44 - Antologia komiksu
- 2007-08-01
- 2007-08-01
- 5901436592044
- Powstanie Warszawskie komiks
Do powstania tej antologii zostali zaproszeni najlepsi rysownicy i scenarzyści - prawdziwy "dream team" polskiego komiksu. Redaktorem artystycznym przedsięwzięcia został Przemysław "Trust" Truściński.
Antologia składa się z 17 nowel o tematyce nawiązującej do Powstania Warszawskiego.Publikacja została wydana w połowie sierpnia 2007 z okazji obchodów 63. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego i ukazała się nakładem Muzeum Powstania Warszawskiego. Mecenasem projektu jest CIECH SA.
SPIS NOWEL:
TAJNE PRZEJŚCIE Ireneusz Konior & Grzegorz Janusz
ŚNIEG Ernesto Gonzales & Rafał Skarżycki
POD GOŁYM NIEBEM Sylwia Restecka & Joanna Sanecka
CHELB I SÓL Krzysztof Gawronkiewicz & Grzegorz Janusz
Jak to antologia - każda historia jest inna: niektóre zdrowo mnie emocjonalnie kopnęły, inne nie pozostawiły po sobie większego wrażenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajbardziej podobają mi się trzy komiksy, które do znakomitych scenariuszy Grzegorza Janusza narysowali Konior, Frąś i Gawronkiewicz. Ponadto mniej, lub bardziej ciekawe są komiksy Mieszkowskiego, Wojdy (z takimi sobie rysunkami Ostrowskiego),Trusta + Kołodziejczaka, czwarty komiks ze scenariuszem Janusza (rysunki Kołomycka),Skarżyckiego + Gonzalesa. Takie sobie, lub słabe są komiksy do których świetne rysunki zrobili Szneider, Rebelka, Oleksicki i Madej. Niezłe były też rysunki Kowalskiego i Adlera, ale fabularnie tak sobie. Całkiem fajny ogólnie jest komiks Niewiadomskiego. Rysunki Endo i Resteckiej jak zwykle mi się nie podobały, a historie były słabo opowiedziane. Doceniam jednak pomysł Endo na stylizowanie komiksu na pamiętnik z Powstania. Generalnie album jest popisem wielu rysowników i jednego scenarzysty - Grzegorza Janusza. Pozostałe scenariusze mają rozrzut od słabych do takich sobie. Albo mają ciekawy pomysł, ale historia nie jest zbyt dobrze opowiedziana. Daję ósemkę za scenariusze Grzegorza Janusza i dużo świetnych rysunków. Ale błędy ortograficzne w tego rodzaju publikacji, to kryminał. Album zdecydowanie nie miał żadnej korekty.
Najbardziej podobają mi się trzy komiksy, które do znakomitych scenariuszy Grzegorza Janusza narysowali Konior, Frąś i Gawronkiewicz. Ponadto mniej, lub bardziej ciekawe są komiksy Mieszkowskiego, Wojdy (z takimi sobie rysunkami Ostrowskiego),Trusta + Kołodziejczaka, czwarty komiks ze scenariuszem Janusza (rysunki Kołomycka),Skarżyckiego + Gonzalesa. Takie sobie, lub...