44 - Antologia komiksu

- 2007-08-01
- 2007-08-01
- 5901436592044
- Powstanie Warszawskie komiks
Do powstania tej antologii zostali zaproszeni najlepsi rysownicy i scenarzyści - prawdziwy "dream team" polskiego komiksu. Redaktorem artystycznym przedsięwzięcia został Przemysław "Trust" Truściński.
Antologia składa się z 17 nowel o tematyce nawiązującej do Powstania Warszawskiego.Publikacja została wydana w połowie sierpnia 2007 z okazji obchodów 63. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego i ukazała się nakładem Muzeum Powstania Warszawskiego. Mecenasem projektu jest CIECH SA.
SPIS NOWEL:
TAJNE PRZEJŚCIE Ireneusz Konior & Grzegorz Janusz
ŚNIEG Ernesto Gonzales & Rafał Skarżycki
POD GOŁYM NIEBEM Sylwia Restecka & Joanna Sanecka
CHELB I SÓL Krzysztof Gawronkiewicz & Grzegorz Janusz
Jak to antologia - każda historia jest inna: niektóre zdrowo mnie emocjonalnie kopnęły, inne nie pozostawiły po sobie większego wrażenia.
Pokaż mimo toNajbardziej podobają mi się trzy komiksy, które do znakomitych scenariuszy Grzegorza Janusza narysowali Konior, Frąś i Gawronkiewicz. Ponadto mniej, lub bardziej ciekawe są komiksy Mieszkowskiego, Wojdy (z takimi sobie rysunkami Ostrowskiego),Trusta + Kołodziejczaka, czwarty komiks ze scenariuszem Janusza (rysunki Kołomycka),Skarżyckiego + Gonzalesa. Takie sobie, lub słabe są komiksy do których świetne rysunki zrobili Szneider, Rebelka, Oleksicki i Madej. Niezłe były też rysunki Kowalskiego i Adlera, ale fabularnie tak sobie. Całkiem fajny ogólnie jest komiks Niewiadomskiego. Rysunki Endo i Resteckiej jak zwykle mi się nie podobały, a historie były słabo opowiedziane. Doceniam jednak pomysł Endo na stylizowanie komiksu na pamiętnik z Powstania. Generalnie album jest popisem wielu rysowników i jednego scenarzysty - Grzegorza Janusza. Pozostałe scenariusze mają rozrzut od słabych do takich sobie. Albo mają ciekawy pomysł, ale historia nie jest zbyt dobrze opowiedziana. Daję ósemkę za scenariusze Grzegorza Janusza i dużo świetnych rysunków. Ale błędy ortograficzne w tego rodzaju publikacji, to kryminał. Album zdecydowanie nie miał żadnej korekty.
Najbardziej podobają mi się trzy komiksy, które do znakomitych scenariuszy Grzegorza Janusza narysowali Konior, Frąś i Gawronkiewicz. Ponadto mniej, lub bardziej ciekawe są komiksy Mieszkowskiego, Wojdy (z takimi sobie rysunkami Ostrowskiego),Trusta + Kołodziejczaka, czwarty komiks ze scenariuszem Janusza (rysunki Kołomycka),Skarżyckiego + Gonzalesa. Takie sobie, lub...
więcej Pokaż mimo to