Krew i stal

Okładka książki Krew i stal autora Jacek Łukawski, 9788379245840
Okładka książki Krew i stal
Jacek Łukawski Wydawnictwo: Sine Qua Non Cykl: Kraina martwej ziemi (tom 1) Seria: Imaginatio [SQN] fantasy, science fiction
Kraina martwej ziemi (tom 1)
Imaginatio [SQN]
2016-02-17
2016-02-17

Kup Krew i stal w ulubionej księgarnii

Oceny książki Krew i stal

OPINIE i DYSKUSJE o książce Krew i stal

Oryginalny świat przedstawiony, sporo spisków, intryg, tajemnic, scen walki... Z wierzchu wszystko gra. Szkoda, że brak w tym głębi. Historia Arthorna, Dorsal i pozostałych postaci ma potencjał, więc pewnie sięgnę po jej dalsze tomy, niemniej jej pierwsza część nieco mnie zawiodła, bo była po prostu poprawna - napisana według utartych fantastycznych szlaków, jednak bez tego "czegoś", co porwałoby mnie i pozwoliło zanurzyć się po czubek głowy w nowym uniwersum - a tego oczekuję po fantasy. Składową tego brakującego czegoś jest zdecydowanie mapa świata - w książce znajdziemy mnóstwo łażenia i sporo polityki i aż się prosi, by dać czytelnikom pomoc graficzną, by lepiej i pełniej odnaleźli się w świecie przedstawionym. Naprawdę żal, że przy kolejnym, nowym wydaniu tych książek zabrakło w nich tak istotnego elementu.

"Krew i stal" to debiutancka powieść osadzona w klimatach klasycznego fantasy. Jak tylko przeczytałam opis to poczułam, że to może być coś w moim guście.

Powieść zaczyna się od tajnej misji wgłąb Martwicy - ziemi, na którą dawno temu padł potężny czar, który wyssał z niej życie. Drużyna wyszkolonych wojowników musi przedrzeć się do zapomnianej świątyni, aby wydobyć z niej potężne magiczne artefakty. Po drodze napotykają tajemniczych najeźdźców tych ziem oraz krwawą masakrę.

Początek jest bardzo tajemniczy i dość mroczny, bohaterowie zaś zamiast odpowiedzi znajdują coraz więcej pytań. Przygody bohaterów są dość ciekawe, ale dla mnie całość byłaby jednak bardziej angażująca, gdyby autor nie skąpił nam tak informacji.

Kreacja postaci nie jest najmocniejszą stroną tej książki, bohaterowie mają trochę mało wyraźne charaktery, co w sumie zdarza się przy debiutach. Bardziej jednak brakowało mi jakiejś istotnej postaci kobiecej. Oprócz tego moim zdaniem niepotrzebny chaos wprowadzały pojedyncze rozdziały z perspektywy postaci, które nie otrzymały za bardzo miejsca w tej historii lub niewiele wnoszące retrospekcje.

Świat ma tutaj wielki potencjał, zarówno Martwica, góry, w których żyją smoki, stepy zamieszkane przez stwory znane z demonologii słowiańskiej, zwaśnione królestwa- to wszystko zapowiada się bardzo ciekawie. Widać, że autor sporo spraw dobrze sobie przemyślał, lecz mam wrażenie, że mimo dużej ilości opisów w tekście, to ten świat nie został w pełni wyeksponowany.

Za to bardzo spodobał mi się klimat tej powieści, ma dokładnie to, czego można szukać w klasycznym fantasy. A szczególnie początek obfituje też w dużą dawkę mroku. Świat z surowymi zasadami i pełen niebezpieczeństw to coś, co uwielbiam w tym gatunku.

Element, który najmniej mi przypadł do gustu to styl jakim były pisane dialogi. Rozumiem zamysł autora, by sposób wypowiadania się postaci dodawał im wiarygodności, a całości specyficznego klimatu, ale dla mnie prostacki niekiedy język, w dodatku w takiej ilości był dość męczący. Myślę, że to przez to tak długo zeszło mi z czytaniem tej powieści.

Mimo pewnych zarzutów, to uważam, że to jednak jest udany debiut, który ma szansę zyskać wielu fanów, zwłaszcza dzięki nowemu wydaniu. Mamy tutaj drużynę wojowników, tajemnicze zaklęcie związane z Martwicą, knujących intrygi najeźdźców, krwawe zagadki, postaci pełne mroku, magiczne artefakty, szczegółowo opisane potyczki oraz sporo niebezpieczeństw. To wszystko stanowi mieszankę, którą uwielbiają miłośnicy klasycznego fantasy i ja również dałam im się porwać. Może nie wszystko mi idealnie zagrało, ale finalnie pozytywnie oceniam tę powieść. Biorę pod uwagę, że debiuty nie zawsze są idealne, ale ich niedoskonałości dają dużą szansę na rozwój 😃

współpraca reklamowa z Wydawnictwem SQN Imaginatio

To była całkiem spoko przygoda. Dla mnie nie była jakaś mega wciągająca, była w porządku i nawet nieźle się bawiłam. Podejrzewam, że to przez język jakim posługiwał się tu autor powodował, że nie mogłam się wciągnąć do końca, bo sama fabuła wydawała się być serio ciekawa. Początkowo czułam, że raczej nie będę kontynuowała historii właśnie przez styl autora, ale końcówka sprawiła, że jednak jestem ciekawa dalszego ciągu🫣

Bohaterowie zostali wykreowani ciekawie, ale nie aż tak żeby mi zapadli konkretne w pamięć. Bardzo mi się podobała postać dowódcy i aż szkoda, że bliżej go nie poznaliśmy. Za to mam nadzieję, że innych, między innymi Arthorna, poznamy bardziej i może nie będą odchodzić tak prędko. Ale raczej to marzenia, w końcu mamy tutaj nieco brutalny świat, który nie oszczędza nikogo. Szczególnie jak wśród nich są zdrajcy…

Od początku nie byłam wciągnięta w fabułę. Powiedziałabym, że dopiero jakoś w połowie, bliżej końca, faktycznie się wczułam. Mamy tutaj głównie motyw drogi, co jest zdecydowanie na plus, bo lubię ten motyw. Do tego nieznane tereny, misja do wypełnienia, trudna wyprawa, tajemnica z mieczem mnie mega zaintrygowała i liczę, że w kolejnych tomach fajnie się rozwinie! Właściwie bym powiedziała, że “Krew i Stal” to jest klasyka fantastyki. Mamy bitwy, zdrady, napięcie i magiczne wydarzenia. Do tego styl pisarski autora kojarzy mi się z tym od Sapkowskiego, więc jeśli brakuje wam jego stylu to polecam przygodę z serią Krainy Martwej Ziemi. Plus mamy tu świetny humor, który często powodował u mnie śmiech. Nie zapominajmy też o paru elementach mitologii słowiańskiej – byłam ciekawa jak autor wykreuje świat dodając coś słowiańskiego i szczerze? Podoba mi się całkiem 🤭 Naprawdę super połączenie high fantasy z mitologią słowiańską!

Bałam się, że będę musiała porzucić, bo kompletnie mi nie wchodziła na początku, ale stwierdziłam, że muszę dać szansę. Może i nie było dużo epickich i magicznych walk, tak jak lubię, ale na niej bawiłam się dobrze i nie żałuję czasu! 🤭

współpraca reklamowa z Wydawnictwem SQN Imaginatio

1414 użytkowników ma tytuł Krew i stal na półkach głównych
335 użytkowników ma tytuł Krew i stal na półkach dodatkowych

Okładka książki Na tropie tajemnic. Antologia opowiadań detektywistycznych Iwona Banach, Joanna Maria Chmielewska, Justyna Drzewicka, Tomasz Duszyński, Joanna Jagiełło, Agnieszka Jeż, Jacek Łukawski, Alek Rogoziński, Małgorzata Starosta, Marcel Woźniak
Okładka książki Czego dusza zapragnie Danuta Awolusi, Przemek Corso, Jakub Ćwiek, Grzegorz Gajek, Joanna W. Gajzler, Aneta Jadowska, Magdalena Kubasiewicz, Jacek Łukawski, Jakub Małecki, Marcin Mortka, Paweł Radziszewski, Magdalena Świerczek-Gryboś, Milena Wójtowicz, Tomasz Żak
Jacek Łukawski
Jacek Łukawski
Urodził się w Kielcach, z zawodu jest grafikiem komputerowym. Gdy nie miał jeszcze obowiązków, a miał czas, machał mieczem i strzelał z dział czarnoprochowych. Hartował ciało i ducha w organizacji strzeleckiej, brał udział w zawodach sprawnościowych i ćwiczył karate. Próbował też jeździć konno. Zwiedzał Polskę autostopem i na motocyklu. Miłośnik książek historycznych, fantastycznych i kryminałów. Jest laureatem wojewódzkiego konkursu Talenty 2000. W 2016 roku debiutował cyklem fantasy "Kraina Martwej Ziemi". W 2020 wydał pierwszy kryminał. Krótsze formy publikował na łamach Nowej Fantastyki, w antologii Gawędy motocyklowe i w prasie motocyklowej (m.in. w kwartalniku „Swoimi Drogami”) Wraz z żoną mieszka w pobliżu chęcińskiego zamku.

Cytaty z książki Krew i stal