Zawładnąć! Zarys procesulanej teorii władzy

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2012-01-01
- 2012-01-01
Ostateczny kres intuicyjnego rozumienia przyrody nastąpił wraz z powstaniem teorii względności. Kres zdroworozsądkowych analiz władzy (odnoszących się do hierarchii podmiotów i tradycyjnie rozumianych zasobów władzy) następuje obecnie, wraz z pogłębianiem wiedzy o złożoności i sieciowości procesów społecznych. Prezentowane tu podejście stanowi próbę zmierzenia się z tym wyzwaniem i zaproponowania niezdroworozsądkowej ontologii władzy.
Formalne zdobycie władzy, proces zawładnięcia (czyli narzucenia porządku zgodnego z przyjętą formułą władzy),wreszcie – sterowność (czyli zdolność osiągania przyjętych celów) to trzy odmienne sytuacje. Interesuje mnie przede wszystkim drugi moment tej triady: zawładnięcie.
Jadwiga Staniszkis
Jadwiga Staniszkis – socjolog, profesor w Instytucie Studiów Politycznych PAN, emerytowana profesor Uniwersytetu Warszawskiego, publicystka. Uczestniczyła w protestach studenckich w marcu 1968 r., zasiadała w Komisji Ekspertów Międzyzakładowego Komitetu Solidarności podczas rozmów ze stroną rządową w sierpniu 1980 r. Laureatka Nagrody Fundacji na rzecz Nauki Polskiej za badania będące próbą stworzenia teorii i interpretacji procesów transformacji współczesnej Polski i świata, przedstawione w książkach Postkomunizm (2001) oraz Władza globalizacji (2003). Inne wybrane publikacje: Ontologia socjalizmu (1988),O władzy i bezsilności (2006),Ja. Próba rekonstrukcji (2008),Antropologia władzy (2009).
Kup Zawładnąć! Zarys procesulanej teorii władzy w ulubionej księgarni
Oceny książki Zawładnąć! Zarys procesulanej teorii władzy
16 użytkowników ma tytuł Zawładnąć! Zarys procesulanej teorii władzy na półkach głównych- Chcę przeczytać 13

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zawładnąć! Zarys procesulanej teorii władzy