo bym chciała móc przeczytać wszystkie części.
Pokaż mimo toIndridason to gwarancja dobrego kryminału. Tworzy intrygi i zagadki, które są mocno zakorzenione w przeszłości i ta właśnie przeszłość determinuje teraźniejszość. To chyba nic odkrywczego ale trzeba potrafić to zrobić a Arnaldur umie jak mało kto.
Pokaż mimo toTo 3 książka tego autora, ale najsłabsza. Zbyt oczywista, zbyt prosta. Lubię to połączenie wątków obyczajowych i kryminalnych, ale tu przynudziło.
Pokaż mimo toTo oczywiste samobójstwo. A jednak Komisarz Erlendur ma duże wątpliwości i zaczyna nieoficjalne śledztwo.
Na te książkę trafiłam przez przypadek, wiem ze przeczytam pozostałe tomy.
Książkę połączenia kryminału oraz obyczajówki, przypomina mi styl skandynawski.
Pokaż mimo toNa te książkę trafiłam przez przypadek, wiem ze przeczytam pozostałe tomy.
Książkę połączenia kryminału oraz obyczajówki, przypomina mi styl skandynawski.
To moje pierwsze spotkanie z twórczością Indridasona i raczej ostatnie. Duży wpływ na ocenę ma redakcja książki. Ogrom błędów w tekście i kiepskie tłumaczenie. Niektóre fragmenty napisane w sposób kompletnie niezrozumiały. Historia do bólu prosta i fatalnie rozpisane dialogi. Przeczytałam do końca w nadziei, że może finał mnie czymś zaskoczy. Nie zaskoczył.
Pokaż mimo toMoje drugie spotkanie z Arlandurem Indridasonem mogę ponownie zaliczyć do udanych. Bardzo dobra książka, napisana w dobrym skandynawskim stylu, a także dobrze łącząca wątki kryminalne z obyczajowymi.
Pokaż mimo toWydaje mi się, że detektyw był za mało dociekliwy. Np. Kiedy otrzymał nagranie rozmowy zmarłej z nieznaną osobą zamiast przesłuchać je to próbował oddać rodzinie, ponieważ nie chciał naruszyć prywatności denatki. Opamietał się dopiero kilka dni później i w końcu zabrał się do roboty.
Jak ja mam uwierzyć, że ten "super" detektyw doprowadzi rozwiązanie zagadki do końca jak robi takie byłędy? Bohater prowadził kilka spraw jednocześnie, dlatego trzeba było się wczytać czyjej sprawy dana rozmowa czy przesłuchanie dotyczy. Mogłoby być to napisane jaśniej lepiej by się czytało. Postacie występujące w książce wykreowane są na osoby mroczne, których życie niestety nie oszczędza.
Mimo powyższych uwag książkę czytało się bardzo dobrze. Każda historia zaginięcia jest przedstawiona w sposób tajemniczy i nie do końca jednoznaczny. A zakończenie jest emocjonujące i zaskakujące.
więcej Pokaż mimo toJak ja mam uwierzyć, że ten "super" detektyw doprowadzi rozwiązanie zagadki do końca jak...