ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać5
Artykuły„Kawa z Mistrzem Zbrodni” – wygraj spotkanie z Wojciechem Chmielarzem z okazji Światowego Dnia Książki
LubimyCzytać10
Artykuły"Przejścia. Którędy do miłości" Natalii de Barbaro. Mamy dla Was 40 egzemplarzy książki!
LubimyCzytać2
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać446
Kubuś Piekielny
Kubuś Piekielny to humorystyczny komiks opisujący perypetie dwóch rodzin mieszkających w wielkim mrówkowcu. Codzienne życie obfitujące w pozornie błahe wydarzenia, relacje rodzinne i sąsiedzkie, a wszystko to umieszczone w realiach z okresu PRL-u, tworzy ciekawą mieszankę sytuacji zwykłych i absurdalnych.
Kubuś i Malwinka to duet nie do zdarcia. Dzieci są wszędobylskie i ciekawe świata, a dzięki nieograniczonej wyobraźni wymyślają coraz to nowe psoty. Ich zwariowane pomysły potrafią wyprowadzić z równowagi nawet spokojnych zazwyczaj rodziców. Jednak to właśnie dzieci najlepiej potrafią zaadaptować się do siermiężnej rzeczywistości, w której rodzicom często brakuje już sił.
Tłem tych wydarzeń jest PRL-owska codzienność, której obraz dziś - po wielu latach - jest tym bardziej interesujący. W nowym mieszkaniu wszystko się rozpada, brakuje balkonu i drzwi wejściowych. Aby stać się posiadaczem malucha trzeba przez wiele lat oczekiwać na talon (lub wygrać na loterii) a urlop można spędzić na trawniku przed blokiem. Świętem staje się podłączenie telefonu, zaś pojawienie się w sklepie dobrej farby do włosów powoduje powszechną mobilizację.
Album zawiera przygody Kubusia, które były wcześniej wydane w książeczkach "Przeprowadzka" oraz "Sąsiedzi", przygody zamieszczone w Świecie Młodych oraz Uśmiechu Numeru oraz kilkanaście plansz narysowanych specjalnie do tego wydania.
Kup Kubuś Piekielny w ulubionej księgarnii
- Komiksy 1
- 2016 1

Inne materiały dotyczące książki Kubuś Piekielny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kubuś Piekielny
Jak zawsze super Szarlota Pawel. A Kubuś to taka komiksowa wersja Alternatyw 4 :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam prace Szarloty Pawel. Pamiętam jakem pacholęciem będąc natrafiłem na jej komiksy o Kleksie. Zaczytywałem się w nich. Z Kubusiem spotkałem się przez przypadek - rodzice kupili mi pierwszy komiks który był reedycją (w takim dziwnym formacie) a potem drugą część znalazłem u kolegi. Bardzo mi się wtedy spodobały bo opisywały realia w których sam przecież żyłem jako dziecko. Jednak nigdzie nie można było znaleźć kolejnych części. To był czas transformacji systemowej więc Świat Młodych upadł, wydawnictwa się rozłaziły... potem tylko krótki przebłysk Numeru Uśmiechu i cisza nastąpiła o Szarlocie Pawel. Na szczęście (zapewne wiedzione sentymentem) powstały wydawnictwa które wydały albumy zbiorcze o przygodach Kleksa czy właśnie Kubusia. Tom jest fantastyczny. Jedyne co drażni to wydanie dwóch jego rodzajów - kolekcjonerski i zwykły. Życie i kapitalizm :)
Uwielbiam prace Szarloty Pawel. Pamiętam jakem pacholęciem będąc natrafiłem na jej komiksy o Kleksie. Zaczytywałem się w nich. Z Kubusiem spotkałem się przez przypadek - rodzice kupili mi pierwszy komiks który był reedycją (w takim dziwnym formacie) a potem drugą część znalazłem u kolegi. Bardzo mi się wtedy spodobały bo opisywały realia w których sam przecież żyłem jako...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemna tylko w wymiarze nostalgicznym. W oderwaniu - bardzo przeciętna, a nawet nudna.