Spór o Rymkiewicza

- językoznawstwo, nauka o literaturze
- Fronda
- 2012-10-01
- 2012-10-01
Nie ma w Polsce pisarza bardziej kontrowersyjnego niż Jarosław Marek Rymkiewicz, nie ma też twórcy, który wzbudzałby większe emocje. Książka ta zbiera najważniejsze i najgłośniejsze komentarze do jego twórczości jakie ukazały się w prasie polskiej w ostatnich latach.
Nie jest to jednak laurka dla Mistrza. Obok głosów intelektualnych stronników pisarza (Cichocki, Krasnodębski, Semka) znajdziemy i jego zdecydowanych krytyków (Bielik-Robson, Michalski). Czytelnik znajdzie tu artykuły socjologów (Staniszkis) i pisarzy (Twardoch),a także teksty zupełnie nowe, napisane specjalnie do tej książki.
Do tomu dołączony jest film Grzegorza Brauna „Poeta pozwany” w wersji poszerzonej o niepublikowane dotąd ujęcia, relacjonujący jeden z najgłośniejszych procesów w Polsce, w którym potężny koncern medialny pozwał artystę.
Mogą Ciebie zainteresować
Głos J. M. Rymkiewicza, jestem przekonany, to przeciez wołanie rozbrzmiewające na tych samych odwiecznych, wlaściwych wszystkim ludziom, pok...
Rozwiń
Mądre treści do głupich polemik, zawsze przyjemna lektura
Mądre treści do głupich polemik, zawsze przyjemna lektura
Pokaż mimo toNie polecam tego, nudne, zasypia się już na trzeciej stronie.
Nie polecam tego, nudne, zasypia się już na trzeciej stronie.
Pokaż mimo toKsiążka oceniana całościowo (jest to bowiem antologia tekstów różnych autorów) - bardzo dobra, ale jednocześnie na swój sposób rozczarowuje. Zabrakło większej dozy uniwersalnej, filozoficznej analizy poezji Rymkiewicza jako niewątpliwego fenomenu współczesnej literatury polskiej. Dlaczego na przykład nie podjęto tematu sui generis katolicyzmu poety, który w istocie można by nazwać jakąś syntezą post-nietzscheańskiego nihilizmu, mrocznej romantycznej mistyki oraz chrześcijaństwa o mocno gnostyckich inspiracjach?
Książka oceniana całościowo (jest to bowiem antologia tekstów różnych autorów) - bardzo dobra, ale jednocześnie na swój sposób rozczarowuje. Zabrakło większej dozy uniwersalnej, filozoficznej analizy poezji Rymkiewicza jako niewątpliwego fenomenu współczesnej literatury polskiej. Dlaczego na przykład nie podjęto tematu sui generis katolicyzmu poety, który w istocie można by...
więcej Pokaż mimo toEsej Artura Mrowczynskiego-Van Allen pozwala dostrzec pisarstwo Rymkiewicza w nowym i uniwersalnym kontekscie. Bardzo polecam!